GaborSzakacs

Mert a fenntartható divat is lehet szexi...

2021. november 05. - gaborszakacs

A kortárs divat áradó sokszínűségéből is képes kitűnni fantáziadús kreációival Ronald van der Kemp. A holland divattervező 2021-es őszi couture kollekciója az elsöprő nőiesség, a klasszikus szabásvonalak, a pimasz és pikáns részletek, de mindenekelőtt a fenntarthatóság elveit követve kelt életre. Mmm, mennyi szín és micsoda textúrák!1_439.jpg

Ronald van der Kemp a 2010-es évek közepén bemutatta újrahasznosított anyagokból készült couture-koncepcióját. Azóta már pontosan tudjuk, hogy a fenntarthatóság kérdése már nem opció, hanem a jövőnk múlik rajta. Mert bizony nagyon nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból és milyen körülmények között állítják elő azt a ruhát, amit viselünk. Persze, tudjuk és ismerjük a fast fashion környezetszennyező hatását, ám azt kevesen tudják, hogy a túl sok vásárlás, a halmozás (mert olcsó a kiszemelt darab) ugyanolyan káros. Miért is? Mert egyik szezonról a másikra megjelennek az üzletek polcain sorakozó ellenállhatatlanul szépnek és jutányos árúnak tűnő öltözetek, a megunt régit pedig csendben kidobjuk. Közben nem gondolunk arra, hogy hova kerül, hogy az a természetben lebomlik-e stb. Nem kérdés, hogy napjainkban a mennyiség helyett a minőség szerepe igencsak felértékelődött. 

A couture limitált szériás gyártása és az ehhez igazított magasabb árfekvés is garancia arra, hogy ne a legközelebbi ruhagyűjtő konténerben végezzék az évszak végén a textilcsodák. Ronald van der Kemp holland designer a magas minőségű szabászatba emelte a fenntarthatóság bolygónkat érintő kérdését, elképesztően izgalmas ruhakölteményeit használt anyagokból és megunt ruhákból állítja össze. A végeredmény pedig cseppet sem dohos vagy ódivatú, sokkal inkább lehengerlő és elbűvölő. 

Van der Kemp 2021-es őszi couture kollekciójának számos darabja használt farmerből készült. Nagyon kreatív és fantáziadús, ahogy egy-egy vékony anyagcsíkot feldolgoz és például hímzett farmervirágok formájában új értelmet ad a mások számára megunt szövetnek. Kedveli a köpenyeket, a hosszú kabátokat, a szintetikus szőrmét. Sziluettjeiben felbukkannak a nemezelt textilhulladékból gyártott új anyagok, amelyek friss, egyedi textúrát adnak az összeállításainak. Van der Kemp darabjai a hagyományos couture divatházaktól eltérően valóban egyedi darabok, ugyanis kis mennyiséget készít és ritka alapanyagokat használ fel. A gyűjteménye ékszereit egy amszterdami fenntarthatósági élharcossal készítteti, ami szintén dicséretes és követendő példa lehet más márkák számára is.

Kész vagyok némi hedonizmusra, de felelősségteljes hedonizmusra” - magyarázta a Vogue-nak adott interjúban a designer. Van der Kemp hedonizmusa pedig a minőségre, a jobbra való törekvés és nem a mértéktelen fogyasztás vagy a felesleges vásárlás élvezete.

Ronald van der Kemp Fall 2021 Couture kollekciója

Fotók: Marijke Aerden / Ronald van der Kemp / Ronald van der Kemp Fall 2021 Couture

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6516680186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása