GaborSzakacs

8 befolyásos nő a divat világából

2015. március 08. - gaborszakacs

Nők, akik sikeresek, tehetségesek, gazdagok és híresek. Nők, akik hittek magukban, keményen dolgoztak és rengeteg áldozatot hozva valóra váltották álmaikat. Nők, akik ma meghatározzák, hogy mi lesz a divat holnap. Nőnapon nőkről nem csak nőknek.

wintour.jpg

Anna Wintour neve egyenlő a divattal. Ő az az asszony, aki minden bemutatón az első sorban ül, óriási napszemüvegek mögé bújik és ikonikus bubifrizuráján évtizedek óta nem hajlandó változtatni. Jah, és 1988-tól az amerikai Vogue főszerkesztője. Kőkemény üzletasszony hírében áll, ám nyíltan senkit sem kritizál. Ha ő azt mondja egy kollekcióra, hogy az jó, akkor a tervezőt a szakma a mennyekbe repíti. Az ördög Pradát visel című filmet is Anna Wintour ihlette, egy volt asszisztense vetette papírra a Vogue-nál töltött élményeit, a filmet Wintour természetesen utálta. A New York Times jégkirálynőnek nevezte, munkatársai tűsarkas Sztálinnak hívják. Ha férfi lenne, mindenki felnézne rá, ehelyett könyörtelen kígyónak tartják. Pedig a napirendje, pontossága és teherbírása irigylésre méltó. Magánélete talán nincs is, elvált, két gyermeke van.

vivienne-westwood-asks-what-the-frack-is-up-with-our-government-1412779892.jpeg

A punk nagyasszonya, Vivienne Westwood 30 éves koráig egy általános iskolában tanított, 1971-ben felhagyott korábbi életével és saját divatházat alapított. Stílusát a provokáció és a megbotránkoztatás jellemzi, a tradicionális viseleteket gyakran keveri egy-egy sokkoló kiegészítővel, nem áll távol tőle a biztosítótű, a borotvapenge és a biciklilánc használata sem. Carrie Bradshaw a Szex és New York mozifilmben Vivien Westwoodtól egy mesés menyasszonyi ruhát kapott. A sztárok imádják a ma már 73 éves designert, II.Erzsébet elismerése jeleként a "Dame" címet adományozta neki.

donatella-versace-for-hm.jpg

Testvére, Gianni Versace halála után, 1997-ben vette át a világhírű divatház igazgatói székét Donatella Versace. A leginkább botrányairól, féktelen partijairól és a számtalan plasztikai beavatkozásról elhíresült asszony azonban alapjaiban megváltoztatta a Versace világát. Nyitott az új piacokra, számtalan új üzlettel bővítette milliárdos birodalmát. Baráti társaságába tartozik többek között Madonna, Lady Gaga, Sir Elton John, Kate Moss és Demi Moore is.

its-gorgeous-to-be-grace-coddington-1416175093.jpg

Grace Coddington az amerikai Vogue kreatív igazgatója, őt tartják a világ legjobb stylistjának. Anna Wintour jobb keze főnökéhez hasonlóan nem tűr ellentmondást, ha munkáról van szó. Képes a világ másik végébe is elutazni egy jó fotóért. Grace Walesben született, 17 évesen modellként csöppent a divat kőkemény gépezetébe, ám egy baleset miatt 24 évesen abba kellett hagynia. Divat iránti rajongását nem volt hajlandó feladni, így a brit Vogue gyakornoka, majd az amerikai stylistja lett. Karl Lagerfeld géniusznak nevezte, amivel Anna Wintour is egyetértett. Ritkán visel sminket, szereti munkatársait és gyakran hangosan nevet, "Anti-Anna"-ként emlegetik.

carolina-herrera-with-bella-swan-s-twilight-wedding-dress.jpg

A 76 éves venezuelai származású Carolina Herrera ma New York-ban él és dolgozik. Négy lány és három unoka nagymamája, ám munkatempóját bárki megirigyelhetné. Azon nők közé tartozik, aki mindig sikkes és elegáns. "A ruháimnak maguktól kell eladniuk magukat és nem azért, mert híres emberek viselik őket"-vallotta be egy interjúban. Szabadidejében szívesen sétál férjével a közeli parkban, sokat olvas, moziba vagy operába jár.

img-franca-1_105149415386.jpg

Az olasz Vogue főszerkesztője, Franca Sozzani nem a marcona tekintetéről híres, mint amerikai kolléganője. Céltudatos és határozott üzletasszony, aki évtizedek óta olyan fotósokkal és tervezőkkel dolgozik, mint Mario Testino, Steven Meisel, Valentino vagy Dolce&Gabbana. Naprakész, állandóan figyeli a nemzetközi trendeket, gyakran ad lehetőséget kevésbé ismert, ám roppant tehetséges fiataloknak, így a magyar tervezőknek is. Hatvan felett is szívesen eleget tesz a partimeghívásoknak, rendszeres frissíti közösségi oldalait.

04_patricia-field-136075569.jpg

A Szex és New York című sorozat és mozifilmek tették világhírűvé Patricia Fieldet. Kisujjában van az egész szakma, képes egy 10 dolláros turkálós ruhából is ikonikus darabot varázsolni. 25 évesen nyitotta első butikját New York-ban, ami ma már a divatrajongók zarándokhelye. Stílusa túlzó, giccses, ám emlékezetes. Határozott koncepciója nincs, gyakran improvizál, nem érdekli, hogy melyik márkától választ, csak jól nézzen ki a ruha a jelenetben, és tökéletesen passzoljon az adott színésznő testalkatához. Magánéletéről keveset beszél, ritkán nyílik meg. Hetven felett is kirobbanó formában van, gyakran beleveti magát az éjszakába.

suzy-menkes-vogue-12sep14-elena-olay-courtesy-of-vogue-espana_b.jpg

Van egy asszony, aki szinte minden divatbemutatón felbukkan különleges hajviseletével, szelfizik a tervezőkkel, faggatja őket inspirációról és anyaghasználatról. Nem, ő nem egy hétköznapi rajongó, hanem a divatszakma ismert írója, Suzy Menkes. Saját bevallása szerint egy Nina Ricci bemutató olyan hatással volt rá, hogy érdeklődése a fashion irányába terelődött. Habár történelmet és angol irodalmat tanult, ma olyan lapokban publikál, mint a Vogue, The Times, The New York Times, The International Herald Tribute és a Harper's Bazaar. A tervezők imádják kedves, nyílt, ám kritikus stílusa miatt.

Photos: ID Magazine, US Vogue, Vogue Italia

Megtalálsz a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr397250643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2015.03.09. 11:15:49

"Saját bevallás szerint egy Nina Ricci bemutató olyan hatással volt rá, hogy érdeklődése a fashion irányába terelődött."

Ez a mondat egy rémület.

A tárgyhoz: engem Patricia Field érint meg a leginkább közülük. Minden egyes gönc, amit Carrie-re adott a sorozatban, hatott rám, ami nálam nagy szó, nem vagyok épp divatőrült. Valahogy olyan emberi szintre hozza a divat legmagasabb csúcsait... persze attól még nekünk ugyanolyan elérhetetlen az egész, de akkor is... Gáz ugyanakkor, de nekem pont a sorozat és a filmek divattetőpontjának szánt esküvői ruha nem tetszett. Nem csak a Westwood-kreáció, amit végül megkapott, hanem a többi sem, amiket a fotózáson viselt - nem jöttek át.
süti beállítások módosítása