GaborSzakacs

Richard Quinn őszinte tisztelgése II. Erzsébet királynő előtt

2022. október 15. - gaborszakacs

Fiatal kora ellenére Richard Quinnt a londoni divat élő legendájaként tartják számon. Elhivatottsága, szakmai alázata és elképesztő vizualitása világszerte lenyűgözi a kortárs divat rajongóit. A művész 2023-as tavaszi ready-to-wear kollekciójában az ismert szín-és mintavilágot hozta el egy hatalmas adag nagyvonalúságba csomagolva. A gyűjtemény első 22 sziluettjével II. Erzsébet királynő élete, munkássága és inspiráló személyisége előtt tisztelgett. A teljes Richard Quinn ruhasorozatot megcsodálhatjátok itt a GaborSzakacs Blogon.

100.jpeg

1_524.jpg

A Richard Quinn Spring 2023 RTW kollekció első szettje a kifutón

II. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án bekövetkezett halála nemcsak Nagy-Britannia és a Nemzetközösség életében, hanem világszerte történelmi jelentőségű pillanat volt. A 96 sikeres, élményekben gazdag életéve, hét évtizedes uralkodói szolgálata, a hite és kitartása, a mindig kifogástalan eleganciája, na meg a páratlan humorérzéke mind-mind igazi példaképpé tették. Ő volt a híd a múlt és a jelen között, a konzervatív arisztokrácia értékei és a rohamléptékkel fejlődő online világ metszéspontjában - átélve háborúkat, válságokat, átrajzolt birodalmi határokat, cserélődő kormányokat, a monarchia több évszázados hagyományait és intézményi rendszerét újradefiniálva - egész életét a hazájának szentelte. Távozásával végképp véget ért a XX. század.

A londoni divathét első számú divattervezője, Richard Quinn a karrierje nagy részét II. Erzsébet királynőnek köszönheti. Az uralkodó példaértékű életvitele, kifogástalan megjelenése és a személyiségéből fakadó derűs kisugárzása miatt inspirálta az alkotói folyamatban - ha illendő így fogalmazni -, valódi múzsájaként tekintett rá. A királynő halála arra késztette a rendszerint színes, virágos nyomatokkal dolgozó designert, hogy a London Fashion Weekre addigra elkészült 2023-as tavaszi ready-to-wear kollekcióját kiegészítse. A bemutató előtt mindössze 10 napja volt, hogy méltó emléket állítson II. Erzsébetnek, ezért Quinn úgy döntött, hogy a hatfős törzscsapatával és egy 20 fős stábbal éjjel-nappal ezen az embert próbáló projekten munkálkodik. Kiváló szövetek felhasználásával és aprólékos kidolgozásokkal egy megindítóan elegáns, összesen 22 fekete szettből álló ruhasorozatot gyártott le, amelyek a tavaszi kollekció nyitányában szerepeltek a szeptember 21-én megrendezett fashion show-n.

"Szinte katartikus volt számunkra, hogy minden gyászérzelmünket beleadtuk” – mondta a Forbes magazinnak Quinn, majd hozzátette, hogy az arisztokratikus szépséget olyan formák és hímzések felsorakoztatásával kívánták bemutatni, amelyeket VI. György király és korábban Viktória királynő halálakor viseltek a királyi család tagjai. 

Richard Quinn a személyes kötődése miatt tisztelettel adózik a néhai uralkodó előtt, hiszen a londoni divattörténelemben egyedülálló módon 2018-ban II. Erzsébet részt vett a designer divatbemutatóján. A királynő Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője mellett ült az első sorban (Wintourt egyébként a divatvilág királynőjeként emlegetik). Az esemény után a brit uralkodó elsőként Quinn-nek adta át a brit formatervezésért járó Queen Elizabeth II Awardot.

Quinn ugyanabban az évben létrehozott egy olyan kollekciót, amely telis-tele volt izgalmas swing coatokkal, selyem fejkendőkkel és élénk virágmintákkal, utalva II. Erzsébet balmorali gardróbjára. Tagadhatatlan, hogy Richard Quinn a karrierje nagy részét a királynőnek köszönheti.

A divatbemutató a történelmi eseményhez méltó lett. A gyász és a mély tisztelet jeleként Quinn megváltoztatta az általa tervezett díszletet, a falakat feketével borította be, egy felfüggesztett központi installációba beépített képernyőn lejátszották a II. Erzsébet fiatal éveiben rögzített filmrészleteket. A corgik iránti rajongását, az állatszeretetét, a természettel való viszonyát, a koronázásának jelentős momentumait, a Fülöp herceggel átélt derűs és vicces pillanatait idézte fel a megható videó.

A bemutató nyitányában megérkezett a 22 teljesen fekete sziluett, amelyek nehéz fátylakból, hímzett szoknyákból és szűk míderekből álltak. Láthattunk csodaszép, kézzel gyöngyözött, fekete kabátokat, az 1950-es évek méretre készített alkalmi ruháinak mai adaptációit, hatalmas lurex köpenyeket, bársony tunikaruhákat hatalmas ékköves brossokkal (utóbbiak II. Erzsébet ikonikus megjelenéséhez szorosan kapcsolódtak). Quinn minden modellje arcát részben vagy teljes egészében eltakarta fekete csipkefátyollal vagy fekete tüllhálóval.

A divatelőadás második felében megváltozott a zene és a kifutón megjelent az eredeti, színes 2023-as tavaszi kollekció amúgy Quinn módra. A gyűjtemény tematikája a nyilvános megfigyelés koncepciójára épült. A csillárokból kamerák pásztázták a kifutót és a nézőteret, ezek élő képe a díszletben kihelyezett képernyőkön jelent meg. Izgalmas, gömbölyded formák, nyakrész nélküli szettek sorakoztak. Micsoda látványvilág! Hatalmas pöttyök, virágos nyomatok, szűk body-k, drágaköves köpenyek, látványos tolldíszítések és pompás hímzések mindenütt. A fekete árnyékából kitörő reményteljes élményét a szekció zárásában felbukkanó, csipkefátylat viselő menyasszony jelentette. Valódi királynői megjelenés a mai kor elvárásainak megfelelően. Mintha ez lett volna a királynő utolsó üdvözlete a tehetséges divattervező felé...

A bemutató fináléjában pedig fekete konfetti hullott a modellekre a Lindley Hall mennyezetről. Quinn megindítóan őszinte és mély tisztelgése a Queen előtt a londoni divathét csúcspontjává vált.

13_459.jpg

Csodaszép fekete kabátok és fekete fátylak Richard Quinn londoni bemutatóján

A látványos fináléban fekete konfetti hullott a kifutóra:

200_1.jpeg

II. Erzsébet királynő Anna Wintourral Quinn bemutatóján 2018-ban:

2018.jpeg

Az alábbi képre kattintva pedig a 2023-as tavaszi kollekció meghökkentő szín-és formavilágában gyönyörködhettek:

Fotók: Daniele Oberrauch / Getty Images / Gorunway.com / Telegraph UK / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8917938636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása