GaborSzakacs

Különleges viseletek III. Károly király koronázásán

2023. május 06. - gaborszakacs

2023. május 6-án a londoni Westminster-apátságban ünnepélyes keretek között megkoronázták III. Károly királyt és Kamilla királynét. II. Erzsébet halála óta az egész világ lélegzetvisszafojtva várta ezt a pillanatot, ugyanis Nagy-Britanniában 70 éve nem történt ilyen esemény. A Föld minden részéről király családok, uralkodók, előkelőségek, állami vezetők, politikusok, nagykövetek, közéleti személyiségek és hírességek kaptak meghívó a történelmi ceremóniára. A következő összeállításban elhoztam a koronázásra érkezett vendégsereg színes és különleges ruhakölteményeit, nem mindennapi szettjeit. Exkluzív képes riport itt a GaborSzakacs Blogon!

gettyimages-1252764926.jpg

strictly_embargoed_until_2230hrs_tuesday_4th_april_2023_-the_coronation_invitation_credit_buckingham_palace.jpg

A hivatalos meghívó III. Károly király és Kamilla királyné koronázási ünnepségére. Érdekessége, hogy újrahasznosított papírra nyomták.

A történelmi jelentőségű eseményre összesen 2200 meghívót küldött ki a király pár. A londoni Westminster-apátságba invitált vendégseregből több mint 100 fő, uralkodók, királyok és legmagasabb állami vezetők a világ számos pontjáról érkeztek a brit fővárosba. Persze, megjelentek az angol királyi családhoz közel álló hírességek és közéleti személyiségek is. Nézzük meg, ki milyen viseletet választott a koronázási ceremóniára, kinek mennyire sikerült betartania a hagyományokat, a szokásokat és a protokoll szabályait.

emma_thompson_in_a_floral_opera_coat_by_emilia_wickstead.jpg

A kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas brit színésznő, Dame Emma Thompson egy virágos operakabátot viselt, amelyet Emilia Wickstead tervezett. Az esős idő ellenére hatalmas mosollyal fogadta a fotósokat.

dame_joanna_lumley.jpg

A Pusszantlak, drágám! című sorozatból ismert Dame Joanna Lumley egy fehér galléros sötétkék kabátban, fehér kalapban és kesztyűben érkezett. Kevésbé formális, ám láthatóan jól érezte magát benne a színésznő.

nick_cave.jpg

Nick Cave ausztrál rockzenész, dalszerző és énekes egy háromrészes fekete öltönyben vett részt a koronázáson.

lionel_richie.jpgLionel Richie fekete zsakettben, sötétszürke nadrágban jelent meg. Külön figyelmet érdemel az a bross, amelyet a kabátja hajtókájára tűzött. 

katy_perry_arriving_with_british_vogue_editor-in-chief_and_european_editorial_director_edward_enninful.jpg

Katy Perry egy igencsak feltűnő Vivienne Westwood kreációban érkezett Edward Enninful, a British Vogue főszerkesztőjének társaságában. Az énekesnő a székesegyházba lépve, az ültetési sorrendre várva vad szelfizésbe kezdett, amelyet több fotós is megörökített.

jill_biden.jpg

Az amerikai delegációt ezúttal Dr. Jill Biden képviselte. A First Lady rafinált szabású, égszínék Ralph Lauren kosztümöt viselt, a szettjéhez színben harmonizáló kesztyűvel és fejdísszel, a krémszínű táskája a cipőjével volt összhangban.

brigitte_and_emmanuel_macron.jpg

Az egyik legcsinosabb és legstílusosabb pár a francia elnök és felesége volt. Brigitte és Emmanuel Macron visszafogott francia eleganciával sétáltak be a londoni székesegyházba. Brigitte Macron ruhája Louis Vuitton.

canadian_prime_minister_justin_trudeau.jpg

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau és felesége is megadták a módját. Mrs. Trudeau romantikus ruhaválasztásáról, csodálatos kalapjáról és izgalmas táskájáról a nemzetközi divatsajtó ódákat zengett. Nekem kifejezetten tetszik, ahogyan erre az eseményre felöltözött a kanadai pár.

king_felipe_vi_and_queen_letizia_of_spain2.jpgBár VI. Fülöp spanyol király katonai viseletet öltött, felesége ismét egy valódi stílusikonként tündökölt. Letizia királyné egy pink, derekán finom peplumokkal ellátott Carolina Herrera by Wes Gordon ruhát viselt. Csodás a felső hímzése és a gombsor, a pink fátyollal díszített kalapjával együtt hibátlan a szett. Nem mutat sokat, ízléses, modern és elegáns.

king_abdullah_ii_of_jordan_and_queen_rania_tamara_ralph.jpg

Amíg II. Abdullah jordán király egy egyszerű öltönyt választott, addig a stílusikon Rania királyné egy dekoltázson masnival díszített, krémszínű Tamara Ralph couture ruhában jelent meg Londonban. A kalap, a táska és a cipő színben harmonizál, tökéletes monokróm viselet. Külön kiemelném, hogy a szoknya hossza, a hosszú ujjú ruha megfelel a protokoll elvárásainak, illetve a templomi ceremónián is illendő viselet. Nagyon sikkes!

ukraine_s_first_lady_olena_zelenska_and_ukraine_s_prime_minister_denys_shmyhal.jpg

A háborús helyzet miatt Ukrajna elnöke sajnos nem tudott részt venni a koronázáson, az országot a First Lady képviselte. Olena Zelenska enyhén A-vonalú, hamuszürke ruhájához színben harmonizáló kabátot húzott, a fehér magassarkúval kiemelte a megjelenését. A kísérője egyébként az ukrán miniszterelnök, Denys Shmyhal volt.

tamim_bin_hamad_al_thani_and_jawaher_bint_hamad_bin_suhaim_al-thani.jpg

Szintén szürkében, ám egy sokkal díszesebb és feltűnőbb sziluettben láthattuk a katari emír feleségét, Jawaher bint Hamad bin Suhaim Al-Thanit. A finoman A-vonalú szürke Christian Dior ruha csodálatos kézi hímzései ünnepivé tették a megjelenését. A közel-keleti részletek nagyon izgalmasak ebben a szettben, a köpeny és annak díszes szegélye, a fehér-szürke-kék-fekete hímzésekkel borított táska és a mesés fülbevaló tökéletes harmóniát alkotnak. 

king_jigme_khesar_namgyel_wangchuck_and_queen_jetsun_pema_bhutan.jpgBhután királya, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck és Jetsun Pema bhutáni királyné tradicionális viseletben jelent meg III. Károly koronázási ünnepségén. Üdítő látvány az európai szemnek, amikor különleges szabásvonalú, az adott ország motívumait erőteljesen használó viseletekben érkeznek a vendégek egy protokolláris eseményre.

king_vajiralongkorn_of_thailand_and_queen_suthida_of_thailand.jpg

Ékszerekkel díszített, gyönyörű nemzeti viseletben láthattuk Suthida thai királynét, Vajiralongkorn thai király katonai egyenruhát öltött. 

queen_nanasipau_u_og_tonga_and_king_of_tonga_aho_eitu_unuaki_otonga_tuku_aho_tupou_vi.jpgVI. Aho’eitu Unuaki’otonga Tuku’aho Tupou Tonga király és felesége, Nanasipau’u og királyné

king_philippe_of_belgium_and_queen_mathilde_of_belgium.jpg

Valódi királyi megjelenés. Fülöp belga király és felesége, Mathilde királyné. Sikkesek, stílusosak, arisztokratikusan elegánsak. 

crown_prince_fumihito_of_japan_and_crown_princess_kiko.jpgFumihito japán koronaherceg és Kiko hercegnő.

victoria_crown_princess_of_sweden_and_carl_xvi_gustaf_king_of_sweden.jpg

A formális katonai viselet és a modern elegancia találkozása volt XVI. Károly Gusztáv svéd király és Viktória királyi hercegnő megjelenése. Kifogástalan színek és formák. 

the_princess_of_wales_s_mother_carole_father_michael.jpg

Katalin hercegné szülei, Carole és Michael Middleton. Az édesanyjának nagyon jól áll a kék szín, a kitűnően szabott kabátja illett az alkalom jellegéhez. 

brother_james_and_sister_pippa.jpg

Katalin hercegné testvérei, James és Pippa Middleton. Pippa ruhája Claire Mischevani.

lady_louise_windsor_the_daughter_of_king_charles_s_youngest_brother_prince_edward.jpg

Bár a protokoll szerint kerülni kell az ilyen eseményeken a mintás és a virágos ruhákat, Lady Louise Windsor, III. Károly testvérének lánya mégis egy búzavirágokkal nyomott könnyed szettet választott. A ruha és a kalap is nagyon ízléses, de nem egy koronázásra való, sokkal jobban mutatna egy kerti partin.

zara_tindall2.jpg

Egy kitűnően szabott halványkék Laura Green kabátruhában és pazar kalapban jelent meg Zara TindallAnna brit királyi hercegnő gyermeke, aki olimpiai ezüstérmes brit lovastusázó, visszafogott eleganciájával megmutatta, hogy egy mai arisztokrata is lehet kiváló ízlésű.

princess_beatrice_1.jpg

Princess Beatrice mindig is imádta a feltűnő színeket és a különleges fejdíszeket. Látványos fogyása óta nagyon jól állnak neki a karcsú derekát hangsúlyozó ruhák.

gettyimages-1252743654.jpg

Harry herceg - egy kereskedelmi légitársaság repülőgépén - egyedül érkezett Londonba. A szertartáson csak a harmadik sorban kapott helyet a Westminster-apátságban, az ünnepség végén pedig nem jelent meg a családdal a Buckingham-palota erkélyén. Felesége, Meghan a gyerekekkel Amerikában maradt, a herceg a koronázás után visszasietett hozzájuk. Harry herceg formális öltözéke Dior Men by Kim Jones.

rishi_sunak_and_his_wife_akshata_murthy.jpg

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak és felesége, Akshata Murthy (ruhája: Claire Mischevani) az esős időjárással dacolva érkeztek az eseményre. Kifejezetten elegánsak, visszafogottságuk és kedves mosolyuk még szimpatikusabbá tette őket.

anna.jpg

III. Károly király testvére, Anna hercegnő nem húzott díszes, hímzett, földet söprő ruhát, inkább egy nadrágos, katonai egyenruhát, zöld bársonyköpenyt és tollas kalapot választott az alkalomra. Az apátságban nem a királyi család mellett foglalt helyet, ugyanis Gold-Stick-in-Waiting címmel királyi testőri feladatokat látott el, hintó helyett lóháton tért vissza a Buckingham-palotába.

gettyimages-1252746584.jpg

Vilmos herceg katonai egyenruhában és sötétkék bársonypalástban érkezett, Katalin hercegné egy fehér, arannyal hímzett Alexander McQueen ruhát viselt, ahogyan Sarolta hercegnő is. Igazi anya-lánya pillanat volt, hiszen nemcsak a ruhájuk, hanem a leveleket formáló Jess Collett fejdíszük is megegyezett. A 4 éves Lajos herceg kifejezetten unta az eseményt, de hát egy 4 éves nem is élvezheti ezt a többórás felhajtást.

the_deeper_meaning_behind_princess_charlotte_and_princess_kate_s_matching_silver_flower_crowns.jpg

A két elegáns királyi sarj.

A kedvenc francia divattervezőm, Stéphane Rolland kanárisárga haute couture ruhájában énekelt Pretty Yende operaénekesnő:

gettyimages-1252742233.jpg

Amikor már minden meghívott elfoglalta a helyét a Westminster-apátságban, Károly és Kamilla a Buckingham-palotából II. Erzsébet gyémántjubileumra készült hintóján elindult a koronázási ceremóniára. 

48783238_627c6961f6e634b29eb8844b6f61ff1f_wm.jpg

Károly katonai egyenruhát viselt a hermelinnel díszített bársonypalástja alatt. Unokája, György herceg a szertartáson a palástot hordozó hat királyi apród egyikeként vett részt. 

gettyimages-1252745937.jpg

Kamilla visszafogott eleganciával, egy fehér alapon aranyhímzésekkel ellátott ruhában jelent meg az apátságban. Palástja az a vörösbársony palást volt, amelyet II. Erzsébet viselt a parlamenti megjelenések, beszédek idején. Kamilla királyné ruháját egyik kedvenc brit divattervezője, Bruce Oldfield készítette a jeles alkalomra.

48782882_c41ffd938c6fd72ac3097eda4c881060_wm.jpg

A királyi pár a ceremónia kezdetén a londoni Westminster-apátságban

1683369879-temp-bipdbc_cover_1x.jpg

Károly meghitt pillanata, amikor az apátságban elfogadta a királyi trónt és esküt tett, itt még az érkezéskor viselt katonai egyenruhát és palástot hordta.

48784720_37d6bc54e419837591e5e3dd3c53b151_wm.jpg

A koronázás minden egyes részlete egy kidolgozott szertartás része volt. Királyi és szakrális esemény, hiszen III. Károly így nemcsak Nagy-Britannia és a Nemzetközösségbe tartozó 56 ország vezetője, hanem az anglikán egyház feje is lett. A több százéves koronázási rituálé azzal indult, hogy Károly a katonai egyenruhát levetette, egy fehér ingben - ezzel mindenfelé világi, királyi jelképet levetve - a nyilvánosság szeme elől egy paraván mögött eltakarva felkenték szent olajjal. Az olajat egyébként Jeruzsálemből hozták és Károly kérésére teljesen vegán volt.

gettyimages-1252748376.jpg

Ezek után felöltöztették a szupertunikának nevezett, aranyszálakkal szőtt kétkilós, papi öltözékre emlékeztető köpenybe, majd helyet foglalt abban a koronázási székben, amelyben 26 uralkodó ült már korábban.

Az apátság oltárán felsorakoztatott királyi jelképeket vette át. Elsőként a drágakövekkel kirakott királyi kardot, amellyel szimbolikusan igazságot és könyörületet szolgáltathat majd uralkodása során. Ezt a díszes fegyvert felcsatolták a tunikája övére. A sarkantyúk a lovagiasságot, a karperecek a bölcsességet és az őszinteséget jelképezték. A tisztesség királyi sálját helyezték a nyakába, Vilmos herceg pedig az üdvösség palástját adta rá, amelynek kapcsai sast formáltak, ez is a hatalmat szimbolizálta. A herceg egyébként hűséget fogadott a királynak és arcon megcsókolta.

Krisztus országát a drágakövekkel díszített, kereszttel ellátott országalma jelentette, a királyi méltóság gyűrűje Isten és a király szövetségét szimbolizálja, majd hímzett kesztyűt húzott a kegyelem nevében. III. Károly átvette a király földi hatalmát szimbolizáló keresztes jogart, utána az igazságosságot és a bölcsességet szimbolizáló galambos jogart. Végül a canterbury-i érsek Szent Eduárd - Hitvalló Eduárd - koronáját a fejére helyezte. A díszes fejdísz csak a ceremónia idején volt a királyon, ugyanis ezt az esemény után a londoni Tower kincstárába visszavitték. A 440 drágakővel és féldrágakővel ékesített, 2,3 kilogramm súlyú 22 karátos aranykorona 1661-ben, II. Károly koronázására készült

"Isten áldja a királyt!" - felkiáltással a koronázás csúcspontja megtörtént. 

gettyimages-1252748632.jpg

III. Károly a teljes királyi díszben

gettyimages-1252751689.jpg

III. Károly koronázása után Kamillát királynévá koronázták. A király átöltözött a főoltár mögötti kápolnában, felvette a királyi palástot, amit korábban V. György és VI. György király is viselt, itt már a birodalmi korona volt rajta.

1683375272-temp-hfpedi_cikktorzs_4x.jpg

Harangzúgás közepette lépett ki az apátságból III. Károly és Camilla.

48786084_9724ca9d51874ce7826a18f87807dc42_wm.jpg

A királyi pár aranyhintón hagyta el az apátságot a London utcáin éljenző alattvalók sorfala előtt és visszatértek a Buckingham-palotába.

gettyimages-1487957389.jpg

A királyi pár a Buckingham-palota erkélyén köszöntötte az londoni tömeget. Az eső továbbra is szakadt a brit fővárosban, egy rövid légiparádé köszöntötte az új királyt és a királynét.

God Save the King! Isten óvja a királyt!

Fotók: AFP / British Vogue / Getty Images / Reuters / Vogue /WWD

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2018118076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása