GaborSzakacs

Szia! Megnézed a bélyeggyűjteményemet?

2018. szeptember 24. - gaborszakacs

Igazi telitalálatnak bizonyult Mary Katrantzou 2019-es tavaszi ready-to-wear kollekciója a londoni divathéten. Az inkább demi-couture sorozat a postai szállítás évszázados hagyományait és annak aranykorát idézi meg a csodás bélyegképekkel, a bankjegyes printekkel és a buborékfóliába burkolt "törékeny" modellekkel. Az Európa és Amerika közötti távolság kulturális hídjaként felbukkanó díszes jelvények, építészeti emlékek és képzőművészeti alkotások a letűnt korok luxusát hozzák vissza. Klasszikus és nőies, modern és titokzatos gyűjtemény a jövő stílusos asszonyainak. 

5_229.jpg

Tagadhatatlan, hogy a felgyorsult és állandó online jelenlétet követelő világban van abban valami romantikus, ha postai úton levelet vagy csomagot kapunk. A várakozással töltött idő, az átvétel pillanata, a csomagolás látványa, a kézírás ereje és a kibontás rituáléja bárkit felfokozott hangulatba képes hozni. A megérkezés izgalmát, a meglepetés élményét és a küldeményen díszelgő bélyegek változatos szépségét ragadta meg Mary Katrantzou a 2019-es tavaszi kollekciója elkészítésekor. Ez a különleges inspiráció egy igazán komoly és átgondolt, ennek hatására demi-couture irányba elmozduló sorozatot eredményezett. A londoni divathét kiemelkedő alkotásaiként felvonultatott darabok aprólékos kidolgozásokkal és modern vágási-szabási technológiákkal keltették életre a letűnt korok értékeit. A postai bélyegképek finom csipkéket, fénylő selyemszegélyeket kaptak, a különféle nemzetek bankjegyeiből és jelvényeiből készített printek pedig látványos, ugyanakkor roppant nőies kreációkon kerültek kifutóra. Egy pillanatra még a gyarmati idők hajózási és kereskedelmi szokásait, India mesés kincseit, a régi London és Amerika új városai közötti kommunikációt is felvillantja. Az egymáson átívelő korszakok, az antik és modern jegyek, az építészeti örökségek, a képzőművészeti alkotások mind-mind kulturális hídként kapcsolják össze az egymástól távol fekvő országokat. Nem hivalkodik, nem esik túlzásokba, némi extravaganciát és humort felvillant, ezzel kellőképpen érzékelteti Katrantzou maximalizmusát.

A mai London luxusa a Victor Vasarely-féle op-art vonalakban, a kézi hímzésekben és a mesterien elhelyezett kristálydíszítésekben köszön vissza, a szemet gyönyörködtető színvilággal és a felbukkanó pillangókkal pedig kitűnően oldja a tárgyiasult hétköznapok okozta feszültséget. A törékeny múlandóságot a buborékfóliákkal beburkolt, "fragile" feliratú ragasztószalagokkal átkötött modellek megjelenésével és a show fináléjában felvonultatott kecses parfümös üvegeket idéző formákon érzékelteti. Katrantzou tudatosan felépített kollekciója magasan kiemelkedik a jelen kor unalomig ismételt divatsablonjai közül. A felsorakoztatott kreációkat látva bárkinek kedve támad felugrani hozzá és közelebbről megnézni nemcsak a fiókban őrzött, hanem a viselt bélyeggyűjteményét is.

Mary Katrantzou szemet gyönyörködtető 2019-es tavaszi ready-to-wear kollekciója

Photos: Yannis Vlamos / indigital.tv / Vogue

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess, lájkolj a Facebookon és az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7514256241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása