GaborSzakacs

Mert a fenntartható couture a jövő divatja...

2022. április 18. - gaborszakacs

Elérkezett az idő, amikor a párizsi haute couture-be begyűrűzött a környezettudatosság és a fenntarthatóság. Bár ez a divatszegmens eddig is a kis darabszámú, kézi díszítéssel készült egyedi kreációkról szólt, tehát a couture esetén nem igazán beszélhetünk túltermelésről vagy felesleges textilhulladék felhalmozásáról. A magasfokú szabászattal rendelkező divatházak felismerték, hogy az újrahasznosított vagy a megbízható forrásból származó anyagok használata a Föld teljes kizsákmányolása nélkül egy szebb jövő felé vezethet. A környezetbarát couture nagykövete, Ronald van der Kemp a 2022-es tavaszi kollekcióját nagyrészt szövetmaradékokból és virágbolti hulladékanyagokból állította elő. Nézzétek csak, milyen mesés ruhaköltemények születtek!

100_28.jpg

Ronald van der Kemp fenntartható divatjáról már olvashattatok itt a blogon. A holland tervező kollekciói szezonról szezonra egy olyan különleges irányvonalat mutatnak be, amelyet a patinás couture divatházak még csak most ízlelgetnek. Van der Kemp ugyanis előszeretettel dolgozik hulladékanyagokkal és maradék szövetekkel, egyedi látványvilága pedig bebizonyítja, hogy a méregdrága új textíliák helyett a már meglévő szövetek újrahasznosításából is lehet magasfokú szabászati termékeket előállítani, amelyek a párizsi haute couture házak szigorú előírásainak is megfelelnek. 

A designer 2022-es tavaszi ruhagyűjteménye a legendás modell, Pat Cleveland közreműködésével került bemutatásra. A kollekcióhoz készült fotósorozat nyitóképén a 71 éves (!!!) divatikon egy hosszú fekete kabátruhát visel, amely kihangsúlyozza a karcsú derekát és a formás csípőjét. Kezében egy olvasztott ónlemezekből előállított fémrózsát tart, ennek alapanyagát RVDK és csapata egy használtcikk-kereskedésben szerezte be.

Pat Cleveland egyébként az 1960-as és 1970-es évek egyik legismertebb modellje, aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Diana Vreeland, Irving Penn, Steven Meisel, Richard Avedon, Christopher Makos és Andy Warhol. Salvador Dalí egyenesen a múzsájának nevezte. Megfordult a legnagyobb divatházak kifutóján, alkalmazta többek között Valentino, Oscar de la Renta, Yves Saint Laurent, Thierry Mugler, Diane von Furstenberg, Christian Dior, Halston, Moschino, Zac Posen is. Pózolt a Vanity Fair, Interview, Essence, Harper's, Cosmopolitan, L'Officiel, The Sunday Times Magazine, GQ, Vogue Paris, W és az ELLE magazinokban. Lánya, Anna Cleveland szintén ismert modell, Jean Paul Gaultier egyik kedvence.

Ronald van der Kemp művészete tökéletesen ellensúlyozza a nagy múlttal rendelkező francia márkákat, amelyek óriási hírveréssel, ügyes marketingfogásokkal és kifejezetten költséges innovációkkal a párizsi sikk sziklaszilárd bástyáiként tündökölnek. Van der Kemp olyan, mintha egy újgenerációs Vivienne Westwood lenne egy szofisztikált kiadásban. Rendszerint az évek alatt felhalmozott hulladékanyagokat, szabászati maradékokat és lehulló szövetvégeket használja fel a különleges ruhakölteményei megalkotásakor. Nem szereti a textilvirágokat, ruháin a legtöbb díszítés valódi virágszirmok gyantába való mártásával készült.

A tavaszi kollekció egy haute couture gyűjteményhez illően meghökkentő, egyedi, izgalmas és egy kicsit szexi. Találkozhatunk benne kézzel festett köntösökkel, csodás vállrészekkel, lépcsőzetes ujjrészekkel, fémes csillogású aszimmetrikus kombinéval, kézzel hajtogatott selyemorganza szárnyakkal. Felbukkannak a couture-ben ritkán fellelhető, leselejtezett farmeranyagból kreált szoknyák, kalapok és az aligátorpikkely motívummá összefűzött kabátok. Van der Kemp kreativitását bizonyítja a geometrikus ökofilcszeletekből alkotott partiruha és az anyagcsíkokból életre hívott kezeslábas is.

Sok hazai és nemzetközi márkánál találkozhatunk a 'fenntartható divat' kifejezés marketing célú, vásárlócsalogató használatával, amely mögött tényleges környezetvédelmi elköteleződés nincs, csak puffogtatják, mert mostanság mindent el lehet adni vele. Ronald van der Kemp couture-je viszont egy meglepően egyedi és környezettudatos szabászatot jelent, amely az évek előrehaladtával egyre értékesebbé válik az haute couture vásárlók körében.

Ronald van der Kemp 2022-es tavaszi couture kollekciója a párizsi divathéten debütált

Fotók: Ronald van der Kemp Spring 2022 Couture / Ronald van der Kemp / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2817809501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása