GaborSzakacs

Vágyak a libanoni cédrusok árnyékában

2021. április 02. - gaborszakacs

Néha úgy érezhetjük, hogy a jelenlegi gazdasági és egészségügyi helyzetben már az álmaink is lassan szertefoszlanak. Több világhírű márka sem vett részt a januárban megrendezett Paris Fashion Weeken, ami nagy bajt feltételez a nemzetközi divatvilágban. Kedvenc libanoni tervezőnk, Zuhair Murad is kihagyta ezt a divathetet, az igazán elszánt divatrajongók szíve belesajdult ebbe a hírbe. Ám a designer március utolsó napjaiban mégis nagyközönség elé tárta a 2021-es tavaszi haute couture kreációit, amelyeket a libanoni cédrusok szépsége, élni akarása és szívóssága ihletett. A következő összeállításban ti is megcsodálhatjátok a teljes gyűjteményt a szezon legszebb ruhakölteményeit.

001_12.jpg

A cédrus a jellegzetes formájával évezredek óta honos a mediterrán régióban, emellett felbukkan Ázsia egyes részein, de kisebb állományai hazánkban is megtalálhatóak. Minden cédrus közül a legismertebb a libanoni, ami akár 40 méter magasra is megnő, fiatalon kúp alakú, idősebb korára ernyő formájú koronája egyedivé, könnyen felismerhetővé teszi. Fényigényes, jól tűri a szárazságot, köves, sziklás talajon, akár 2500-3000 méter magas hegyen is megél. És persze Libanon zászlajának címerét díszíti, az ország szimbóluma.

Az örök fa kecses idomaival szembeszáll a természet erejével és az ember területszerző haragjával. Legyőzi az időt, túléli az akadályokat, a nehézségek ellenére magasan a környezete fölé emelkedik. Zuhair Murad ezt az erőt és szépséget a női energiákkal - a nőt, aki maga az élet és aki maga is életet ad - hozta párhuzamba, amikor megalkotta a 2021-es tavaszi haute couture kollekcióját. Maga a gyűjtemény is az Au Pays du Cèdre et des Femmes, azaz A cédrus és a nők földjén nevet kapta.

Persze, mondhatjátok, hogy elfogult vagyok Zuhair Murad művészetével szemben. És ezt nem is tagadom. A kortárs divattervezők közül nagyon kevesek képesek olyan magas szinten bánni a textíliákkal, a pazar díszítésekkel és a kifinomult megjelenéssel, mint Murad. A nőt a legszentebb magasságokba emeli, a szépségüket dicsőíti. Kell ennél magával ragadóbb dolog a földi életben?

Bár Zuhair Murad tavaszi haute couture kollekciója nem került bemutatásra a Paris Fashion Weeken, csak március végén debütált a nagyközönség előtt, a hatása ugyanolyan lenyűgöző lett. Egy érzelmileg túlfűtött vagy inkább túltöltött, beleborzongós esztétikai sorozatot kaptunk, amely a Zuhair Murad hazájának önzetlen szeretetéről szól. 

„Egy ideje heves érzelmek szakadtak rám ezzel az örökké problémás országgal kapcsolatban. Végül rájöttem, hogy milyen mélyen gyökereztem ezen a földön, amelyet soha nem hagyok el”- írta a Vogue-nak küldött levelében.

Munkásságának két hűséges szimbóluma, a nő és a libanoni cédrus most végre találkozhattak. A pasztell árnyalatú földben gyökerező szürke-zöld fa színei visszaköszönnek a szuperelegáns kollekcióban, a növényeken megtelepedő zuzmószerű kinövések, a kacskaringós ágak, na meg az évgyűrűk a kézi hímzésekben, a gazdag kristály-és gyöngydíszítésekben jelennek meg. A testet homályos ködként ölelik körbe a leheletvékony selymek és sifonok, a puffos tüllvállak és a strucctollakkal ékesített ujjak drámai hatást kölcsönöznek. A vízesésszerű köpenyek mellett felbukkan az ezüstös fényű Lurex is, amely a 3D-s applikációk segítségével a nyári holdfényben megcsillanó, Bejrút fölé magasodó hegyoldalakat hivatott utánozni. A legújabb Zuhair Murad couture sorozat ékköve a szemet gyönyörködtetően csillogó, fáradt rózsaszín menyasszonyi ruha. Grandiózus fátyla és hímzéseinek aprólékossága a textíliákban életre keltett költészet metaforái is lehetnek. Vágyak a libanoni cédrusok árnyékából egyenesen a vörös szőnyeges események világába.

A Zuhair Murad Spring 2021 Couture gyűjtemény a lenyűgöző látványvilágra és az erős női energiákra épült

Amikor a szavak is elfogynak. A magas minőséghez, a kivitelezés színvonalához és a fotósorozat hangulatához komment sem kell.

A kollekció fináléjában ezúttal is egy mesés menyasszonyi ruha szerepelt. A látványtól szem nem marad szárazon...

37_6.jpg

Fotók: Zuhair Murad Spring 2021 Couture Lookbook

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4216485546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása