GaborSzakacs

A valóság gyötrelmes pillanatai a Balenciaga bemutatóján

2022. március 09. - gaborszakacs

Egy rendkívül látványos divatbemutató keretein belül tárta a nyilvánosság elé a 2022-es ősz-téli kollekcióját a Balenciaga. Az elegáns és kifinomult haute couture ruhadarabokról elhíresült márka ma már a polgárpukkasztó és a megbotránkoztató viseletek első számú központja. Demna Gvasalia kreatív igazgató az ukrán-orosz háborús helyzetre reflektálva a valóság gyötrelmes kontextusába helyezte a modelljeit. Az elképesztő hóvihart és a lelki megpróbáltatásokat kiálló viseletek a kifutón sorakoztak, a nézőtéren a szigetelőszalagba csomagolt Kim Kardashian foglalt helyet. Sokkoló pillanatok 2022 legfurcsább divateseményén.

balenciaga_-kim_kardashian.jpg

Kim Kardashian és Demna Gvasalia

A galériára kattintva tudjátok megnézni a Balenciaga 360° kollekció jelentős darabjait

Az elmúlt héten elárasztották a közösségi oldalakat azok a képek, amelyekkel a Balenciaga 2022-es ősz-téli kollekciójának bemutatójára küldött meghívókkal dicsekedtek a vendégek. A párizsi székhelyű divatház egy-egy névre szóló, törött kijelzőjű iPhone 6-os mobiltelefont használt fel, hogy a francia fővárosba invitálja a számára kedves szakmabelieket és a Balenciaga ismert rajongóit. A nagy létszámú vendégsereg a Parc des Expositions Paris Le Bourget speciális terében gyűlt össze március 6-án. Demna Gvasalia kreatív igazgató az ukrán-orosz háborús helyzetre való tekintettel először le akarta mondani a rendezvényt, ám mégis megtartotta. 

Persze, a nemzetközi sajtó pillanatok alatt ízekre szedte a designert, ugyanis szerintük álszent dolog Demna együttérzése az ukrajnai emberekkel. Állításukat azzal indokolják, hogy a 360° névre keresztelt kollekció és a bemutató koncepciója már több hónappal korábban elkészült, az amúgy is megrázó helyzet csak egy újabb borzasztó kísérlet arra, hogy a márka felhívja magára a figyelmet.

Mindenesetre ilyen felkavaró és drámai erejű divateseményt régen látott Párizs, mint a Balenciaga 2022-es ősz-téli show-ja. A bemutatótér ezúttal egy üveg rotundát jelentett, a nézőtér fekete székein kék és sárga ukrán zászlós pólókat helyeztek el, ezekhez Demna nyomtatott nyilatkozatát mellékelték. A személyes hangvételű írás azzal a megjegyzéssel zárult, hogy a szeretetnek győznie kell. A divatbemutató előtt ukrán nyelven felolvasták Demna lelkesítő szavait. Csakis ukránul, hogy azokhoz jusson el az üzenet, akiknek ezt valóban hallaniuk kell.

„Személy szerint túl sokat áldoztam a háborúra. Ez az elmúlt hét felidézi mindazokat az emlékeket, amelyeket anyámmal elraktunk egy dobozba, és soha nem néztünk meg. Soha nem léptünk túl rajta.” - mondta Demna.

Az Ukrajnában a civileket érő borzalmak felidézték a divattervezőben azt az időszakot, amikor 1993-ban 12 évesen Grúziából menekült a háború elől. Érti és érzi minden pillanatát annak, amit a világ most lát. Demna kapcsolata Ukrajna sorsával sokkal mélyebb, ugyanis családjának egyik első menedékhelye az ország déli részén fekvő város, Odessza volt. Szomorú ismétlődése a történelemnek, hogy újra a területi, az ideológiai és a katonai hatalmi harcok során a védtelen emberek válnak áldozatokká. Demna pontosan tudja, mit is jelent ez. Éppen úgy, mint az örmény felmenőkkel rendelkező sztárvendége, Kim Kardashian, aki az eseményre BALENCIAGA feliratú szigetelőszalagba csomagolva érkezett. Tagadhatatlan, hogy világszerte hatalmas visszhangot keltett ez a fashion felhajtás.

Az üveg rotundában egy óriási hóvihar szimulációjaként kelt életre Demna víziója, amely az éghajlatváltozásra és a kortárs valóság gyötrelmes kontextusára hívja fel a figyelmet. Nem egy klasszikus divatbemutató, sokkal inkább egy megindító performansz, amit láttunk. A Rick Owens stílusában készült kreációkat a hóval és széllel szembeszálló modellek vitték kifutóra. Az apokaliptikus pillanatokat erősítette, hogy némelyikük nehéz táskát cipelve a fájdalmas menetelés, a háború elől való menekülés mély és megrázó helyzetét idézte meg. Demna modelljei roppant vékonyak és ijesztőek. Hol egy apró sortot, hol egy hatalmas kabátot viseltek, gyakran tűsarkúban vagy combközépig érő csizmában meneteltek a kegyetlen szembeszélben.

A megpróbáltatásokat nyugodtan viselő modellek megrendítő és sztoikus "eleganciát" közvetítenek. Amikor már az érzelmek is elfogynak, csak az erő és a túlélés számít. Demna fekete aszimmetrikus ruhái, kapucnis és bélelt felsőruházatai túlméretezettek, jellemzően a Balenciaga mai stílusát képviselik. A furcsa táskái a kukazsáktól a csizmából készült válltáskákig terjednek. Hol van már a régi sikk és a kifinomultság? Az elegáns haute couture ruhadarabokról elhíresült Balenciaga napjainkban a polgárpukkasztó és a megbotránkoztató viseletek első számú központja. A sokszor öncélúnak tűnő polgárpukkasztás most mégis hatalmas jelentéstartalmat öltött magára... A kollekció záróakkordja az a sárga tréningruha és a szélben úszó kék ruha, amely Ukrajna demokratikus államának és független nemzetének két összetéveszthetetlen színe.

A különleges divatbemutatót az alábbi videóra kattintva tudjátok megnézni:

Fotók: Balenciaga / Runway Magazine / Vogue

Videó: Balenciaga 360° Show Winter 22 Collection / Balenciaga Official YouTube Channel

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7317774788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása