GaborSzakacs

40 éves lett Zac Posen, a divatvilág kis hercege

2020. október 25. - gaborszakacs

Napjaink egyik legnépszerűbb amerikai divattervezője Zac Posen. A tehetséges designer szalonjában az ismert film- és popsztárok egymásnak adják a kilincset, hogy a következő vörös szőnyeges gálán a szoborszerű ruhakölteményeiben pompázhassanak. Nemcsak a szabászollóval bánik mesterien, hanem a nevével fémjelzett világmárkáját is példaértékűen irányítja, emellett rendszeresen szerepel a Project Runway című tehetségkutató műsorban zsűritagként és mentorként. Igazi modern polihisztor, aki nem veti meg a kulináris élvezeteket sem, 2017-ben jelent meg az első szakácskönyve. Szakmai elismerései mellett kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatban él. Vajon mi lehet a sikerének titka? Vajon a megnyerően kedves személyisége, a kifinomult ízlése, a kitartása és szorgalma elegendő egy ilyen ívű karrier felépítéséhez? A következő összeállítással köszöntöm az október 24-én 40. születésnapját ünneplő Zac Posent.

zp_collection.jpg

1980-ban született New York City alsó Manhattan negyedében egy középosztálybeli zsidó családban, felmenői között lengyel és orosz bevándorlók is vannak. Anyja vállalati ügyvéd, apja festőművész. A kis Zac már egészen fiatalon megvillantotta a divat iránti érdeklődését, ugyanis nagyapjától kipákat csent el, hogy azokból ruhát készítsen babáinak.

young_zac.jpg

A brooklyni Saint Ann's School növendékeként sajátította el a szakma alapjait, több tehetséggondozó programban is részt vett. 18 évesen felfigyelt rá a The Metropolitan Museum of Art Costume Institute kurátora, neki köszönhetően a londoni University of the Arts hallgatója lett. Tanulmányozta a különféle textíliák alakíthatóságát, megszállottan kereste azokat a lehetőségeket, amelyekkel ki tud tűnni az átlagos egyetemisták sorából.

zp.jpg

2000-ben eljött a várva várt áttörés, ruhát készíthetett az akkor már világhírű szupermodellnek, Naomi Campbellnek. Az Interview magazin főszerkesztője, Ingrid Sischy felfigyelt Posen szakmai alázatára, meglátta benne azt a pluszt, amivel a hírnév kapuján már bátran kopogtathatott a feltörekvő kreátor. Hírverést csapott a szerény fiú különleges munkáinak, ennek hatására pedig pillanatok alatt egy producer rátalált, aki díjazás nélkül vállalta a mentorálását. A családi legenda szerint 2001-ben 15 dollárral a zsebében vágott bele első kollekciója megalkotásába, amihez később 20.000 dollár támogatást kapott. A bemutatott gyűjteményét hihetetlen siker koronázta, az LVMH Fashion Group elnöke, a Gucci Group NV elnök-vezérigazgatója és a Christian Dior S.A vezérigazgatója versengtek érte, szerették volna megszerezni saját cégük kreatív vezetői székébe az ifjú titánt.

Stílusa nagyon jellegzetes, a szakma rajong érte. A nemzetközi divatlapok rendszerint szoborszerű ruháknak tituálják a kreációit

A szakmai sikereken felbuzdulva Zac Posen létrehozta saját márkáját és megnyitotta önálló üzletét New York Tribeca negyedében, ezzel pedig megvalósította a sokak által elérhetetlennek tűnő amerikai álmot. Felemelkedését a modern szabásvonalak, a régi Hollywood csillogása és a hétköznapi öltözködésbe emelt haute couture jegyek segítették. 2004-ben elnyerte a divat egyik legrangosabb elismerését, a Swarovski's The Perry Ellis Awardot. Ebben az évben az ismert rapper, Puff Daddy az óriási népszerűségnek örvendő ’high-end urban fashion’ Sean John márkájához szerződtette. Posen pedig bekerült a sztárok végeláthatatlan forgatagába. Natalie Portman, Rihanna, Kate Winslet, Claire Danes, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Sarah Jessica Parker és Beyoncé kedvence lett, az Oscar-, Golden Globe-és MET-gálákra Glenn Close, Reese Witherspoon, Uma Thurman, Sofia Vergara és Katie Holmes is szívesen választ Posen ruhakölteményeiből.

A vakuk fénye mégsem vakította el, folyamatosan fejlesztette tudását, a New York Egyetem Gallatin School karán szerzett diplomát. 2008 áprilisában a Target cég Zac Posen for Target néven kapszulakollekciót dobott piacra, amit Ausztráliában kezdtek árusítani. 2014 tavaszán megjelentek az első Zac Posen-menyasszonyok, pillanatok alatt kiderült, hogy a Truly Zac Posen vonal kreációi a stílusos arák minden elvárásának tökéletesen megfelelnek. Az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour kiemelt figyelmet fordít munkásságára, a divatikon valósággal rajong a szerény mosolyú divattervezőért. A szakmai sikereket az évek múlásával díjakra váltotta, az Women's Wear Daily és a Variety Magazine egyenesen az Év tervezőjének választotta. Zac Posen neve felkerült a világhírű divattervezők listájára.
zac-posen-2014-wedding-dresses-04.jpg

...és megjelent a valódi Zac Posen-menyasszony

Napjainkban igazán nagy fába vágja a fejszéjét, aki a divatban kíván érvényesülni. Nem könnyű olyan divatterméket előállítani, ami a prémium minőséget képviseli, miközben hordható, egyedi és praktikus is. Zac Posen ezt a lehetetlennek tűnő küldetést váltotta valóra. Ruháinak inspirációját a különleges építészeti megoldásokból, a különféle képzőművészetek alkotásaiból és a kézművesség hagyományaiból meríti. Büszkén varrja ruháiba a Made in America címkét, ugyanis azok előállítása során minden egyes munkafolyamatot hazájában végeztet. Nőies szabásai a klasszikus vonalakat követik némi rafinériával, az haute couture jellegzetes jegyeinek felhasználásával. A könnyed és szálló textíliák mellett gyakran alkalmaz nehezebb drapériákat, ezeket a kézi hímzéseivel és az egyedi tervezésű applikációival díszíti. Modern és korszerű gyártási folyamatokkal dolgozik, gyakran használ lézervágást, kevert anyagokat, limitált szériás ruhakölteményei magas munkaórában, aprólékos munkával készülnek. Kedveli a virágdíszítéseket, a hangsúlyos mellrészeket és a hercegnő fazonú szoknyarészeket. Műhelye egy apró stúdióból vált globális branddé, a népszerűséggel szükségessé vált egy hordhatóbb, hétköznapi ready-to-wear vonal létrehozása. A 2013 óta működő ZAC Zac Posen készruhákat felvonultató irányzata az erős, határozott és magabiztos nőknek készült, akik igényesek a megjelenésükre, emellett szívesen hordanak kontrasztos színeket, egyedi formájú napszemüvegeket, karakteres ékszereket. Posen munkáit ma már New York legelőkelőbb áruházai árusítják, többek között a Neiman Marcus és a Saks Fifth Avenue. 2017. októberében piacra dobta első saját cipőkollekcióját, ezzel pedig felvette a versenyt Jimmy Choo, Manolo Blahnik és Sarah Jessica Parker ikonikus lábbelijeivel.

zac_posen_shoes.jpg

Zac Posen modern és időtlen darabjait már másfél évtizede érhetik el a stílusos öltözködés megszállottjai. Az egyre növekvő népszerűségére más brandek is felfigyeltek, így sorra együttműködési megállapodást kötöttek Posennel. A legendás sminkmárka, a MAC 2016-ban bízta meg a designert, hogy készítsen egyedi termékeket a beauty vállalat számára.
zac_posen-_mac.jpg

„Az elmúlt 15 évben rengeteget tanultam a MAC-től a szépségről. A divat és a szépség kéz a kézben járnak, épp ezért mindig szerettem volna sminkkollekciót tervezni, hogy kiegészítsem a márkám darabjait. Természetes volt számomra, hogy a MAC-nek tervezzem meg az első kollekciómat. Szerettem volna, hogy igazán fényűző legyen, miközben kissé titokzatos is maradjon, miközben persze kiváló minőséget nyújt.” – árulta el Zac Posen a MAC legújabb sminkkollekciójáról. A divatvilág ihlette darabok 2016 februárjára érkeztek meg a kijelölt MAC üzletekbe, Magyarországon is elérhetőek.

2017 tavaszán a tervező a közösségi oldalain jelentette be élete talán legnagyobb közös projektjét Amerika első számú légitársaságával, a Delta Air Lines-szal. A közel 60.000 alkalmazottat foglalkoztató cég egyenruháinak átalakítását, új szín-és formavilágának bevezetését Zac Posenre bízták. A légitársaság repülőinek személyzete, vezetői, kiszolgáló egységeinek munkaruhái lassan átalakultak, 2017 őszétől 2018 tavaszáig dolgozóik a szürke-kék-lila árnyalatú sikkes uniformisokat viselhetik. Zac Posen a CBS csatorna The Late Late Show-jában büszkén mesélt James Cordennek a hatalmas kihívásként előtte álló feladatról. Hazánkban hasonló arculatváltásban Makány Márta és Náray Tamás vett részt, amíg az előbbi tervező a BKV új uniformisait, addig utóbbi a Libri könyvesboltok dolgozóinak egyenruháit tette egységesebbé.

project_runway_tv_show.jpg

Nina Garcia, Zac Posen és Heidi Klum a Project Runway zsűrijében

2004-ben indult Amerika talán legnagyobb divattal foglalkozó tehetségkutató műsora a Project Runway. Az immáron 16 évadot megért műsor népszerűségét bizonyítja, hogy olyan márkákat indított el, mint a Chloé Dao vagy a Christian Siriano. A szakmai zsűri Heidi Klum topmodellből, Nina Garcia ELLE főszerkesztőből és Michael Kors divattervezőből állt össze, ám Kors 2012-ben elhagyta a produkciót, helyére New York első számú divatikonja, Zac Posen ülhetett be. Posen neve pedig csak lendített a nézettségi statisztikákon. Kedves mosolyával, szakmai alázatával, megszerzett tapasztalataival figyelmesen terelgeti, segíti a pályakezdő fashion designereket.

christopher_niquet.jpg

Közösségi oldalain rendszeresen teret enged a tehetségesnek tartott utódok bemutatásának, a közel 1,9 milliós Instagram követőtábora feltételek nélkül fogadja el felfedezettjeit. A divat iránti elkötelezettségét munkája tökéletesen kielégíti, ám magánéletét nem a nyilvánosság előtt éli. 12 éve él boldog párkapcsolatban Christopher Niquet divatszerkesztővel. Otthonukat 3 kutyájukkal és mesés szakácskönyv-gyűjteményükkel osztják meg.

Posen évek óta ámulatba ejti rajongóit a gasztronómiai szenvedélyével, fotók tucatjait osztja az általa készített gourmet ételekről. Összegyűjtött receptjeit egy dekadens, rusztikus és inspiráló szakácskönyv formájában 2017 októberében Cooking with Zac címmel jelentette meg. A modernkori polihisztor hírében álló művész nem ücsörög a divattervezők elérhetetlen elefántcsonttornyában, társadalmi szerep- és felelősségvállalása is kiemelkedő, számos jótékonysági szervezet élharcosa, az LGBTQIA közösség aktív szereplője, az Elizabeth Taylor AIDS Foundation igazgatótanácsának tagja. Zac Posen egyedülálló pályájáról, munkásságáról és megnyerő személyiségéről House of Z címmel dokumentumfilmet forgattak, amely a Tribeca Filmfesztiválon elnyerte a közönség tetszését. Az amerikai Vogue pedig kiemelt támogatóként megtekintésre kínálja az alkotást a magazin online felületén.

Posen tehetséges kortárs designer, szinte minden amerikai művész elismerően nyilatkozik róla. Ennek apropóján kerülhetett be több hollywoodi alkotásba a neve és személyesen ő maga is. A nagyszerű ruháit többször említik Az ördög Pradát visel című filmben. 2018-ban pedig Katie Holmes oldalán feltűnt a legendás Ocean's filmek új verziójában, a New York-i Met-gálán játszódó Ocean's 8-ben. Érdekesség, hogy Rihanna ruháját Posen tervezte.

rihanna.jpg

Rihanna a jellegzetes Zac Posen-formavilágú vörös ruhakölteményben az Ocean's 8 című filmben

Többször olvashattatok Zac Posen elképesztő ruháiról itt a blogon, ezért is ért hidegzuhanyként, amikor 2019. november 4-én a designer bejelentette, hogy megszűnik a luxusmárkája. A lesújtó hírt Instagramon közölte a rajongóival, egyben megköszönte a csapatának a 18 évnyi kitartó munkát. “Sokkal tartozom nektek és iszonyatosan hálás vagyok a cég iránti megrendíthetetlen támogatásotoknak. Nagyon büszke vagyok arra, amit közösen létrehoztunk, a jövőre nézve optimista vagyok.” – írta a bejegyzésében. Posen úgy magyarázta a megszűnést, hogy “egyre nehezebbek a körülmények a divat és a kereskedelem piaca között. A menedzsment elképesztő keményen dolgozott, hogy a márka megfeleljen divatvilág kihívásainak. Csalódottak vagyunk, hogy a törekvéseink ellenére a kívánt sikereket nem sikerült elérnünk.” Ez a döntés érthető, de végtelenül szomorú, mert Zac Posennel együtt egy különleges, egyedi látásmód is eltűnik a divatiparból. 

2019 április óta hallani lehetett arról, hogy a márkát 15 éve tulajdonló befektetési alap árulja a részét, és akkor még úgy hírlett, hogy érdeklődők is lennének a Zac Posen iránt. Az évente 14 kollekciót bemutató márka a vörös szőnyeges partik kedvence volt, és igazán jó kapcsolatai voltak az üzleti téren, hiszen partnerségben álltak olyan vállalatokkal, mint a General Electric, a Delta, vagy a Brooks Brothers.

"A feltörekvő tehetségektől a legnagyobb sztárokig rengeteg embert felöltöztettünk. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy olyan ruhákat alkothattam, amire volt fogadóközönség" - nyilatkozta. Az azonnali bezárás azt is jelentette, hogy a 2019. szeptemberében bemutatott 2020-as tavasz-nyári kollekció darabjai sem kerültek már a boltokba. Zac Posen valószínűleg néhány különleges ügyfélnek, mint a Brooks Brothers a továbbiakban is dolgozik majd, de a folytatásról még gondolkodik. A világot sújtó koronavírus-járvány nem éppen segíti a karrierje alakulását, így jelenleg otthon kertészkedik, főz, olvas és a szeretett kutyáival múlatja az időt.

"Remélhetőleg még nagyon hosszú karrier áll előttem, de most kell egy kis idő, amíg átgondolom a lehetőségeimet. Két évtizedig csak a saját márkámra összpontosítottam, most egy új fejezet fog kezdődni" - mondta Zac Posen. Egyedülálló nézőpontja és elképesztő szabásvonalai nélkül a nemzetközi divatszakma sokkal szegényebb. Nagyon várjuk vissza a vörös szőnyeges ruhaköltemények világába!

zac-posen-brooks-brothers-5.jpg

Jelenleg a Brooks Brothers kreatív igazgatójaként dolgozik Zac Posen

Fotók: CNBC, Hello Magazine, Instagram @zacposen, Pinterest, US Weekly, Vogue, WWD, Zac Posen

Még több divattartalomért kattints a közösségi oldalakra, lájkolj a Facebookon ITT és kövess az Instagamon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7916256192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása