GaborSzakacs

Elie Saab művészete testközelben

2022. október 31. - gaborszakacs

"Erős nőkről, erős karakterekről, egy kis rock 'n' rollról szól" - mondta Elie Saab a 2022-es őszi ready-to-wear kollekciójáról, miután két év után újra kifutóra vitte a nagyszerű alkotásait a divathéten. A világhírű libanoni divattervező A-listás sztárokat és modelleket felvonultató fashion show-ja sokkal nagyobb esemény lett, mint a januári couture bemutatója. Az elbűvölő estélyi ruhákat, a tollas-flitteres bomber dzsekiket és az elegáns kiegészítőket a designer párizsi George V sugárúton lévő üzletében egy privát vezetésen magam is megcsodálhattam.  A következő összeállításban Elie Saab legfrissebb munkáit mutatom be itt a GaborSzakacs Blogon egyenesen Párizsból.

0_02.jpg

Elie Saab művészetéről nem lehet elfogultság nélkül beszélni. Évek óta a legmélyebb tisztelettel és rajongással figyelem a világhírű libanoni divattervező munkásságát, amely minden szezonban lenyűgöz. És ha már a párizsi divathéten jártam, akkor bekanyarodtam a George V sugárúton lévő üzletbe, ahol maga az üzletvezető készségesen és alapos szakmai magyarázattal egy privát megtekintés keretében bemutatta nekem a legfrissebb Elie Saab kreációkat. 

A roppant elegáns butikba belépve az aktuális 2022-es őszi ready-to-wear gyűjtemény kiemelt darabjai fogadtak, amelyek egy szempillantás alatt megbabonáztak. Csillogó járólap, bézs burkolat, kitűnő ízléssel kialakított enteriőr. Elie Saab rajongóként szerettem volna azonnal végigszaladni a mesés ruhaköltemények között, hogy mohón befaljam ezt a vizuális élményt, ám a fokozatosság ebben az esetben is célravezetőbb ötletnek tűnt. 

A divatszentély ezúttal a 2022-es őszi ready-to-wear kreációkat kínálta, na és persze a márka ikonikusnak számító táskái kendői, cipői és ékszerei is felsorakoztak a polcokon. A logóval ellátott gombok és övek, az aprólékos kézi hímzések, a toll-és virágdíszítések, a finom anyagok, a földet söprő köpenyek teljesen elvarázsoltak. A hibátlan szabásvonalú sziluettek minden egyes részlete tökéletes volt. Bevallom, alaposan átnéztem őket, kerestem, de nem találtam bennük semmiféle hibát. Igen, ez a top márka és a top minőség egyik szempontja, a kifogástalan kivitelezés.

A kedves és segítőkész store manager szerint a párizsi Elie Saab üzletben egyes darabok olyan népszerűségnek örvendnek, hogy az aktuális szezon után sem vehetik be azokat a vállfákról. Ilyen többek között (az alábbi fotón szereplő) kézi gyöngyözésű, magas hasítékkal ellátott ruha, amely ready-to-wear darab, ám a kidolgozása és a magas minősége a couture kategóriába pozicionálja. Az üzletvezető elmondása alapján a tollas-flitteres arany-fekete estélyi a George V sugárúton lévő szalon legkeresettebb darabja, csillogása, Hollywood aranykorát idéző jegyei miatt a világ minden tájára rendelnek ebből a sziluettből. 

A párizsi Elie Saab üzlet egyik érdekessége, hogy rengeteg természetes fényt beengedő ablakkal és kirakattal rendelkezik. A próbababák nagy része a méretes üvegfelületek felé fordítva vannak kiállítva, így a 2022-es őszi kollekció darabjai a valódi színeiket és a valós szépségüket tudják megmutatni a vásárlóknak. Ami nagyon fontos egy méregdrága ruhadarab esetén, hiszen a vásárló, aki több ezer eurót fizet az egyes kreációkért, nem feltétlenül egy zárt térben vagy lámpafénynél szeretné majd megmutatni a világnak a legújabb szerzeményét.

Egy világmárka mindig teljes szettekben gondolkodik, ezért a nappali, esti és alkalmi viseletek mellett kiegészítőket is lehet kapni Elie Saabnál. A legfinomabb bőrökből készített cipők, papucsok és táskák mind-mind a márka logójával lettek ellátva. Ezek nem csupán kihívó márkajelzéseként adják a műértők tudtára, hogy honnan származik az adott darab, sokkal inkább elegáns ékszerként funkcionálnak.

Az Elie Saab valódi luxusmárkaként jelen van a parfümök piacán. A jól ismert finom, nőknek szánt illatok mellett kapható nála illatgyertya is, amely a lakásunk díszévé válhat. Kizárólag a George V-en lévő üzletben elérhető (az alábbi képen az alsó sorban látható) az első férfinak szánt Elie Saab parfümkollekció, amely a keleties, fás és kissé édes jegyeivel a kifinomult ízlésű férfiak kedvence lehet. Kipróbáltam őket, igazán gazdag, szerethető, izgalmas, szexi és buja illatok.

400_16.jpg

És persze készültek képek a fotóalbumomba az Elie Saab párizsi butikjában, amikor újra elérhető közelségbe kerültem a kortárs művész alkotásaival:

Végül kanyarodjunk rá a 2022-es őszi ready-to-wear kollekció bemutatására. Elie Saab több jelentős megrázkódtatás után elhatározta, hogy onnan folytatja a márkaépítést és -terjeszkedést, na meg mindenekelőtt a magas művészi színvonalon készített ruhák előállítását, ahol két évvel ezelőtt abbahagyta. A világjárvány, a pusztító robbanás Bejrútban, a hazája pénzügyi összeomlása, most pedig a háború Európában - ezek sem akadályozhatták meg a libanoni couturiert abban, hogy megmutassa a legújabb ready-to-wear darabjait a vásárlóinak és a divatszakma jeles képviselőinek. A lelkesedés és az új erőre kapás egy csodálatos őszi kollekciót eredményezett, amelyet a párizsi Palais de Tokyo-ban mutatott be. Olyan sztárok jöttek el a fashion show-ra, mint Toni Garrn, Lais Ribeiro, Olivia Palermo és Coco Rocha, de a kifutón felbukkant az egykori Victoria’s Secret modell, Cindy Bruna is. Ez a bemutató sokkal nagyobb volumenű esemény lett, mint a januári haute couture show.

Elie Saab a márkájára jellemző ruhák teljes palettáját felvonultatta a kifutón. A csodálatos red carpet dressek mellett izgalmas kezeslábasokat, apró koktélruhákat, tollas-flitteres bomber dzsekiket, elegáns köpenyeket, virágokkal díszített, áttetsző ruhákat sorakoztatott fel. A modern elegancia némi couture felhanggal igazán jól működött ebben a gyűjteményben, kiváló ízléssel kombinálta a miniruhákat a dzsekikkel, a fodros oszlopruhákat a vastag talpú csizmákkal. Különösen izgalmas vizuális élményt jelentettek a kapucnis pulóverek, a tollas mandzsettájú kabátkák, az igézően bársonyok és a finom csipkék találkozása. A színek pedig káprázatosak. Ritkán látni ennyi élénk lilát, méregzöldet, királykéket, hamuszürkét és démoni feketét egymás mellett, igazi WOW!-hatás.

"Erős nőkről, erős karakterekről, egy kis rock 'n' rollról szól" - mondta Elie Saab a Vogue-nak adott interjújában a 2022-es őszi szettekről. Magabiztos, élettel teli, erőteljes, nőies és szexi minden egyes négyzetcentiméter, a libanoni designer ezúttal sem okozott csalódást.

A teljes kollekciót az alábbi galériára kattintva tudjátok megtekinteni:

Fotók: GaborSzakacs Blog / Filippo Fior / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2917957984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása