GaborSzakacs

Időtlen és fenntartható darabok Zsigmond Dóra kollekciójában

2023. október 10. - gaborszakacs

Zsigmond Dóra ruháiban egyedülálló módon találkoznak a kézműves részletek és az ipari technikák, a nyers szépségű paraszti kultúra és a magyar folklór elemei, na meg a jövőbe mutató, innovatív technológiák és a modern ruhatár elvárásai. A tehetséges magyar divattervező a 2024-es tavasz-nyári kollekciójában szorosan összekapcsolja az egyediséget és a fenntarthatóságot, felhívja a figyelmet a természetközeli életmódra, az organikus anyagok használatára, a kevesebb fast fashion vásárlására, vagyis szerénységre és mértékletességre tanít. Exkluzív helyszíni beszámoló a Budapest Central European Fashion Week kiemelkedően izgalmas divatbemutatójáról.

zsigmond.jpg

200_57.jpg

A budapesti Millenáris Park G épületében és a szomszédos Nemzeti Táncszínházban rendezték meg a 2024-es tavasz-nyári ready-to-wear darabokat felvonultató Budapest Central European Fashion Weeket. A rendezvénysorozat záró hétvégéjén mutatta be vadonatúj kollekcióját a népszerű magyar divattervező, Zsigmond Dóra

300_37.jpg

A Zsigmond Spring 2024 RTW kollekció bemutatója előtt

Egy igazán forró szeptemberi hétvégén rendezték meg a Budapest Central European Fashion Weeket. A budapesti Millenáris Park G épülete zsúfolásig megtelt a közép-kelet-európai divatszakma jelentős személyiségeivel, közéleti szereplőkkel és divatrajongókkal, hogy szemügyre vegyék a régió 2024-es tavaszi tervezői ruhakínálatát.

Minden szezonban az egyik legjelentősebb kifutós bemutatót Zsigmond Dóra rendezi. A Zsigmond márka kreatív igazgatója különleges vonalat képvisel hazánkban, a mottója is roppant beszédes: „Lélegezd be a múltat, lélegzd ki a jövőt!” Ruháiban egyedülálló módon találkoznak a kézműves részletek és az ipari technikák, a nyers szépségű paraszti kultúra és a magyar folklór elemei, na meg a jövőbe mutató, innovatív technológiák és a modern ruhatár elvárásai. Minden egyes alkotása a fenntarthatóság égisze alatt környezettudatosan, etikus körülmények között Magyarországon készül. Az organikus és újrahasznosított anyagokat átlátható, minősített európai gyártóktól vásárolja, "a luxusmárkák holt alapanyagait" használja fel, emellett gyűjti a régi hagyatékok értékes textíliáit, hogy azokat kortárs kontextusban helyezve újraértelmezze. Jellegzetesen tartós és időtlen formavilággal dolgozik, könnyen felismerhető, egyedi szettjeinek története van. A kezdetek óta figyelem és szeretem Dóra munkáit, mert amit csinál, az valamilyen. Ezért mindig nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek a fashion show-ján.

A Zsigmond 2024-es tavasz-nyári kollekciója a Second Nature, azaz a Második természet nevet kapta. Az esemény meghívója egy természetközeli, vízparti képet ábrázolt, így sejteni lehetett, hogy ez a hangulat visszaköszön majd a kifutón is. A designer a ritka és egyedi anyagok felhasználásával, az egyes szövetek speciális jellemzőit kiemelve hozta létre a gyűjteményét. A ruhadarabok a természet sokszínűségét ábrázolták, benne példákat felvonultatva annak változékonyságaira, mozgásaira, merevségére és alkalmazkodóképességére. Megjelent a mélyen gyökerező fák szilárdsága, a szélben ringatózó élő növények ereje, a fény és sötétség örök ellentéte. A gyűrött, zúzott és mintás szövetek textilek a fakérgek és az erezett levelek, valamint a rovarszárnyak vékony hártyájára emlékeztettek. A színek a vízzel átitatott föld fekete árnyalatától a napszítta bézsen át a mohák és levelek zöldjéig terjedtek. Meg-megvillant egy-egy éjkék, vakítóan fehér, mimóza és napraforgó árnyalat is. Zsigmond Dóra modellgárdája olyan sokszínű és változatos volt, mint maga a természet. A fiatal és érett, a vékony és erős testalkatú, a magas és alacsony manökenek az emberiség sokféleségét szimbolizálták (érdekesség, hogy volt közöttük kortárs festőművész, népszerű influencer és személyi stylist is). Zseniális ez a timeless, ageless és genderless vonal, WOW!

A kollekció erőteljes üzenetével a klímaválság aktualitására reflektál. A Zsigmond márka az egyediséget és a fenntarthatóságot szorosan összekapcsolja, felhívja a figyelmet az organikus anyagok használatára, a kevesebb fast fashion vásárlására, vagyis szerénységre és mértékletességre tanít. A divatbemutató végén a modellek az egész emberiséget jelképező tömegként vonultak fel, majd a tervező is csatlakozott hozzájuk, szemellenzőt formáztak a kezükkel és a kifutó reflektoraiba néztek. A földi életet tápláló napfény szükségessége, a testi és lelki értelemben vett fény felé fordulás, illetve a meddig és milyen lesz a holnap kérdése is felmerült bennem látva ezt a zárójelenetet. Lélegezd be a múltat és lélegzd ki a jövőt Te is!

25_211.jpg

A bemutató fináléjában az egységes tömegként felvonuló modellek a teljes emberiséget szimbolizálták

Izgalmas részletfotók a backstage-ből. A természetközeli hatás érdekében a sminkesek Zsigmond Dóra modelljeinek arcát, kezét és lábfejét élénkzöld vízinövényekkel, moszatokkal díszítették

received_829885868514583_1.jpeg

A Zsigmond 2024-es tavaszi ready-to-wear kollekció bemutatója után Borszéki Zita divattervezővel és a kifutón modellként debütáló Zalakovács József festőművésszel, valamint Süle Kati személyi stylisttal. 

received_1045991536578280.jpeg

Hangulatkép a divatbemutató után a budapesti Millenáris Park G épületénél, Zsigmond Dóra itt fogadta a gratulációkat

Fotók: GaborSzakacs Blog / HFDA / Süle Kati / The Sparkle Content / Zsigmond Dora Menswear

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr718230407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása