GaborSzakacs

Elie Saab ruhák minden mennyiségben

2021. október 06. - gaborszakacs

A Paris Fashion Week az év legnagyobb divateseménye. Ilyenkor a francia fővárosba utaznak a jelentős magazinok divatszerkesztői, az ismert vagy kevésbé ismert designerek, stylistok, fotósok, bloggerek és persze sok-sok híresség is, hogy szemügyre vegyék a divatházak következő szezonra szánt ruhadarabjait. A 2022-es tavaszi kollekciókat felvonultató eseményt szeptember 27. és október 5. között rendezték meg, amelyen jómagam is részt vehettem, így újra testközelből átélhettem a fergeteges hét jelentős divatpillanatait. A következő összeállításban a kedvenc libanoni tervezőnk, Elie Saab legfrissebb munkáit mutatom be itt a GaborSzakacs Blogon egyenesen Párizsból.

a_masolata.jpg

Mielőtt rákanyarodnánk a 2022-es tavaszi kollekcióra, engedjetek meg egy kis kitérőt. Évek óta elkötelezett tisztelője vagyok a világhírű libanoni divattervezőnek, Elie Saabnak, ám eddig csak tisztes távolságból figyelhettem meg az alkotásait. A párizsi George V sugárúton sétálva vettem egy mély levegőt és bementem a Four Seasons Hotel George V szomszédságában található exkluzív Elie Saab szalonba. A roppant elegáns butik bejáratában öt mesés kreáció fogadott, majd egy kedves eladó segítségével feltérképezhettem a teljes választékot. Az ízlésesen kialakított üzlet a 2021-es őszi és az úgynevezett pre-fall darabokat kínálta, persze táskákat, öveket, cipőket, ékszereket és parfümöt is lehet kapni. A logóval ellátott gombok, az aprólékos hímzések és a földet söprő köpenyek teljesen megbabonáztak. Saab nagyvonalú anyaghasználata, a művészi kidolgozásai és a határtalan eleganciája felerősítette bennem az érzést, hogy nem véletlenül kedveltem eddig is az ő munkásságát, most végképp meggyőzött. A szalonban készült fotók segítségével megbizonyosodhattok a designer zsenialitásáról:

A párizsi divathét keretén belül mutatta be a 2022-es tavaszi ready-to-wear darabjait Elie Saab. Ezúttal nem kifutós bemutatón tárta a nagyközönség elé a legújabb munkáit, hanem a párizsi Rond Point des Champs-Élysées-n található haute couture szalonjában nyílt prezentáción. Az utcafronti üzlet kirakatait a márkára jellemző stílusjegyekről készült fotók diszkréten takarták, az emeleti kiállítóteremben nekem is lehetőségem volt a gyönyörű kreációkat megtekinteni.

Az elegáns üzlet krémszínű lépcsői szinte ragyogtak a lámpafényben, ahogyan lassú léptekkel megindultam felfelé a kiállítótérbe. Az elegáns terem ablakai a Champs-Élysées sugárútra néztek, az ablakok előtt kecses próbababák sorakoztak, rajtuk pedig a 2022-es tavaszi kollekció szebbnél szebb darabjai. Ezek nem jól ismert vörös szőnyeges Elie Saab haute couture ruhaköltemények voltak, sokkal inkább a letisztult, nőies vonalat képviselő szettek valahol az elegáns utcai és az alkalmi viseletek találkozásában. Szembetűnő, hogy a következő szezonban Saab is alkalmazta a nagyméretű monogramos nyomatokat, az ő esetében az összefonódó E betűkből állt. Feltűnő, de mégsem olyan tolakodó, mint a manapság népszerű (mondjuk ki: ízléstelen) logók megjelenítése. Bohém íveivel egy kicsit az 1970-es évek stílusát és mintáit is megidézte.

A kollekció izgalmas, színes és viselhető. Túlmutat a hétköznapi utcai szetteken, mégsem ünnepélyes, inkább kifinomultan ízléses. Személyes kedvenceim a makramés csipkeruhák, a puffos ujjú dresszek, na meg az ujjatlan felsőkkel kombinált nadrágos összeállítások. A hosszabb ruhák könnyedek, frissek és színesek (bár sok a fekete, a többség mégis az élénk koralltól a ciánkéken át a lime árnyalatokig terjed). A puha, kellemes tapintású anyagok és az egyszerű vonalvezetés számomra mindig az időtlen eleganciát, a korszerű öltözködést, a lendületes, élettel teli tervezői attitűdöt képviseli. Mindig öröm élőben látni a kortárs divat igényes és kifinomult alkotásait, Elie Saab munkái pedig kivételes helyet foglalnak el a szívemben. A kollekció legszebb darabjait az alábbi képre kattintva (a lapozós galériában) ti is megcsodálhatjátok:

A divathét utolsó napján mutatta be Elie Saab a 2022-es őszi esküvői kollekcióját is, amely a klasszikus hercegnő fazonú ruhákat vonultatja fel a jól ismert kézi kristály-és gyöngydíszítésekkel. Úgy tűnik, hogy a következő évben visszatérnek a hagyományos A-vonalú ruhák, a mesés uszályok és a pillekönnyű fátylak. A teljes gyűjteményért kattints az alábbi képre:

Fotók: Elie Saab Official / GaborSzakacs Blog / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4316707850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása