GaborSzakacs

Sikeres modellek a klasszikus szépségideálokon túl

2019. január 11. - gaborszakacs

Légy önmagad, vállald fel önmagad! Világszerte magazinok tucatjai hirdetik ezt a szlogent, miközben az aktuális lapszámokat hibátlan bőrű, dús hajú és tökéletes alkatú modellekkel próbálják eladni. A szétretusált kiadványok címlapjai tizenévesek millióinak életét nyomorítják meg, mivel ők – a kikiáltott ideálokkal szemben – elálló füllel, szeplős arccal, szabálytalan orral vagy éppen szélesebb csípővel lépnek ki reggelente az utcára. Társaik csúfolják, megbélyegzik ezeket a hétköznapi lányokat és fiúkat, ezzel pedig életre szóló önértékelési problémákat okoznak nekik. A tökéletességet megunt, egyre magasabb ingerküszöbű modern média és divatvilág is az egyéniségeket és a különlegességet helyezi előtérbe, így a makulátlan szépségek mellett egyre több, testi hibával – örökölt jeggyel, születési vagy betegségből adódó rendellenességgel – élő modellre reflektál. A következő összeállításban öt roppant sikeres és népszerű személyiséget mutatok be, akik retusálás nélküli arccal, különleges adottságaikból előnyt kovácsolva képesek voltak meghódítani a világot, hogy valóra válthassák álmaikat.

winnie.jpg

„Nincs olyan, hogy tökéletes szépség… furcsaság nélkül.” - Edgar Allan Poe

Korunk szupersztárja, Winnie Harlow

Gyerekkorában csúfolták, zebrának és tehénnek nevezték társai a kanadai Chantelle Brown-Youngot. Más volt, mivel a testének egyes részein foltokban megjelenő pigmenthiány – az úgynevezett vitiligo – miatt kilógott a sorból, így a fekete és a fehér bőrű gyerekek sem fogadták el. A sorozatos szóbeli bántalmazások ellehetetlenítették a lány hétköznapjait, így kénytelen volt a középiskolai tanulmányait is megszakítani. A megaláztatások lerombolták a meglévő kevéske önbecsülését, elveszítette a kontrollt az élete felett, elkeseredettségében öngyilkosságot kísérelt meg. Ám a sors kárpótolta Chantelle-t, 2014-ben az amerikai tehetségkutató Next Top Model show felfigyelt különleges adottságaira, a világhírű Tyra Banks szupermodell felkarolta. A korábban kiközösített és megszégyenített lány egy szempillantásra ismertté vált, Winnie Harlow néven a műsor történetének első és egyetlen kanadai modelljeként befutott. A különleges szépség 2015 tavaszán már a londoni divathétre kapott meghívást, majd a Diesel márka arca lett. Felbukkant a spanyol és olasz Glamour magazinban, interjút készített vele a Vogue Italia. 2016-ban láthattuk a Sprite és a Swarovski reklámjában, később Eminem, a Black Eyed Peas és Beyoncé videóklipjeiben is szerepelt. Elnyerte a portugál GQ Men of The Year Role Model, majd 2017-ben a Glamour Editor’s Award díját. A közösségi oldalakon rajongók millióit gyűjtötte maga köré, a vörös szőnyeges gálák és VIP-partik első számú sztárja lett. A divatvilág élvonalába kerülve a leghíresebb divattervezők öltöztetik és szerepeltetik bemutatóikon, még a Victoria’s Secret 2018-as fehérneműshow-jába is beválogatták.

winnie_harlow_1.jpg

Winnie Harlow napjainkban a világ egyik legkeresettebb szupermodellje, az óriási hírverés és irigylésre méltó karrierje mellett egy percre sem feledkezett meg arról, hogy honnan emelkedett ki és jutott a csúcsra. Élharcosa lett a vitiligo elfogadásának, a Dove Valódi Szépség kampányában is feltűnt. Harlow élete és kitartása bizonyítja, hogy a kisebb testi hibáinkat elfogadva teljes életet élhetünk. Nem mások véleménye, hanem a saját személyiségünkbe vetett hitünk megváltoztathatja az életünket.

Extravagancia kontra tabudöntögetés

Szimmetrikus arcforma, gyönyörű vágású szem, hosszú szempilla, pisze orr, finoman ívelt, igéző ajak és hibátlan, rózsás arcbőr. Ezeket a jegyeket tartja a hétköznapi ember a szépség legfontosabb ismérveinek. Talán a természetes szelekció belénk kódolt üzenete, talán a több évszázados tapasztalat mondja, hogy a kiemelkedően szép nők és férfiak mindig sikeresebbek. Ám ha visszatekintünk a történelem jelentős személyiségeire, nem csupán az adott korszakok szépségideáljai vitték sokra, testi fogyatékos hadvezérek és államfők, különféle örökletes betegségekben szenvedő fejedelmek és királyok, illetve ma már elismert képzőművészek is képesek voltak igazán maradandót alkotni.

Napjainkban a tökéletesség féktelen hajhászása a magazinok címlapjain és az Instagramon jól megfigyelhető, ebből pedig egy hamis, sokszor a valóságtól elrugaszkodott kép bemutatásával találkozhatunk. A retusált fotók és művi ideák tökéletes ellenpontja a világhírű Melanie Gaydos. A különös genetikai betegséggel született modell a vezető divatházak egyik legfelkapottabb arca annak ellenére, hogy vékony testalkatát kivéve egy cseppet sem felel meg a kor szépségideáljának. Melanie egy ritka rendellenességgel, az úgynevezett hypohidrotic ectodermal dysplasiával él, emiatt az átlagostól eltérő arcvonásai vannak. Az orr- és homlokformája másképp fejlődött ki, a bőre száraz, szőrzete és fogai nincsenek. A 28 éves amerikai nő a betegsége ellenére sikeres modellkarriert futott be, az ismert divatházak és magazinok rendszeresen szerepeltetik extravagáns ruháikkal készített fotósorozataikban. Meghökkentő kinézetét nem szégyelli, sőt sikerült előnyt kovácsolnia belőle, a közelmúltban egy interjúban így vallott erről: „Tényleg nem vagyok mindennapi, de soha nem gondoltam még magamra csúnyaként.”

melanie_gaydos.jpg

A különleges külseje miatt sokan ijesztőnek és szellemi fogyatékosnak gondolják a New York-i lányt, pedig az elméje tiszta és ép. Művelt és intelligens, festészetet és képzőművészetet is tanult, mielőtt modellkarrierje beindult. A Rammstein Mein Herz Brennt című klipjében bukkant fel először, egyedi adottságait azóta is gyakran bújtatják polgárpukkasztó jelmezekbe, haute couture ruhakölteményekbe, és szerepeltetik sötét hangulatú fotósorozatokban. Melanie ezt egy cseppet sem bánja, ugyanis professzionális modellként szeretne érvényesülni, és nem megbotránkoztató, figyelemfelkeltő kampányok arcaként. Önmagát menedzseli, ugyanis pár éve leszerződött a Kate Mosst és Bella Hadidot futtató IMG ügynökséghez, ám megváltak tőle, mert kockázatosnak találták az alkalmazását. Gaydos plasztikai sebészet nélkül is ügyesen megtalálta a helyét a kőkemény és olykor kegyetlenül kritikus divatszakmában, mert tudja, hogy szükség van rá. Népszerűsége töretlen, sikerét a közösségi oldalain egyre növekvő rajongótábora is kitűnően mutatja.

„A tökéletlenség szép, az őrület zsenialitás, és még mindig jobb nevetségesnek lenni, mint halál unalmasnak.” - Marilyn Monroe

A divat jeges tekintetű kis hercege

A modellvilág igencsak rögös útját sok férfi is megjárja, az igazán agilisak és az egyedi külsővel megáldottak pedig sokat profitálhatnak belőle. Napjainkban a szálkás testű, magas és vékony, sötét hajú fiúk a legkeresettebbek, ám egyes divatházak az aktuális trendektől eltérő srácokat is szívesen alkalmazzák. Egy New York-i jazzklubban figyelt fel a Vogue Hommes a zongorázó Stephen Thompsonra. Az akkor 17 éves, jóképű albínó fiút különleges arcvonásai és hideg színei egy pillanat alatt a modellvilágba repítették. Ritka veleszületett genetikai rendellenessége miatt Thompson haja és szőrzete tejfehér, az egyik szemére vak. A 2010-es években népszerű androgün modellek kitűnő ellenpólusa lett a férfias és karakteres megjelenésével. Nem meglepő, hogy a Givenchy-ház – Riccardo Tisci vezetésével – hamar kivetette rá a hálóját. A márka a 2011-es tavaszi kollekció prezentációjában szerepeltette, később dolgozott Steven Klein fotóssal a W Magazine és az i-D sikeres kampányaiban. A siker és a hírnév egy percre sem részegítette meg Thompsont. Thierry Mugler és Marc Jacobs divattervezőket ámulatba ejtette karizmatikus megjelenése, szenvedélyes és szürrealista fotósorozatokhoz hívták közös munkára.

stephen_thompson.jpg

A divatvilág jeges tekintetű hercege ma már Berlinben él feleségével, szabadidejében szívesen zenél, R’n’B-, jazz- és bluesdalokat ír. Gyakran szót emel a latin-amerikai és afrikai albínók elfogadása mellett, harcol a kirekesztés és a megbélyegzés ellen. A New York Magazine-nak adott interjújában így fogalmazott: „Az emberek lázadók akarnak lenni, megváltoztatja őket, ahogy kinéznek. És rólam is csak annyit tudnak mondani, hogy született lázadó vagyok. Én azt mondom, hogy a génjeim lázadnak.”

„A szépség ott kezdődik, amikor eldöntöd, hogy önmagad leszel.” - Coco Chanel

Madeline Stuart álmai

Mindössze 22 éves az ausztrál Down-szindrómás Madeline Stuart modell, ám olyan karriert futott be az elmúlt hónapokban, hogy azt pályatársai is csak irigykedve figyelik. Szerepelt már a New York-i, a londoni, az orosz és a dubaji divathét kifutóján, több esküvői katalógusban felbukkant, az egyik nagy táskagyártó cég pedig a tiszteletére Madeline-nek nevezte el a legújabb kreációját. A sikeres fiatal lány gyerekkori álma volt, hogy egyszer világhírű modell lehessen. Amint nagykorúvá cseperedett, megszabadult közel 20 kg súlyfeleslegétől, és az önmegvalósítás útjára lépett. Talán maga sem hitte el, de sikerült neki. Pillanatok alatt meghódította Ausztráliát. Édesanyja a Daily Mailnek adott interjújában arról beszélt, hogy a lánya sokaknak ad reményt. A fogyatékkal élő emberek gyakran találkoznak kirekesztéssel, így gyakran elszigetelten, bezárkózva töltik mindennapjaikat. Madeline népszerűsége és hihetetlen kitartása sokakat ráébresztett arra, hogy egy Down-szindrómás ember is ugyanolyan, mint ők. Vidám és szomorú, kifinomult és érzékeny, nyitott a világ történéseire, emellett lehet szép és szexi is.

madeline_stuart.jpg

„Még mindig vannak olyanok, akik nem vesznek komolyan. Megérdemlem, hogy ugyanúgy bánjanak velem, mint más modellekkel” – nyilatkozta Stuart a Teen Vogue-nak adott szeptemberi interjújában, aki minden erejével a fogyatékkal élők elfogadásán dolgozik. Lenyűgözi a divatvilág sokszínűsége, és roppant büszke arra, hogy más lányokat is boldoggá tehet példamutató karrierjével. Professzionális modellnek tartja magát, aki keményen dolgozik, ám rosszul esik neki, ha nem veszik komolyan. Hisz benne, hogy egyszer felléphet a Chanel, a Louis Vuitton és a Versace márkák bemutatóján. Amikor meglátta a 2018-as őszi Victoria's Secret-show kifutóján Winnie Harlow-t, elhatározta, hogy ő szeretne lenni az első Down-szindrómás modell a márka következő nagyszabású eseményén. A bájos Madeline Stuart az elfogadás és az álmok megvalósításának első számú nagykövete lett, teljesítménye pedig követendő példa lehet minden ember számára.

Férfi vagy nő? Egyéniség!

A klímaváltozás és a népesedés mellett talán az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó kérdés a férfi és női szerepek változása. A 2010-es években elmosódni látszódnak a határok a nemek között, a klasszikusnak számító női és férfi szerepek erős átalakuláson esnek át. A nők ma már szerencsére nem a fakanál és a pelenka árnyékában keresik az önmegvalósításuk csúcsát, hanem karriert építenek, vállalkoznak, vezetői pozícióba kerülnek, politikai szerepeket kapnak. Közben a férfiak is megtanultak mosogatni, szülői értekezletre járni és mesét olvasni a gyereknek, így egy sikeres nő mellett egyenjogú félként működnek a párkapcsolatban. Sok szociológus és politikus azonban retteg a társadalmi szerepek szétcsúszása és az értékrendek eltolódása miatt, ezért gyakran szót emelnek a hagyományos és a nem megszokott családmodellek ellen és mellett. A genderkérdés egyik legmegosztóbb és talán legsikeresebb arca a 29 éves Rain Dove Dubilewski modell és színésznő. Dove legerősebb ütőkártyája, hogy férfias jegyei miatt az egyes divatházak gyakran alkalmazzák férfikollekciók kampányaiban, amelyekben megtévesztően sármos és jóképű karaktereket is képes hozni. Ám a női megjelenése is erős, szexi dekoltázsával és hosszú lábával az őrületbe kergeti a magazinok férfi olvasóit.

rain_dove2.jpg

Dove-nak nincs sem testi, sem szellemi fogyatékossága, ám sokszínűsége miatt mégis beleillik a különleges személyiségeket felsorakoztató összeállításunkba. Karrierjét mindenekelőtt önazonosságának köszönheti, így hamar az amerikai LMBTQ közösség kiemelkedő tagjává vált. Tűzoltóként dolgozott, amikor kollégái arra kérték, hogy osztályozza velük a nők szépségét egy tízes skálán. A férfiakkal teli szobában döbbent rá, hogy ő bizony nem szeretne a csúnya nők kategóriájába tartozni. Néhány hónap múlva meghívták egy modellválogatásra, ahol a Calvin Klein férfi fehérnemű kampányában férfi modellként ajánlottak neki szerződést. Karrierje azóta töretlen, a kifutók vakuinak kereszttüzében és a magazinok fotósorozataiban is kitűnően megállja a helyét. A New York Fashion Week állandó részvevője hol női, hol férfi ruhákba öltözve.

rain_dove_1.jpg

Rain Dove nem tartja magát sem szépnek, sem érdekesnek. Imádja a munkáját, és gyakran felszólal a genderkérdésben, emellett küzd a társadalmi és szexuális beskatulyázás ellen. Több nyilatkozatában is felhívta a figyelmet arra, hogy őt bizony jobban izgatja a harmadik világ vízellátása, mint az egyes emberek szexuális hovatartozása. Nem vakította el sem a siker, sem a hírnév, kőkeményen küzd azért, hogy egy jobb világban élhessünk mi és a következő generáció is.

„Mindannyian azért küzdünk, hogy egyediek legyünk.” - Rain Dove

A teljes cikket nyomtatásban a Business Class Magazinban is olvashatjátok.

Fotók: Numéro Magazine, People, Teen Vogue, The New York Times, Vogue

Ha tetszett a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9014555454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amjamayna 2019.01.12. 15:02:06

A hype és a siker fogalmát kavarni botorság.

2bk 2019.01.12. 15:02:23

Winnie Harlow ... hmm ... emlékezetes amit Forma 1 -ben csinált ....
De , hogy ki és miért cserébe bízta rá a kockás zászlót ....

:-)

Pierr Kardán 2019.01.12. 15:02:49

Winnie Harlow beírta magát a Forma1 történetébe is :-))

Nem jó értelemben, természetesen, hiszen ő volt az, aki a megfelelőnél 2 körrel korábban kezdte lengetni a kockás zászlót a 2018-as Kanadai Nagydíj vége felé. Lett is akkora kavarodás, hogy az is megtudta, hogy mi az a vitiligo, aki életében se látott még ilyet :-))

gaborszakacs 2019.01.12. 15:04:09

@maxval balcán bircaman: Szörnyetegek? Attól, hogy mások, mint Ön vagy én, attól nem szörnyetegek, kérem!

_Ske_ 2019.01.13. 11:33:19

@maxval balcán bircaman: Ajánlom figyelmedbe a cikkben levő idézetet:
„A tökéletlenség szép, az őrület zsenialitás, és még mindig jobb nevetségesnek lenni, mint halál unalmasnak.” - Marilyn Monroe
Nyomorult egy életed van. Szánlak.

Éhesló 2019.01.13. 11:33:23

A divatipar mocskában elférnek ezek is.
Pénzért bármit megtesznek ők, meg a gazdáik is.

Merlot 2019.01.13. 11:34:04

@maxval balcán bircaman:

Látod baszki, az ilyen kommentjeidből derül ki, mekkora geci náci vagy te!
Épp megfelelsz az orbáni "nem foglalkozom nőügyekkel", és a gender szakot megszüntető "kereszténydemokratai" felfogásnak.
Az nem baj, hogy a NER-t laptopján megszerkesztő Szájer elvtársad olyan meleg, mint egy kályha? Az belefér neked?
(Nekem igen, mert én toleráns vagyok emiatt vele, csak a politikusi tevékenységéért jár majd neki a megérdemelt leértékelés a magyar történelem jövendő lapjain.)

A kancsal Eltolcsi, vagy a szintén furán néző Mariska - lásd még Terror Háza - tán szép emberek?
Mégis nyalod nekik a meleg fosig.
Ők tán szép emberek? Mégis mire vitték....

Jakab.gipsz 2019.01.13. 11:34:48

@gaborszakacs:

Nem mások, hanem selejtek és ez természetes.

Kapunk a természettől selejtet és zseniket, álom szép embereket és rondákat, de ezt a tényt nem relativizáljuk.

Azért nem célszerű relativizálni a szépség fogalmát, mert akkor a ronda és a rút átveszi a hatalmat azaz a csőcselék és a középszerűség.

A természet pedig előbb-utóbb, megtisztítja önmagát.

Ne legyenek illúzióink a Taigetosz ma is létezik terhes gondozásnak hívjuk.

gaborszakacs 2019.01.13. 11:52:44

@Jakab.gipsz: Ha valakinek nem szimmetrikus az arca vagy éppen nem hibátlan a bőre, attól még van helye a világban. Nem hinném, hogy ettől bárki selejtes lenne. Ha nem kockás egy férfi hasa, akkor már Taigetoszt érdemel? Ha egy nőnek nincs 5 centis szempillája vagy 90 D-s melle, akkor már Taigetosz? A divatban egyre népszerűbb és keresettebb a különlegesség. Nézzünk körbe, az utcán sem Naomi Campbellek vagy Palvin Barbik rohangálnak...
Igen, a természet a mai napig kiszűri az életképteleneket, ám ők meg sem születnek vagy nagyon rövid ideig élnek.
süti beállítások módosítása