GaborSzakacs

Valami régi, valami új, avagy a Patou-ház öröksége

2021. október 19. - gaborszakacs

Egy patinás francia márka újraindítása mindig óriási kihívás elé állítja a kreatív szakembereket. Zseniális tervezők, marketingesek és üzletemberek hada dolgozik azon, hogy a szellemi örökséget tisztelve egy modern, ízléses és eladható irányt tudjon az igencsak telített piacra visszavezetni. Jean Patou egykori divatháza főnixmadárként éledt újjá, amikor Guillaume Henry elfoglalta a kreatív igazgatói széket, majd egyedi látásmódjával pillanatok alatt visszatette a Patou-t a párizsi divatéletbe. A Paris Fashion Week idején a ház prezentációján jártam, ahol testközelből találkoztam a 2022-es tavaszi ready-to-wear darabokkal. Mesés fodrok, hatalmas gallérok, különös vödörkalapok minden mennyiségben, első kézből itt a GaborSzakacs Blogon.

aa_4.jpg

A 2022-es tavaszi kollekció prezentációja a párizsi 165 Boulevard Saint-Germain Patou Market-ben volt. 

e_7.jpg

Persze, egy gyors fotó is készült a bejárat előtt. Nagy öröm volt egy ilyen történelmi márkát végre testközelből megismerni. 

Korának legmodernebb tervezője volt Jean Patou (1887-1936). Többek között neki is köszönhetjük, hogy a hordható és kényelmes párizsi sikk elterjedt a világban. A divattörténet Patou nevéhez köti, hogy az 1920-as évek végén a derékrészek megemelkedtek, a szoknyák hossza pedig radikálisan megváltozott, ezzel a női sziluett forradalmian és drámai módon átrajzolódott. Nem a test szoborszerű megjelenítése, hanem a nagyobb mozgástér, a szabadság ereje nyert utat. Könnyű volt fel-és levenni ezeket az egyszerű ruhadarabokat, egy-egy utazás alkalmával praktikusan lehetett őket a bőröndbe becsomagolni. Megjelent a lezser sikk. Elterjedtek a kötött szvetterek, a teljes egészében kötött anyagból készült komplék és a sportos ruhák (például a teniszruhák). A világ imádta ezeket a modern és viselhető szetteket, az isteni Coco Chanel is ezen a vonalon hozta létre a ma már ikonikus összeállításait. Az egyszerű elegancia a kifinomult ízlés szinonimája lett.

A Paris Fashion Week idején minden divatrajongó szeretne eljutni a Dior vagy a Chanel bemutatójára, pedig a francia divat számtalan más értékes pillanatot is tartogat az arra nyitott szakemberek és laikusok számára. A jelentős történelmi múltra visszatekintő Patou-ház a párizsi 165 Boulevard Saint-Germain-en lévő Patou Market üzletében tartotta a 2022-es tavaszi ready-to-wear kollekció prezentációját. A közelmúltban újjáélesztett márkát a tehetséges és jóképű Guillaume Henry vezeti, aki világhírű elődje szellemi hagyatékát szem előtt tartva egy jól felismerhető jegyekből megalkotott, kényelmes, megfizethető és fenntartható irányt célzott meg.

A 2022-es Patou darabokkal egy roppant izgalmas bemutatón találkoztam, egy úgynevezett statikus kiállításon. Gigantikus fotók, finoman elhelyezett ruhadarabok, kellemes mennyiségű kínálat sorakozott. Érdekes, hogy egy nyílt, színes, fantáziadús formavilág köszönt vissza, pedig egy unalmas múltidézésre számítottam. Henry egyértelműen az Y és Z generáció tagjait célozza meg termékeivel. A Patou couture örökségének értékeit olyan ügyesen maivá alakította, hogy azok egy unalmas szerda délutánon is az utcakép színes pillanatává varázsolják a viselőiket. Imádtam a volumenjeit, a hatalmas gallérokat, a puffos ujjakat, a buborékszoknyákat, a csipkével dekorált mandzsettákat, na meg a bolondos nadrágokat. Persze, nem mehetünk el szó nélkül a nyomott minták mellett sem, amelyek Christian Bérard és Gustave Moreau művészek archívumából kerültek át a textilcsodákra. A "PATOU" emblémával ellátott táskák, kabátok, pulóverek és a személyes kedvenceim, a vödörkalapok örökre beégtek az emlékezetembe. Nem hiába látni az Instagramon és a TikTokon is rengeteg rajongón ezeket az egyedi kreációkat!

Most már tudom, hogy a túlhirdetett luxusmárkák mellett Párizsban meg lehet találni azokat az értékeket, amelyek egy izgalmas ruhatár kialakításában segítségünkre lehetnek. A Patou látványos darabjai kortalanok és viselhetőek, kellőképpen bohém és modern eleganciát kölcsönöznek viselőiknek. Így is lehet valami régiből valami újat alkotni, engem határozottan meggyőzött ez az irány. És titeket?

 A Patou Spring 2022 RTW kollekció darabjai egy nagyszerű fotósorozattal kerültek bemutatásra

Fotók: GaborSzakacs Blog / Patou Official / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9516721722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása