GaborSzakacs

Ruhák, amelyek élnek, mozognak, lélegeznek

2023. október 02. - gaborszakacs

Iris van Herpen azt a jövőről alkotott elképzelést fogalmazta meg a textíliák nyelvén, amely az emberiség életét mutatja meg a szárazföldi és egy esetleges óceáni környezetben. A világhírű holland divattervező 2023-as őszi haute couture kollekciójában a hagyományos kézműves technikákat és az innovációt hozta közös nevezőre a tőle megszokott magas minőségben. A kifutón folyadék hatású organzát, képlékeny mídereket, redőzött, fémes szöveteket és futurisztikus kiegészítőket sorakoztatott fel. A szoborszerű alkotásai a harmonikusan létező vízi világra utalnak, ahol a biológiai rendszerek reagálnak az ingerekre és alkalmazkodnak a környezetükhöz.

iris-van-herpen-fw23-couture.jpg

Iris van Herpen egy elképesztően izgalmas és talán nem túl távoli jövőt festett fel a párizsi divathéten. A holland divattervezőt mindig is izgatta, hogy az utánunk következő évtizedekben, évszázadokban hogyan fog élni és öltözködni az emberiség. Az eddigi vízióira most rátett még egy lapáttal.

A világszerte ismert fashion designer Hollandiából származik, ahol a terület nagy része a tengerszint alatt helyezkedik el, ez pedig számtalan gondolatot ébresztett az alkotóban: vajon hogyan fognak élni az emberek, ha a globális felmelegedés miatt a Föld jégsapkái elolvadnak és a tengerszint drasztikusan megemelkedik? Milyen lesz az élet egy hibrid, vagyis egyszerre szárazföldi és óceáni környezetben? Ezek a kérdések sajnos nem is tűnnek túl távolinak, hiszen az éghajlatváltozás következtében egyes országok részben vagy egészben a víz alá fognak kerülni. Vajon hogyan fogunk alkalmazkodni? Feltöltjük a területeket vagy átállunk egy félig-meddig víz alatti életmódra? 

Iris Van Herpen sok időt és energiát fektet abba, hogy választ kapjon a kérdéseire. Felvetéseinek első bizonyítéka, hogy jelenleg is épülő város Dél-Koreában, amit Oceanixnek hívnak. Ez egy hihetetlenül izgalmas vállalkozás, egy újfajta várostervezési innováció, amely a technológiát és a természetet hozza közös nevezőre. A világ első úszó városa lesz, Bjarke Ingels építész új urbanizmusának eredményeként valósul meg. A város koncepciója magában foglalja a zéró hulladékot és a körkörös rendszereket és figyelembe veszi a part menti élőhelyek regenerálódását. A teljes megépítése 2025-re várható.

Az izgalmas építészeti koncepció ihlette Iris Van Herpen 2023-as őszi haute couture kollekcióját. A tőle megszokott különös látványvilág ezúttal a folyékonyságból, a töredezettségből és a minták eltolódásából állt össze egy egységgé. "Azt akartam, hogy a ruhák éljenek, mozogjanak és lélegezzenek." - mondta a Vogue-nak adott interjúban. Ezt a különös hatást pedig úgy érte el, hogy test vonalát követő köpenyeket tervezett, amelyeket lézerrel vágott míderekké alakított. Könnyed, mégis határozott, egyben légies alkotások születtek. Imádnivalóak a részletek, az aprólékos kidolgozások, a fejdíszek, az ékszerek. A folyékony hatású organzák és a redős, fémes szövetek mozgása az óceánok hullámait idézik meg, ezek egyszerre képlékenyek és óriási erőt sugároznak.

Az építészeti megoldások - gondoljuk csak a fent említett Oceanix innovatív városára - a természet és a társadalom harmonikus együttlétének kérdését feszegetik. Képes lesz az ember a környezetében majd úgy élni, mint azok a biológiai rendszerek, amelyek reagálnak az ingerekre és alkalmazkodnak a környezetükhöz? Igen, Van Herpen egy olyan világot képzel el, ahol az emberek alkalmazkodni fognak a környezetünk változásaihoz és ugyanolyan önellátó struktúrákban fognak élni. Az haute couture ruháiban egy vizuális koncepciót, egy vizuális archetípust vetít előre. Nagy kérdés, hogy a couture bionikussá és önellátóvá válhat-e, illetve az emberi test és az öltözködési szokások miképpen fognak idomulni, reagálni a környezetünkben bekövetkezett változásokra. Kényszerűség vagy a természettel való tökéletes harmónia elérése a végcél? A jövő elképesztően izgalmas kérdéseket vet fel, Iris Van Herpen pedig a csodálatos couture alkotásain keresztül próbál válaszokat kapni.

Fotók: Grazia / Isidore Montag / Gorunway.com / Vogue / WWD

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr10018188751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása