GaborSzakacs

Az egyensúlyt tükröző zen ereje

2022. április 25. - gaborszakacs

Bár az ismert márkák jelenleg a metaverzum világában nyomulnak, Yohji Yamamoto mégis egy fantasztikus divatbemutatóval érkezett a párizsi divathétre. A japán designer 2022-es őszi ready-to-wear kollekciójával a rá jellemző posztmodern formákat, minőségi anyaghasználatot és egyedi szetteket hozta el a francia fővárosba. Látványos és szókimondó alkotások kerültek kifutóra, amelyek a látszólagos káoszban a szépséget és az egyensúlyt tükröző zent hirdetik.400_8.jpg

Amikor januárban a párizsi divathéten jártam, teljesen véletlenül Yohji Yamamoto üzlete mellett vitt el az utam (éppen a nagyszerű Rami Kadi prezentációjára tartottam). Korábban nagyon sokat olvastam Yamamoto művészetéről, itt végre élőben is szemügyre vehettem az alkotásait. A minimalista berendezésű 4 Rue Cambon store kirakatában egy-egy különleges szett volt kiállítva, olyanok, amelyekhez hasonlót még eddig soha sehol nem láttam. Csupa izgalmas vonalvezetés, éles kontrasztok, fel-felbukkanó fehérek és élénk vörösek az egyébként monokróm (fekete és szürke) sziluettekben. A kirakat üvegét Yohji Yamamoto aláírása díszítette. Ott megértettem, hogy ez a tőlem elég távol álló stílus mennyire izgalmas, erőteljes, beszédes és letaglózóan eredeti.

...és aztán a 2022-es őszi ready-to-wear kollekciókat bemutató Paris Fashion Weekre visszatért Yohji Yamamoto. A lecsengőben lévő pandémia és az egyre erősödő metaverzum világa arra késztette, hogy élő közönség előtt vigye kifutóra a legújabb kreációit. Yamamoto show-ja pont olyan hűha-élményt adott, mint amit ott januárban a párizsi üzlete kirakata előtt átéltem. A rá jellemző posztmodern jegyeket hozta, a sűrűn rétegezett szettek meglepő textúrákat villantottak fel, az éles kontrasztok és a művészi kidolgozások segítségével a teljes összkép igazán kecses és nőies lett...

... még akkor is, ha első pillantásra egy rendezetlen káosznak tűnik a felsorakozó gyűjtemény. Érdemes pár percig elidőzni a farmerdzsekik alatt megbújó aszimmetrikus ingruhákon, a hol szuperszűk, hol kellemesen szélesre szabott szárú nadrágokon, na meg a szabálytalan szegélyeken. A sok-sok fekete sorában üde pillanat a kísértetiesen kifehéredő sziluettek látványa. Csúcsos vállak, finom hullámokban leomló, zsabószerű ingrétegek érkeztek a kifutóra. A couture minőségre ráerősítenek a pufikabátok, a fekete csipkék, a patchwork jellegű technikák, a kötött pulóverek, a tojás alakú szoknyák és az impozáns fejdíszek. A show fináléjában a világhírű japán designer egy modellpárt küldött a közönség elé. Erőteljes, láthatóan nehéz pulóvereket viseltek, számtalan rétegbe bepólyált testüket pedig hosszú fonalakkal szegélyezett esernyős sapka koronázta meg, amely a zuhogó eső élményét imitálta. A látvány egészen döbbenetes, szomorú, lesújtó, mégis duzzad benne az erő. A teher alatti élni akarás ereje.

A divatvilágot a koronavírus-járvány változásra kényszerítette. A több évtizedes munkásság után Yamamoto stílusa, tervezési kódjai, jellegzetes jegyei jelenleg igencsak divatosak. Minden szettje roppant egyszerű, de mégsem, harsány, de mégsem, kaotikusnak hatnak és mégsem. A romantika újraértelmezése, a szabályok átalakulása, a kimondott szó ereje, az újragondolt kényelem és a minőség felértékelődése most mind-mind nagyon kedveznek Yohji Yamamoto művészetének. Mert visszatértünk egy olyan ciklusba, amikor az egyediség felülemelkedik a káoszon, a szépség ereje és az egyensúlyt tükröző zen válik a legfontosabbá. Ez tartja életben a lángot ennél a nagyszerű márkánál.

Yohji Yamamoto 2022-es őszi ready-to-wear gyűjteménye

Yohji Yamamoto a bemutatójának fináléjában a két modelljével

300_10.jpg

Fotók: Isidore Montag / Gorunway.com / The New York Times / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6517807879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása