GaborSzakacs

A stílusos és szexi fenntarthatóság jegyében

2020. május 01. - gaborszakacs

Kétség sem férhet hozzá, hogy korunk gazdasági és szociális problémái mellett a klímaváltozás és az ipari szennyezés a legégetőbb kérdés. A divatipar kiemelkedő márkái és szakemberei a fenntarthatóságot tűzték ki a zászlajukra, amellyel egy szebb, élhetőbb és egészségesebb jövőt teremthetnek az utókor számára. A fenntartható forrásból származó textíliák elkötelezett felhasználója Ronald van der Kemp is, aki a 2020-as tavaszi haute couture kollekcióját megbízható forrásból származó anyagokból készítette. A környezettudatosság mellé szexi megjelenést, nőies szabásvonalakat és egy cseppnyi Studio 54 hangulatot is belecsempészett a legújabb gyűjteményébe. Engem meggyőzött!

1_343.jpg

A haute couture világa mindig is az egyedi és méregdrága ruhákról szólt. A művészi önkifejezés és a legújabb technológiák felsorakoztatása, az újító szándék és az iránymutatás fogalma napjainkban jócskán megváltozott. A designerek az alkotói elefántcsonttornyukból a közösségi oldalakra léptek át és annak meghatározó sztárjai lettek. Így az általuk képviselt értékrend, a társadalmi felelősségvállalás is központi kérdéssé vált a márkák életében. A jelentős divatmagazinok a környezettudatos vásárlást, az ellenőrzött forrásból származó termékeket kezdték előtérbe helyezni, ugyanis a divatipar - az olajkitermelés mellett - a világ legszennyezőbb iparága. Nem kérdés, a  változást most kell meglépni, ez a jövő a roppant sok hulladékot termelő fast fashion és a különleges couture temékek piacán is. Vivienne Westwood, Suzy Menkes és más világhírű divatikon mellett egyre több tervező kiáll a fenntarthatóság mellett. A designerek a kollekcióikat is úgy készítik el, hogy a textíliákat megbízható, környezetbarát helyekről szerzik be, a maradék anyagokat a következő szezonban is felhasználják, illetve kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyártási folyamat során minél kevesebb vizet használjanak fel.

A klasszikus haute couture a lenyűgözés művészete. Mindig is csodálattal felnéztem azokra a divattervezőkre, akik a saját korlátaikat átlépve az álmaikat váltották valóra a textíliák nyelvén elbeszélve. Ronald van der Kemp is ezt az irányt képviseli. Nőies szabásvonalai, izgalmas megoldásai és szemet gyönyörködtető színei egy modern és jövőbe tekintő divatot képviselnek. A 2020-as tavaszi couture kollekciójában a kézműves hagyományokat és a nagyvárosi megjelenést hozta közös nevezőre. Nagyfokú érzékenységgel használta fel az apró marokkói falvakban szorgosan dolgozó nők kézi szőtteseit és jellegzetes szőnyegszövési technikáit - természetesen a közösség értékeinek megőrzésével és támogatásával - , amelyeket a korábbi szezonok megmaradt anyagainak kombinálásával keltett életre. Az így született sorozat pedig szexi és izgalmas, színes, "fenntartható" és etikus lett.

Bár 2020-at írunk, Ronald van der Kemp egy pillanatra elrepít bennünket a Studio 54 féktelen és stílusos éjszakáiba, ahol a szexi szettekben táncoló csajok és a pezsgős szerelmi mámorban úszó pasik féktelen hedonizmussal buliztak. A mélyen dekoltált fekete ruhái és az arany kiegészítői a diszkókorszak első számú szimbólumai lehetnének, nem beszélve a színes műszőrmékről, a csúcsos vállakkal vonuló kabátkákról, az áttetsző blúzokról és a hatalmas pöttyökkel díszített, ringó szoknyákról. RvdK művészetében az emberi értékek, az érzelmek és az őszinteség játszanak főszerepet. Mesés kreációit a kifinomult ízléssel rendelkező nőknek szánja, akik tudatosan és okosan választanak egy-egy darabot a vásárlás során. Imádja a kontrasztokat, a különleges vonalvezetést, nála az igazi luxust a kényelem és az emlékezetes megjelenés biztosítja. Úgy gondolom, hogy a jövő már elkezdődött és Ronald van der Kemp pontosan tudja, hogy az általa kijelölt irány az egyetlen olyan út, amellyel magas minőséget és környezettudatos márkát építhet fel. Csak így tovább!

Ronald van der Kemp 2020-as tavaszi haute couture kollekciója

Photos: Daniele Oberrauch / Gorunway.com / Vogue

Megtalálsz a közösségi oldalakon is, lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7015502314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása