GaborSzakacs

Sikkes múltidézés a Saint Laurent-házban

2020. június 04. - gaborszakacs

A XX. század második felében Yves Saint Laurent fenekestül felforgatta a divatvilágot. A meglepő újításaival és tabudöntögető szettjeivel világkarriert futott divattervező az haute couture és a pret-a-porter finom összemosásával alakította ki a saját stílusát. A neve alatt működő luxusmárka ma is a sikkes extravaganciát és a kifinomult francia eleganciát hirdeti. Az irány a designer halála után sem változott, a Saint Laurent-ház 2020-as őszi kollekciója szuperszexi latex nadrágokból, vállhangsúlyos kabátokból, színes blúzokból és izgalmas kiegészítőkből állt össze. Egy valódi érzékborzoló divatmámor egyenesen Párizsból!

15_286.jpg

Anthony Vaccarello a Saint Laurent-ház élén azt a márkára jellemző extravaganciát és stílusérzékeny megjelenést igyekszik folytatni, amit már az 1960-as években maga Yves Saint Laurent kitűzött a nemzetközi divatpaletta egére. YSL munkássága egyedülálló, ugyanis alapjaiban megrengette az öltözködési szokásokat, divatba hozta az átlátszó felsőket, a mély dekoltázst, a szűk combcsizmákat és a maszkulin nadrágkosztümöt. Kiváló művészi érzékkel mosta össze a kifinomult ízlést hirdető haute couture-t az utcai viseletek világával, elképesztő pret-a-porter kollekciói a divattörténet jelentős mérföldköveivé váltak. Üzlettársa és egyben élettársa, Pierre Bergé a haláláig kitartott Yves Saint Laurent mellett. A közös otthonuk és műhelyükben ma Musée Yves Saint Laurent-ként működik, ezzel is tisztelegve a divattervező nagysága előtt.

„Mindig is a nők szolgálatában akartam állni. A testüket, a mozdulataikat, az életüket akartam szolgálni. Társukká akartam szegődni abban a nagy felszabadító mozgalomban, amely a múlt században végbement." - Yves Saint Laurent

A Saint Laurent 2020-as őszi ready-to-wear kollekciója egy divattörténeti utazás YSL különleges világábanAnthony Vaccarello kreatív igazgató kifutóra küldött szettjei egytől egyig az 1960-as és 1980-as évek jellegzetes gyűjteményeit hozták vissza, amelyben a konvenciók elleni lázadás, az újításra való nyitottság és a tabudöntögetés játszott szerepet. Az akkori divat a szexuális forradalomról, a felszabadult szerelemről és a nők társadalmi-szociális-szexuális felvilágosodásáról szólt, a testük felfogadását és annak szépségét hirdette. A mostani darabok egy nosztalgikus múltidézésként sorakoznak fel úgy, hogy közben nagyon is korszerű sziluettek képében tűnnek fel, rajtuk a márka névadójának kézjegyével. A duplasoros zakók, az arany kiegészítők, a hatalmas fülbevalók és a széles vállrészek váltják egymást, amelyek mellé szexi latexnadrágok és szuperszűk ceruzaszoknyák készültek. A vizuális hatásuk nem meglepő, végtelen hosszú lábakat és kerek csípőket hoztak a kifutóra. Az igencsak eltérő színű és textúrájú - flanel, kasmír, bőr, selyem, bársony, muszlin, műszőrme és gyapjú - anyagok jól működnek együtt, minden szett egy-egy önálló egységet alkot. A nagyvárosok hanyag eleganciája az YSL klasszikusokkal szemet gyönyörködtető élményként varázsolja el a francia sikk rajongóit. A valódi Saint Laurent-nő a #metoo időszakból erőt merítve magabiztos és céltudatos, könnyed és stílusos egyéniségként tekint a jövőbe.

„Hiszek abban, hogy a megjelenés, az öltözködés által képviselt hatás behozhatatlan fegyver a nők tárházában. A magabiztosság, az önérvényesítés záloga lehet a ruha, amelyet viselünk." -Yves Saint Laurent

Photos: Filippo Fior / Gorunway.com / Vogue

Még több divattartalomért kattints a közösségi oldalakra, lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7815733288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Gary Scott 2020.06.06. 22:48:20

HUH, de lemaradtam ezekről a Vaccarello-SL kollekciókról! Alapvetően Vaccarrellot nem szeretem annyira, de ez a kollekció tényleg sikkes lett. A latex-cuccokat nem értem. Nekem nem tetszenek, se nadrágban, sem szoknyában, sem ruhában, szerintem nem szép. Sosem próbáltam még, kíváncsi vagyok, vajon mennyire kényelmesek?

Pszichoapu 2020.12.16. 20:37:38

Szerintem meg kifejezetten szép és elegáns a latex és nem mellesleg még praktikus is, csak tudni kell hozzá megfelelő ruhadarabokat és kiegészítőket válogatni. Ez a kollekció végre elkezdi lebontani (még ha nem is dönti le teljesen) a latex köré kövesedett előítélet falait. Örülök, hogy Vaccarello ezzel a kollekciójával megint adott egy jókora gyomrost a sok konzervatív finnyáskodónak.
süti beállítások módosítása