GaborSzakacs

Virágok a jövőből: Mugler 2025

2024. október 01. - gaborszakacs

Rendkívül strukturált, bonyolult tervezési formákat és sci-fi értelmezésű virágvariációkat vitt kifutóra a Mugler a párizsi divathéten. A világhírű francia divatház 2025-ös tavasz-nyári ready-to-wear kollekciója tükrözi a márka identitását, ugyanis innovatív és előremutató látványvilágot, geometrikus, csípőre fókuszáló paneleket és izgalmas díszítési technikákat mutatott be. A következő szezonra megálmodott női és férfi szettek a jellegzetes Thierry Mugler-féle markáns magabiztosságot, pulzáló érzékiséget és magas minőséget hozzák.

300_46.jpg

Cardi B a Mugler párizsi divatbemutatóján

Sosem felejtem el azt a napot, amikor Manfred Thierry Mugler elment. 2022 januárjának hűvös vasárnap reggelén a couture weekre érkeztem Párizsba. A repülőtérről a szállodába menet a taxiban a telefonom kijelzőjét valósággal átszakította a kiömlő híráradat: elhunyt a kortárs divat legnagyobb divattervezője. Nem akartam elhinni, hiszen pár héttel korában nyílt meg a művész "Thierry Mugler - Couturissime" című kiállítása a Musée des Arts Décoratifs-ben, ahol boldogan fotózták Cardi B, Stephen Jones, Rossy de Palma, Carla Bruni, Irina ShaykEllen von UnwerthAlessandra Ambrosio, Christian Louboutin és Jean Paul Gaultier oldalán. Eszembe jutottak a teátrális divatbemutatók, a klasszikus elegancián túlmutató, az építészetből és az állatvilágból inspirálódó, a határokat feszegető avantgárd és egyben szupernőies haute couture alkotások, amelyek a XX. század divattörténetét erősen befolyásolták. Úgy éreztem, hogy azon a vasárnap reggelen a divatvilág kicsit üresebb lett.

A Mugler kreatív igazgatója, Casey Cadwallader a ház névadójától ismert sötét drámát, az intenzív, összetett energiákat és a nyugtalanító hatású, szinte sci-fi értelmezésű virágvariációkat vitte kifutóra a Paris Fashion Weeken. A francia márka 2025-ös tavasz-nyári ready-to-wear kollekciója rendkívül strukturált, bonyolult tervezési formákat vonultat fel, amellyel újfajta magasságokba emeli a jól ismert Mugler-féle esztétikát. 

Cadwallader természetesen nem a romantikus francia virágoskertek világát ültette át a textíliák nyelvére, helyette inkább a virágok boncolási technikáját - azok belső működését és hihetetlen szerkezetét - használta fel a díszítéseiben. És ez csak egy szegmens, amit a designer elénk tárt ebben az izgalmas gyűjteményében.

A kollekcióban különleges formákat láthatunk. A sorozat nyitódarabja az a feltűnő fekete kabát, amely széles vállakat, szuperkarcsú derekat kapott és egyetlen gyöngyházgomb rögzítette a teljes szettet. Már itt megjelent a virág sziluettje, ami a geometrikus, csípőre fókuszáló panel a felsorakozó alkotások visszatérő témája lett. A kifutón felbukkantak szorosra húzott fűzők, a test vonalát követő farmerből készített kezeslábasok, rövid szoknyák és kitűnően szabott nadrágok, bizonyítva, hogy a designer képes a mérnöki precizitást egy cseppnyi érzékiséggel vegyíteni.

A virágos inspiráció központi szerepet játszott a tavaszi kollekciójában. A finoman megmunkált organza rétegekből készült türkiz virágtól az aprólékos tervezői kivitelezést dicsérő, határozott szabású darabokig elég széles palettát kaptunk. A női és a férfi szettek is tökéletes képet adtak arról, hogyan képzeli el a Mugler az ügyfelei gardróbját. Kézenfekvő, hiszen a márka a fennállásának 50. évfordulóját ünnepli, így Cadwallader felvillantotta azokat az építészeti tervek alapján készített Thierry Mugler-ruhák modern átiratát, amelyek a névadó munkássága előtt tisztelegnek.

Cadwallader a Muglernél nem a látványos divatbemutatókra fekteti a hangsúlyt, sokkal inkább a frissességet és a hordhatóságot tűzte ki célul. Közben megőrizte a jellegzetes Thierry Mugler-féle markáns magabiztosságot, pulzáló érzékiséget és az haute couture-ből hozott magas minőséget. Olyan innovatív és előremutató jövőt alakított ki, amelyben finom nosztalgiával kifejezheti a saját egyéniségét. 

11_mugler.jpg

12_mugler.jpg

13_mugler.jpg

14_mugler.jpg

15_mugler.jpg

16_mugler.jpg

17_mugler.jpg

18_mugler.jpg

19_mugler.jpg

20_mugler.jpg

21_mugler.jpg

22_mugler.jpg

23_mugler.jpg

24_mugler.jpg

25_mugler.jpg

26_mugler.jpg

27_mugler.jpg

28_mugler.jpg

29_mugler.jpg

Fotók: Filippo Fior / Gorunway.com / The Impression

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7518501364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása