GaborSzakacs

Rami Kadi ruhakölteményei a fizikai és virtuális valóságban

2022. február 09. - gaborszakacs

A párizsi divathéten mutatta be a 2022-es tavaszi couture kollekcióját Rami Kadi. A tehetséges libanoni divattervező káprázatosan színes ruhadarabjai a fizikai és virtuális valóság határainak elmosódásából születtek. Minden egyes kreációja izgalmas kalandozás a kézi hímzések, az aprólékos díszítések, az elegáns megjelenés, na meg a digitális kódok, az NFT és a metaverzum világában. A következő összeállításban olvashattok a designer vadiúj couture szettjeiről, a párizsi prezentációról és a személyes találkozásomról Rami Kadival.

1_467.jpg

A GaborSzakacs Blog rendszeres olvasóiként pontosan tudjátok, hogy a posztjaimban hétről hétre a nemzetközi divatvilág legértékesebb és legizgalmasabb gyöngyszemeit mutatom be. Több bejegyzést is szenteltem már a tehetséges libanoni divattervező, Rami Kadi munkásságának, ugyanis az ő egyéni látásmódja, művészi kifinomultsága és a magas színvonalon kivitelezett couture ruhakölteményei nagyon közel állnak hozzám. A Paris Fashion Weeken egy úgynevezett private viewing keretén belül végre testközelből láthattam, megérinthettem a designer páratlan szettjeit, illetve személyesen találkozhattam Rami Kadival.

De ne szaladjunk ennyire előre! Előbb ismerjétek meg Rami Kadi 2022-es tavaszi couture kollekcióját, amely a fizikai és digitális világ határainak elmosódásából született meg és a tervező „Lucid Algorithms”-nak nevezett el.

A gyűjteményhez készült fotósorozatban egyébként Amy Jackson brit színésznő, Sofia Resing, Alexandra Ola és Olivia Arben modellek viselik az új darabokat.

Rami Kadi kíváncsi természetét bizonyítja, hogy évek óta bátran próbálkozik izgalmas anyagok, különleges színek és meghökkentő formák használatával. Soha nem zárkózott el attól, hogy a stílusát technológiai újításokkal, úttörő innovációkkal színesebbé tegye. Többek között ő volt az első tervező, aki egy sötétben világító szupermenő ruhasorozatot dobott piacra és aki már a COVID-19 világjárvány előtt cyber fashion show-t tartott. Rami Kadi új kollekciójával most tovább kalandozik a digitális kódok, az NFT és a metaverzum világában... 

... és most Rami Kadi az első fashion designer, aki az ember-számítógép együttműködésből olyan couture elemeket hozott létre, amelyek az új tematikája alapját képezhetik. Az elemeket egy algoritmusba táplálta, hogy megértse, hogyan fogja fel a mesterséges elme az emberi szépség fogalmát. Az eredmény egy sor új és példátlan látványvilág lett, amelyek egyesítik az emberiség és a gépezet közötti érzékelést és kreativitást. Újraértelmezett látványelemeivel megtervezte a 2022-es tavaszi kollekcióját egy elképesztő ablakon át kitekint a mesterséges intelligenciára. A design újraértelmezését láthatjuk, ahol az élénk színek új hidakat nyitnak az univerzumok és a valóságok között és felerősítik a franciák által  oly sokat emlegetett "savoir faire" egyediséget.

„Számomra a vita nem arról szól, hogy ezt a változást pozitívnak vagy negatívnak látjuk-e. Számomra ez elkerülhetetlen. Ez egy olyan változás, ami már elkezdődött, és ahogy én a szépséget keresem mindenben, ami körülvesz, úgy látom a szépséget az algoritmusokban is” - mondta Rami Kadi az új kollekciója kapcsán.

A „Lucid Algorithms” kollekcióban 40 holografikus anyagból készült ruha található, amelyek erőteljesen merész színekben pompáznak. Rami Kadi élénk lüktetéssel és kontrasztos ritmussal megerősíti a színek energiáját és erejét. A fénnyel úgy kacérkodik, hogy a holografikus anyagok elnyelik a pigmentációt és ezzel csillogó hatást keltenek. A metaverzum-központú jövőben bízva Rami Kadi azon tervezők közé tartozik, akik úttörő szerepet játszanak, hogy a couture megjelenjen a virtuális világban. Ez a kollekció Rami Kadi belépését is jelzi az NFT világába. 

A tervező így vallott a digitális világba való átlépésről: „Hiszem, hogy a divat a metaverzumban ugyanolyan fontos lesz, mint ma, ha nem még inkább. Természetesen várom a metaverzum avatarok tervezését. Nem korlátozhatod a művészetet egy bizonyos világra vagy egy bizonyos magatartási kódexre. A művészet túllép azokon a határokon, amelyek néha megijesztenek bennünket.”

Rami Kadi az UNEP fenntartható divat jószolgálati nagyköveteként rendkívül fontosnak tartja, hogy a digitális világ felfedezése mellett a fizikai világunkat is meg kell óvnunk. Ezért az új couture kollekció megalkotása során újrahasznosított anyagokból készült szöveteket, szerves anyagokat és nagyon kevés kémiai bevonatot használt a fenntarthatóság érdekében.

Rami Kadi 2022-es tavaszi couture kollekciója a Paris Fashion Weeken debütált. Ezúttal is elképesztő színekkel, izgalmas formavilággal és látványos vonalvezetéssel dolgozott a libanoni designer

Rami Kadi meghívására érkeztem a párizsi divathétre, hogy végre személyesen is megcsodálhassam a művész munkáit. Mindig nagy öröm számomra, ha egy ilyen kaliberű tehetség alkotásait láthatom, a kézi kidolgozásait és a díszítési technikáit megfigyelhetem, na meg a finom anyagokat megérinthetem. 

A 21 Rue du Mont Thabor bemutatóterme mindössze pár lépésre található a Chanel székházától és a Place Vendôme-tól, ahol Rami Kadi 2022. január 25-26. között egy nagyszerű prezentációban bemutatta a tavaszi gyűjteményét.

A klasszikus francia nagypolgári lakásból kialakított térbe lépve a designer mesés couture ruhái fogadtak. Középen a szívekből kirakott ruhaköltemény, amelynek apró részleteiben pillanatok alatt elvesztem, a szobában a kollekció legszebb alkotásai sorakoztak. A sellőfazonú almazöld ruha könnyed hullámain úszva a virágos kreáció latinos hangulata azonnal felpezsdítette a napomat. A szomszédos szobába lépve egy lézervágott tollakkal díszített, a hátán hatalmas masnival ellátott sziluett állt, mellette a kollekció fénypontja, a teljes szobát elfoglaló, vállpánt nélküli, kristályokkal kirakott esküvői ruha. A meglepődés és a lenyűgözés óriási erővel hatott rám. Akkora WOW! hagyta el a számat, hogy a prezentáción körbevezető marketinges hölgy hangosan felnevetett. Aztán innen már nem volt megállás, tollak, gyöngyök, kézzel hajtogatott rózsák és persze mesés red carpet dress-ek sorakoztak.

Aztán jött a harmadik terem, hol a színes couture darabok kaptak helyet telis-teli apró kövecskékkel, flitterekkel és kézi hímzésekkel. Egyszerre volt jelen a klasszikus elegancia és modern szabászat, a finomság és az innovatív jövő. A megkapó formák, a nőies vonalvezetés, a könnyed anyagok mind-mind Rami Kadi stílusához tartoznak. Csak imádni lehet ezt a vibrálóan élénk, élettel teli couture-t, amely a hagyományokat tisztelve, a nagy elődöktől tanulva egy fenntartható jövőbe mutat. 

A Private Viewing prezentáció során személyesen is találkozhattam Rami Kadival. A libanoni designer roppant kedves és szerény személyiség, mint minden nagy művész. Őszinte baráti szeretettel fogadott és beszélt az új kollekciója részleteiről. Köszönöm neki és a teljes Rami Kadi Maison de Couture Teamnek, hogy részese lehettem ennek a csodának! 

20220126_123652.jpg

Fotók: GaborSzakacs Blog / Rami Kadi Spring 2022 Couture / "LUCID ALGORITHMS"

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7517315268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása