GaborSzakacs

Figyelemfelkeltő outfitek a Balenciaga kifutóján

2017. november 01. - gaborszakacs

Cristóbal Balenciaga divatháza mindig is a kifinomult elegancia szinonimája volt. A patinás márka 2017-es őszi ready-to-wear kollekciójának bemutatója - a hagyományokkal ellentétben - az aszimmetrikusan gombolt kabátokról, oversize ruhadarabokról és a kontrasztos összeállításokról szólt. Demna Gvasalia vezető kreatív tervező a hanyagság és a viselhetőség jegyében vitte kifutóra nagyvonalú ötleteit, amelyek igencsak felborzolták a divatrajongók lelkivilágát.

1_128.jpg

Korának egyik legnagyobb divatforradalmára volt Cristóbal Balenciaga. Határozott gondolkodásmódja, meghökkentő újításai és modern eleganciája alapjaiban megváltoztatta az öltözködési szabályokat. Az 1919-ben alapított márkája a szigorú színpadiasság mellett a kifinomult francia megjelenést sugározta. Imádta a szélles vállrészeket, a feltűnő ujjakat, a test vonalát követő sziluetteket és a dús textúrájú anyagokat. Gyakran merített ihletet a barokk kor öltözködési szokásaiból, illetve más művészeti ágakból, így a szobrászatból és a festészetből. Patinás divatházát ma Demna Gvasalia kreatív igazgató irányítja, aki a márkára jellemző couture jegyeket átültette a hétköznapi viseletekbe. 2017-es őszi ready-to-wear kollekciója a hanyagság és a könnyedség látszatával hódítja meg Párizst. Indokolatlan helyen gombolt, aszimmetrikus kabátjai, puffos ujjrészei, oversize pulóverei és eltúlzott felsői a meghökkentés és figyelemfelkeltés élményére építkeznek. Az óriási táskái tökéletes harmóniában vannak a virágos ruhákkal és az XXL-es kabátjaival, trükkös övei és nyakláncai pedig a nőiességet hivatottak erősíteni. Balenciaga eleganciája a szűk ceruzaszoknyákban és a monokróm összeállításokban köszön vissza. A Vogue divatkritikusa szerint Gvasalia munkája leginkább a kínos jelzőt érdemelné. Kínosnak nem nevezném, inkább merésznek, mert ezekkel a művészi installációknak tűnő, jelmezszerű szettjeivel kívánja meghódítani a streetwear megszállottjait. A bemutatója fináléjában grandiózus buborékruhákkal, habokban úszó estélyikkel és tollakkal díszített ruhakölteményekkel koronázta meg az igencsak megosztó kollekcióját. A hűvös elegancia, a komor színek és a művészi kivitelezés azonban a mérleg pozitív irányába mozdítja el a Balenciaga sötétnek vizionált jövőképét.

„Az elegancia egyenlő a sallang eltávolításával.” – Cristóbal Balenciaga

Photos: Monica Feudi / indigital.tv

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2413121716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása