GaborSzakacs

Hogyan legyél sikeres modell?

2015. november 02. - gaborszakacs

A mai világban szinte minden lány és fiú a könnyen jött sikerről és gazdagságról álmodozik. Céljaik elérésének legkönnyebb útját pedig a modellkedésben látják. Többségük azonban nem rendelkezik az elvárt adottságokkal, tehetséggel és akaraterővel, így csak távolról szemlélhetik ezt a misztikus, csillogó, ám kőkemény szakmát. A pálya szépségeiről és buktatóiról beszélgettem Dósa Kingával, a Dream Media Budapest modellügynökség ügyvezető igazgatójával, aki annak idején szintén a kamera másik oldalán kezdte karrierjét.

111_kinga_modell.jpg

image1.jpg

Modell: Kinga (Dream Media Budapest)

Honnan jött az ötlet, hogy modellügynökséget indíts?

- Amikor 11 évvel ezelőtt belevágtam a modellkedésbe és viszonylag rövid idő alatt nemzetközi szinten is sikerült megízlelnem a szakmát, dédelgetett vágyammá vált, hogy egyszer, amikor már nem érkezik annyi felkérés, mint korábban, társammal elindíthassuk a saját modellügynökségünket.

Nem félsz attól, hogy túl sok a versenytárs, nagy a konkurencia?

- A konkurenciától nem. Tesszük a dolgunkat. A sok-sok év alatt kialakított kapcsolatrendszerem szerencsére megmaradt, és minden megbízó - aki annak idején az én megbízóm volt, - most a mi modelljeinkre tart igényt. Bátran állíthatom, hogy ez a lista napról napra több itthoni és külföldi partnerrel bővül. Kis ország lévén, nálunk minden egyes szakmában koncentráltabban jelen vannak a versenytársak, mint mondjuk egy sokkal nagyobb területen elterülő országban. Ezt bele kell kalkulálni. Nem beszélve arról, hogyha jól csinálsz valamit, a konkurencia azonnal felüti a fejét. Több divattervezővel és céggel kooperálunk, mára nagyon szoros barátság szövődött közöttünk. Mindegyikük elégedett a munkánkkal, melyeknek száma rohamosan szaporodik. Ez jelenti számomra a teljes visszaigazolást. A pozitív dolgok még több energia bevetésére sarkallnak, a negatívakkal pedig – amennyiben nem állják meg a helyüket, hogy tanítsanak valamire, okuljak belőlük, csupán a teljesítményünk visszahúzására szeretnének szolgálni – szépen elballagok egy képzeletbeli kukához és kidobom őket.

Milyen az ideális modell? Erre születni kell vagy tanulható?

- Az ideális modell? Alázat, rátermettség, pontosság, tanulni vágyás, rendkívüli rugalmasság és strapabírás jellemzi az ideális modellt. Hogy erre születni kell-e vagy tanulható? Nos, a neveltetés szerintem rengeteget vet a latba. Sokat számít, hogy ki milyen családból érkezik, mik voltak vele szemben az elvárások, ha voltak egyáltalán. Akit alapvetően zavart modellkedés előtt a pontatlanság, a hiszti, az véleményem szerint - amikor elkezdi ezt a szakmát - nem fogja magának megengedni ezeket a hibákat, mert tudni fogja, hogy itt elvárások, alapkövetelmények vannak. Egy adott munka alatt is rengeteget tanulhatsz. Már attól kezdve, hogy kiérsz a reptérre és felszállsz a célállomásra tartó gépre, magadra vagy utalva, figyelned kell minden pontra, minden követelményre, amit a megrendelő kér. Nem ritka, hogy hetekre, hónapokra utazik a modell, ergo heteken vagy hónapokon át rendszer van az életében, és ezt a rendszert nem magának szabja. Ezzel együtt természetesen semelyik percét nem cserélném el annak az időszaknak, amit ez a pálya adott nekem. Úgy szép, ahogy volt.

Dósa Kinga itthon és külföldön is keresett modell volt

Sokakat vonz ez a pálya, a gazdagság, a hírnév, a siker. Mindössze ennyi lenne ez a szakma?

- Dehogy! Ez lehet a célszalag átszakítása utáni állapot, de addig rögös az út. Sok fiatal heteket vagy hónapokat ad magának és ha annyi idő alatt nem látja a csillogást és nem éri el a vágyott, hatalmas sikerélményt, elkeseredik és tanácsot kér. Egy évtizeddel ezelőtt minden másképp volt. Persze, ez nem feltétlenül az ő hibájuk. Ma minden egyes dolgot készen kapnak és azonnal szeretnék a lehetőségeket. Ez egy szakma, - ahogy te is mondtad - amelynek próbatételei és szépségei az egekbe repíthetnek, de tudni kell, hogy lemondásokkal is jár. Lépcsőfokai vannak és nem tudod kettesével vagy hármasával szedni őket, mert akkor hamar elbuksz.

A magyar lányok valóban a legszebbek között vannak? És a fiúkkal mi a helyzet?

- Igen, valóban a legszebbek között jegyzik a magyar lányokat. Az ügynökségünkre ellátogató - a szakmával még csak kacérkodó – fiúk is egyre igényesebbek, és például nagyon büszkék a magasságukra. A személyes beszélgetést követően, ami - ha meghallják, hogy ezen a pályán a szép testtartás elengedhetetlen – azonnal pozitívan hat a kisugárzásukra és büszkén viselik.

Egyre több magyar modell kerül be a legnagyobb divatházakhoz, egyre többen világsztárok lesznek. A Ti ügynökségetek is büszkélkedhet külföldi munkákkal, referenciákkal?

- A napokban ünnepeltük ügynökségünk egyéves születésnapját és büszkén mondhatom, hogy ma már hetente érkeznek megbízásaink bel- és külföldről egyaránt. Rövid idő telt el, de azt gondolom, tartalmasan. Van, amikor utaznia kell a modelleknek, de többször előfordul az is, hogy maga a megbízó partner érkezik Magyarországra és velünk dolgozik. Rengeteg munkánk van benne, de cseppet sem bánjuk! Európa és Ázsia több országával állunk partneri kapcsolatban. Napokon belül újabb modellünk hagyja el az országot.

Modell: Andrea (Dream Media Budapest)

Egy sikeres modellnek szüksége van egy áttekinthető anyagra, amivel be tud mutatkozni. Hogyan áll össze egy portfólió?

- Sokan - lehet, hogy nem csak Magyarországon - összekeverik a tesztfotózás fogalmát a portfólióval. Ezen alapfogalmak tisztázása rendkívül fontos. Egy adott napon egy fotóssal egy stúdióban nem készülhet portfólió. Azt tesztfotózásnak hívjuk. Több száz vagy ezer fotóból a legjobban sikerült 8-10 képet leretusálják és az lesz a modell kezdő anyaga, attól függően, hogy első vagy sokadik fotózása volt. Portfólió a modell különböző munkáiból a legszebb, legjobban sikerült képeiből adódik össze hónapok vagy akár hosszú évek során. Ez a modell munkaeszköze, bemutatkozó anyaga. Nagyon boldog voltam, amikor belekerült a saját portfóliómba életem első külföldi anyagából a három legszebb fotóm. Egy modell életében ez nagyon jó érzés, mert azt jelenti, hogy már nemcsak hazájában szeretnének vele dolgozni, hanem más országok fotósai és brandjei is figyelnek rá!

Modell: Petra (Dream Media Budapest)

Carmen Dell’Orefice 80 felett is keresett modell, a mai napig hívják bemutatókra. Ki lehet öregedni a modellkedésből?

- Carmenről számomra mindig Szörnyella de Frász kedves, jóságos, bájos változata ugrik be. Tekintélyt parancsoló a fotóin. Szeretem őt, mert nem szeretne egy nappal sem kevesebbnek tűnni a koránál és még mindig keresett modell a maga korosztályában. Keveseknek adatik meg, hogy 80 év felett még mindig a szakmában lehessenek. Általában ennek töredékét megérve hagyják el a modellek a kifutókat és rivaldafényt. Ki lehet öregedni a modellkedésből, hogyne! De meg sem fordult a fejemben, hogy 35 évesen egy gyökeresen más szakmát tanuljak meg csak azért, mert már nem érkezik annyi felkérés. Én ezért az időszakért is nagyon hálás vagyok, hogy közel 35 éves koromig dolgozhattam. Egy cég vezetése teljes embert kíván; egyáltalán nem bánom, hogy átültem az asztal másik oldalára és innen segítem, irányítom kollégáimmal a következő generációt.

Ha Téged is érdekel a modellkedés vagy a hostess munka, katt IDE!

Photos: Dósa Kinga, Dream Media Budapest

Ha tetszett, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr428035016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2015.11.03. 09:06:24

Eleg szivas a modell szakma.
Millioegy szep ember a vetelytarsad, ezerrel oregszel, sikeres palvin barbarak meg harom evente jelennek meg; ezerbol egy lesz valoban sikeres.

Olyan ez, mint a zombi apokalipszis: te nem a maroknyi hos tulelo lennel, hanem egy a koszalo zombik kozul.

Menjel inkabb villamosmernoknek, na ott lehetsz nagy esellyel sikeres - bar sokat kell tanulni 12 eves korodtol.
süti beállítások módosítása