GaborSzakacs

John Galliano vidéki romantikája 2019 tavaszán

2018. október 13. - gaborszakacs

A rózsaszín lányregények fodros álmaiból és a nyüzsgő metropoliszok kozmopolita megjelenéséből született John Galliano 2019-es tavaszi kollekciója. A Dior egykori tervezője egy klasszikus jegyekkel tűzdelt, ám kissé merész sorozattal lepte meg a divat szerelmeseit. A most következő gyűjtemény egy különleges utazás a stílus évszázadokat átölelő és magával ragadó világába.

galliano1.jpg

Volt idő, amikor John Galliano neve egyenlő volt a legpatinásabb francia divatházzal, a Christian Diorral.  A márka a tenyerén hordozta, a szakma imádta, a világ a lábai előtt hevert. Tehetsége és kreativitása megkérdőjelezhetetlennek tűnt. A drámai haute couture ruhakölteményei, a vezető lapok szebbnél szebb fotósorozatai és a meghökkentően extravagáns bemutatói a divat első számú ikonjává emelték. Ám Galliano a sikertől - és később beismerte, hogy a jókora mennyiségű kábítószertől - megrészegülve hatalmasat bukott. Karrierje egy szempillantás alatt kettétört, a Dior pedig száműzte a vezető tervezői pozícióból. Anna Wintour közbenjárásával az Oscar de la Renta segítő jobbot nyújtott számára, a várva várt visszatérés azonban elmaradt. Eltűnt a lobogó szenvedély, a csillogás és a végtelenbe száguldó sikeráradat. Galliano a lelki megnyugvást a Maison Margielánál találta meg, ahol újra szabadjára engedhette a fantáziáját. A legnagyobb örömöt mégis az jelenti a rajongóinak, hogy szezonról szezonra a saját márkaneve alatt is felvillantja azt a művészi érzékenységet, amit annak idején a Diornál láthattunk tőle.

Egy kissé pimasz, ám romantikus kollekciót hozott el John Galliano a párizsi divathétre. Mintha az 1900-as évek rózsaszín lányregényeinek főhősei keltek volna életre a 2019-es tavaszi ready-to-wear darabok bemutatóján. Egy letűnt korszak vidéki mindennapjait idézte meg a letisztult és egyszerű vonalak segítségével. A drámaiságot ezúttal a puffos ujjak, a fodros gallérok és az áttetsző textíliák adták. Nem is Galliano lenne, ha nem vinne a szettekbe némi feltűnést vagy pajzánságot egy-egy kivillanó mellbimbóval, vagy a derékról lecsúszott pantallóval. A kivitelezés is hűen tükrözi az alkotó személyiségét, mesés gyöngyözéseket és aprólékos hímzéseket kaptak az utcai viseletnek szánt kabátkák, na meg a csipkézett szegélyű viktoriánus ruhák. Az ártatlan fehérek, a kedves babakékek, a finom rózsaszínek és a lágy kávészínek kitűnően ellenpontozzák a kollekcióban felsorakoztatott kontrasztos fekete és csíkos darabokat. Ügyesen lavíroz az iskolás jelmez-hétköznapi megjelenés-munkásruha háromszögben, a látványt a drótkeretes napszemüvegekkel, a hatalmas szalmakalapokkal és a magasszárú bakancsokkal fokozza. Játékos és pofátlanul szexi, modern és nosztalgikus egyben. A fiatal férfiaknak szánt piszkos hatású munkásruhák selyemből és pamutból készültek, így nemcsak kényelmesek, hanem feltűnőek is. A 2019-es tavaszi kollekció koronája és egyben legnagyobb szenzációja - a 2000-es Christian Dior couture sorozatban már felbukkant - újságnyomatos szövet, amit a Szex és New York című sorozatban a szingli Carrie Bradshaw-t alakító Sarah Jessica Parker is viselt. A szabadság és a visszatérés szimbólumaként újragondolt minta egy új jövő kezdetét vetíti előre John Galliano pályáján. Ennyi vezeklés után egy második esély neki is jár, nemde?

"Mi a stílus? Koktélruhában a McDonald'sba, magassarkúban focimeccsre menni. A stílus önbizalom, személyiség, csábítás egyben." - John Galliano

Photos: Kim Weston Arnold / Indigital.tv

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess, lájkolj a Facebookon és az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7114297879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása