GaborSzakacs

A történelmi korokon átívelő Dior-kollázs

2023. június 24. - gaborszakacs

Roppant látványos divatbemutató keretein belül vitte kifutóra a 2024-es tavaszi menswear kollekcióját a Dior. A világhírű francia divatház péntek délután megrendezett nagyszabású fashion show-ján a márka korábbi tervezőinek izgalmas motívumait és jellegzetes díszítési technikáit használta fel Kim Jones kreatív igazgató. A vibrálóan színes és nemes textíliák pszichedelikus hatású szettekben keltek életre, az összhatás pedig olyan volt, mint egy történelmi korokon átívelő Dior-kollázs.

400_24.jpg

200.png

A Dior-ház a 2024-es tavaszi menswear kollekció bemutatóját tegnap délután nem a megszokott párizsi helyszíneken - Jardin des Tuileries és a Le musée Rodin - rendezte, hanem az École Militaire előtt elhelyezett, hatalmas, DIOR-felirattal ellátott szürke sátorban (bár inkább ez egy monumentális szürke doboz volt). A lépcsőzetesen kialakított nézőtér két oldalról átölelte a széles kifutót, amely fényesre csiszolt, szürke csempékből állt össze.220.jpg

A divatbemutató kezdetekor a grandiózus tér elsötétedett, majd a fények felkapcsolása után a modellek teljes gárdája felemelkedett a kifutó alól. Elképesztő látványt nyújtott a 3 sorban 17-17-17 szettnyi kollekció. Modern, kissé futurisztikus performanszot láthattunk. A modellek véget nem érő menetelésbe kezdtek a stadionszerűen ültetett vendégek előtt.   

300_32.jpg

Kim Jones mára már a Christian Dior történetének része. A sikeres divattervező az ötödik évfordulóját ünnepli annak, hogy a patinás francia márka férfirészlegének művészeti vezetője lett. Érkezésével teljesen átrendeződött a vállalat arculata, mivel az eddig ismert, jól bevált, hagyományosnak gondolt luxussablonok új értelmet kaptak. Napjainkban a Dior Men a világ minden táján a modern eleganciát és a kreatív öltözködést testesíti meg. 

A jubileumi 2024-es tavaszi kollekció alkalmával Jones a korábbi Dior-tervezők jellegzetes formavilága, díszítési technikái, izgalmas motívumai felé fordult. Hivatkozott Yves Saint Laurent-re, Gianfranco Ferrére és Marc Bohanra, illetve a ház névadójára, Christian Diorra is, aki az 1947-es első szalonbemutatójával egy csapásra ismertté vált.

Bár a régi idők családias bemutatói mára - a hatalmas érdeklődésnek és a jelentős eladásoknak köszönhetően - eltűntek, a fashion show-ra meghívott vendégek a világ minden szegletéből a francia fővárosba érkeztek, hogy részesei lehessenek az aktuális szezon Dior-csodájának. A grandiózus sátorban megrendezett divatesemény kezdő pillanataiban a kifutó csempéi megnyíltak és 3 sorba rendeződve, soronként 17 modell jelent meg. Minden kétséget kizáróan egy roppant erős vizuális élménnyel nyitott Kim Jones.

Na és a ruhák! A klasszikus elegancia újragondolt megoldásai sorakoztak fel a kortárs viseletek elvárásainak megfelelően. Egyenes szárú, boka felett hamar véget érő nadrágok, puha kardigánok és ékszerekkel díszített piké pólóingek egy nagy adag tweed és márványos jacquard társaságában. És ez még csak a kezdet! Jones megidézte Christian Dior múzsáját, Mitzah Bricardot és az ő ikonikus leopárdmintás sziluettjeit, amelyeket a Dior-ház jellegzetes Saddle bagjeivel - nyeregtáskáival - tett feledhetetlenné. Masnik és szafarikabátok, tweed zakók és rövidnadrágok, kristályok és zoknik, kötött pulóverek és gyöngysorok mindenütt, amíg a szem ellát. A designer a márka erőteljes szürkéjét ügyesen kombinálta a rózsaszín, a fluorzöld és a narancssárga különféle árnyalataival, amelyek pszichedelikus hatást adtak a teljes gyűjteménynek. Csendesen megjegyzem, hogy az érzékborzoló zene csak rátett még egy lapáttal erre a különös érzetre.

A 2024-es tavaszi menswear ruhasorozat a Dior couture minőségű időutazása téren és időn át, egyfajta retrospektív montázs vagy kollázs a márka történetének mérföldköveit felhasználva. Maga Kim Jones így summázta a kifutóra vitt szetteket: „Ez egy kollázs az archívumban lévő különböző tervezőkről, alakban, színben, formában és hangulatban kifejezve.”

A Dior Men kollekció képes bemutatása előtt szeretném kiemelni Stephen Jones különlegesen színes, bohém, extravagáns sapkáit, fejdíszeit, amelyek teljesen új értelmet adhatnak a 2020-as évek - talán újraéledő - kalapdivatjának:

A Dior Men Spring 2024 Menswear bemutatója a párizsi divathéten

A kollekció további szettjeit az alábbi galériában tudjátok megtekinteni:

Fotók:  Alessandro Viero / AP Photo / Michel Euler / Dior / Isidore Montag / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6818152422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása