GaborSzakacs

Hókirálynők Elie Saab kifutóján

2021. december 27. - gaborszakacs

A kifinomult elegancia és a sikkes megjelenés soha nem megy ki a divatból. Ezt jól tudja a világhírű libanoni divattervező, Elie Saab is, aki a 2009-es őszi couture kollekcióját hófehér darabokból állította össze. A gyűjtemény olyan különlegesre - és a divatszakma befolyásos képviselői szerint megosztóra - sikerült, hogy az a mai napig megállja a helyét. A vakítóan fehér ruhaköltemények semmiképpen sem a taszítóan hűvös eleganciát, sokkal inkább egy téli álmot hivatottak életre kelteni.001_17.jpg

 

Téli álom vagy inkább rémálom? Hééé, valaki felrobbantotta Hókirálynőt? Ilyen és hasonló kritikákkal illette a szakma Elie Saab 2009-es őszi couture kollekcióját. A különleges kézi kidolgozásokból és az aprólékos részletekből összeállított fehér kreációk sorozata akkor verte ki a biztosítékot a nemzetközi divatszakmában, amikor a Vogue szembesítette a világot azzal a ténnyel, hogy fél évvel korábban ugyanazon a párizsi helyszínen Karl Lagerfeld már rendezett egy csupa fehér ruhákból álló show-t. Saab fejét persze azonnal a guillotine-ról lehullva szerette volna látni minden divatszerkesztő, ugyanis szerintük ez a gyűjtemény több, mint inspiráció, egyenesen másolás, Saab munkássága pedig nem érhet fel az imádott Kaiser tehetségéhez. 

"Akárhogy is történt, Saabnak rendkívül érzéketlennek kell lennie ahhoz, hogy ne vegye észre, hogy éles lélegzetvételt és elfojtott kuncogást fog okozni a divatot ismerő emberek körében." - írta a Vogue.

Botrány ide vagy oda, ez a couture kollekció remek darabokból, izgalmas ruhakölteményekből állt össze. A libanoni designer felsorakoztatta a kor szuperelegáns szettjeit, amelyek finom ívű vállakat, rafinált minidresszket és a test vonalát követő, szuperszűk, vörös szőnyeges ruhákat takartak. Izgalmasak Saab nyers szélű tülljei, a romantikus textilvirágai, a strucctollak halmozása és persze a pompás jégvilágot idéző apró kristálydíszítései. Hasonló téli álmot idézett meg Guo Pei is a 2020-as januári haute couture bemutatóján a Paris Fashion Weeken.

A szakma Chanel-másolatnak kiáltotta ki ezt a remekbe szabott hófehér kollekciót, de számomra mégis meghatározó lett. A 2012-es Oscar-gálán Milla Jovovich egy aszimmetrikus vállú, fehér flitterekkel és kristályokkal kivarrt szoborszerű Elie Saab-költeményben (a 2009-es őszi couture sorozatból) jelent meg. Őszintén bevallom, hogy pár percre valódi divatsokkot kaptam, annyira magával ragadott ez a szett. A régi Hollywood stílusa, a klasszikus elegancia és a modern szabászat olyan szépen működött, hogy csak azt ismételgettem: Wow! Wow! Wow! Ez a ruha pedig számomra a kortárs couture egyik emblematikus alkotásává változott. Annak ellenére, hogy sem a divatszakma, sem a nemzetközi divatsajtó nem kapta fel, mint a ma már ikonikusnak számító, virágokkal kihímzett, burgundi Saab-estélyit, amelyben Halle Berry átvette az Oscarját. 

Így lett a rémálomból téli álom, a botrányos couture kollekcióból inspiráló és meghatározó pillanat...

Elie Saab Fall 2009 Couture kollekciója

IMÁDTAM! Az isteni Milla Jovovich a 2012-es Oscar-gála red carpet bevonulásán Elie Saab ruhát viselt a 2009-es kollekcióból:

Fotók: Marcio Madeira / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6316786548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása