GaborSzakacs

Az etikus luxus magasiskolája

2022. augusztus 27. - gaborszakacs

A környezettudatos öltözködés, a fenntartható divat és az etikus luxus jegyében vitte kifutóra legújabb kollekcióját Ronald van der Kemp. A világszerte ismert holland divattervező 2022-es őszi haute couture ruhakölteményei újrahasznosított textíliákból készültek, amelyekkel a különc megjelenésen túl egy szebb és élhetőbb jövőt is megrajzolt a designer a kifinomult ízlésű vásárlói számára.

400_14.jpg

Ronald van der Kemp 2020 januárja óta nem mutatott be kifutós kollekciót Párizsban. A holland designer alaposan tanulmányozta a nemzetközi divatvilág kínálatát, felmérte a vásárlói igényeket és megállapította, hogy az óriási dömpingben gyártott ruhasorozatok és a hatalmas felhajtással megrendezett, roppant költséges divatbemutatók egyszerűen az üzleti világ kapzsi késztetéséből erednek. Az haute couture hét, amelyen kifutóra vitte a 2022-es őszi gyűjteményét, egy úgynevezett „business as usual” kimondatlan mantra alatt került megrendezésre.

Ronald van der Kemp 2014 óta foglalkozik újrahasznosítással, haute couture márkája zászlajára a fenntarthatóság és etikus divat jelszavait tűzte ki, ez a kezdeményezés egyedülálló a magasfokú szabászat területén. 

„A couture a régi időkben példát mutatott a világnak, és szeretném megmutatni, hogy nem kell minden szezonban új kabátot készítenünk, és ide-oda cserélgetni a gombot” – mondta a Vogue-nak adott interjúban a tervező, majd hozzátette: "Ha a ruhákat más kontextusban mutatod be, újra újak lesznek."

Ezt a környezettudatos és jövőbe mutató szemléletet alkalmazta az őszi haute couture kollekcióban, ugyanis minden egyes sziluettet régi szövetekből, archív hulladékokból, sőt (és most kapaszkodjatok meg) a korábbi kollekciók régi szettjeiből készítette. A tervező az 1970-es évekből származó selyem muszlin anyagokat kutatta fel, felaprította őket és ezeket izgalmas ruhaköltemények formájában keltette életre. A gyűjtemény talán legizgalmasabb pontja az az áttetsző türkiz-korall couture alkotás, amelyet egy egykor Naomi Campbell által viselt ruha maradványaiból készített.

Egy különleges utazás térben és időben ez a RvdK-ruhasorozat. Finom építészeti áthallások, japán ihletésű összeállítások, eklektikus formavilág, némi Vivienne Westwood-utánérzet, de még Gustav Klimt mesés festményeiről Adele Bloch-Bauer alakja is visszaköszön ránk. Hihetetlen, hogy némi kreativitással mennyi újdonságot lehet létrehozni megunt vagy feleslegessé vált ruhadarabokból, amelyek így nem egy szeméttelepen vagy egy égetőkemencében végzik, hanem elképesztő textilművészeti műtárgyként élhetnek tovább.

A felsorakozó ruhák bámulatosak. A padlót söprő, farmeranyagból kézzel varrt szoknyákon át találkozhatunk a brokát, a kecskeszőrme és a jacquard egyedi újrahasznosításának momentumaival is. A kézi hímzések, a finom csipkék mellett roppant látványosak a patchwork technikával felhalmozott különféle textúrájú anyagok.

„Számomra ez a különcségről szól. Ha az emberek tudják, kik ők, fenntarthatóbb emberré válnak, mert a személyiségük köré építenek egy ruhatárat” – mondta Ronald van der Kemp. Tehát ha a kortárs divatipar, a tonnaszámra ömlő, gyorsan legyártott, silány minőségű, javarészt műanyag alapanyagokból előállított fast fashion ruhák megvásárlása helyett mindenki csak egy pillanatra megállna és egy kicsit átgondolná, hogy mire van szüksége, mit mivel tud párosítani a meglévő ruhatárából, hovatovább, kialakítana egy személyre szabott (az egyéniségéhez és az alkatához tökéletesen passzoló) gardróbot, akkor talán a divat nem lenne az egyik legszennyezőbb iparág. Persze, az újrahasznosítás nem könnyű dolog, kreativitás és tudatosság kell hozzá, ám ez mégis sokkal egyszerűbb lenne, mint berohanni valamelyik bevásárlóközpontba és leakasztani egyet az új szezon uniformizált darabjai közül. És nem utolsó sorban, az etikus divat is lehet különleges, a fenntarthatóság pedig szexi!

A Ronald van der Kemp Fall 2022 Couture kollekció roppant izgalmas alkotásai

Ronald van der Kemp és modelljei a bemutató fináléjéban

29_79.jpg

Fotók:  Isidore Montag / Gorunway.com / Vogue

Kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6017912147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása