GaborSzakacs

A Chanel-ház 2022-es őszi sziluettjei

2022. augusztus 31. - gaborszakacs

A Chanel divatház történetének jelentős mérföldköveit idézte meg a 2022-es őszi kollekciójában a márka kreatív igazgatója, Virginie Viard. A kifutón felsorakozó csodás haute couture kreációk hozták azokat a jellegzetes formákat, anyagokat, stílusjegyeket, mint a tweed, a kézi hímzések, a praktikus zsebek, a letisztult szabásvonalak és persze az elmaradhatatlan Chanel-elegancia.

100_45.jpg

A 2022-es őszi haute couture ruhakölteményeket felvonultató divathét merőben más volt, mint az eddigiek, ugyanis a feltörekvő márkák mellett a patinás divatházak is lehengerlően izgalmas, elegáns, újító szemléletű és a múltba visszatekintő darabokat vittek kifutóra. Az haute couture elvárásainak megfelelően a legjobb minőségű és különleges anyagokat, az egyedi díszítőelemeket, a kézi hímzéseket és gyöngyözéseket vitték el Párizsba.

A szezon kiemelkedő fashion show-ját ezúttal is a Chanel rendezte. A márka művészeti igazgatója, Virginie Viard a divatház ügyfeleinek igényeit és vágyait elégíti ki. Az őszi gyűjtemény egy finoman szólva is eklektikus, a laikus szemek számára kissé unalmasnak ható ruhasorozat lett. Ha megnézzük a részleteket és a fantasztikum hiánya mögé tekintünk, akkor megláthatjuk, hogy Viard valójában a mentora, Karl Lagerfeld igencsak újító szemléletét viszi tovább, a kollekció pedig egy finom evolúciós ívet ír le, amely egy divattörténeti utazás is egyben. 

A sokrétű és sokrétegű szettek inspirációja visszanyúlik az 1920-es éveikig, amikor az estélyikabátok hódítottak, majd az 1930-as évek táncruhái (ezek a térd alatti mozgás miatt törnek meg, amikor viselőjük sétál, forog, táncol), aztán a szupermaszkulin szmokingok ihlette sziluettek, amelyek megjelentek a női ruhatárakban. És persze ott vannak a valódi Chanel-referenciák, a jól ismert karcsú vonalakkal, "áramvonalas" tweedekkel, a legvégén pedig a Lagerfeld-féle reformok is felbukkantak. Egyszerűen káprázatos ez az életre kelt Chanel képeskönyv!

Imádnivaló színeket láthatunk ebben a gyűjteményben. A rágógumi árnyalatoktól kezdve a homokszínen, szürkén, méregzöldön át eljutunk a jellegzetes fekete-fehér blokkba, ami a Chanel egyik ismérve. Talán ezek a szettek a legizgalmasabbak az op art jellegű játékokkal, a maguk mesésen gazdag flittereivel és a kézi gyöngyözéseivel. Viard a különlegességet sem hagyta ki az őszi sorozatából, előszeretettel alkalmazta a gyantával festett csipkét, a fehér tüllruhára hímzett levelek tengernyi mámorát, a harang formájú kabátruhán az art deco mintákat, a fekete sifonra applikált strucctollakat. Mmm, micsoda mennyei gazdagság!

Az első pillantásra unalmas, néhol régies, urambocsá' öreges hatású szettek nagyon finom részleteit látva el tudunk veszni a valódi Chanel-elegancia magával ragadó erdejében. A gyönyörű kidolgozások, az aprólékos kézimunkák mind-mind a legmagasabb művészi magasságokba repítik ezt az őszi kollekciót. Mert ez a valódi haute couture!

„A divat nem csak a ruhákban él. A divat ott van az égen, az utcán, a divatnak köze van az eszmékhez, ahhoz, ahogy élünk, és ami történik körülöttünk.” - Coco Chanel

Ahogy minden Chanel haute couture show fináléjában, úgy a 2022-es őszi kollekció bemutatóján is a menyasszonyi ruha felvonulása volt a csúcspont. Nagyon Chanel!

500_7.jpg

Fotók:  Alessandro Viero / Isidore Montag / Chanel / Gorunway.com / Vogue

Kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9417912081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Vargáné Kiss 2022.10.31. 21:33:55

A Chanel-elegancia valódi haute couture! Imádom.
süti beállítások módosítása