GaborSzakacs

Kylie 50 - A pophercegnő különös élete

2018. május 30. - gaborszakacs

Egyszerűen hihetetlen, hogy a popzene legbájosabb hercegnője idén május 28-án betöltötte az ötvenet! A mindig mosolygós és kortalan szépségű Kylie Minogue egy fergeteges születésnapi bulival ünnepelte meg ezt a kerek évfordulót. Ez a jeles dátum nemcsak a féktelen partik, hanem a számvetés ideje is. Kylie eddigi pályáját óriási sikerek és kudarcok szegélyezték, magánéletét pedig a végletek jellemzik, egyszer a boldogság rózsaszín fellegein lépkedve, máskor a pokol sötét bugyraiban találta magát. Egy időben az egészsége is megrendült, a mellrák próbára tette tűréshatárait. Igazi túlélőként mindig felállt és ment tovább. A három évtizedes színpadi jelenlét és a világsztársággal járó előnyök sem vakították el, nincsenek körülötte botrányok, megmaradt annak a romantikus és kedves lánynak, akire a szülei és testvérei oly büszkék. A következő összeállításban megismerhetitek a pöttöm ausztrál énekesnő egyedülálló karrierjét, szerelmi életét, no meg az őt körülvevő és mindenkit magával ragadó Kylie-jelenséget.

2018_kylie-minogue-golden-album-promo-2018-10.jpg

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy roppant bájos ausztrál kislány, aki mesés álmokat szövögetett. Híres színésznő vagy énekesnő szeretett volna lenni. Mindig is vonzotta a színpad, a csillogás. Szülei válogatóról válogatóra vitték, korán felfedezték a kis szőkeség tehetségét, hamarosan egy ismert televíziós sorozatban találta magát. Ám ellenállhatatlan kisugárzása és hangi adottságai sokkal meggyőzőbbnek bizonyultak, mint a színészi alakításai, így a 20-as évei elejére már a legismertebb énekesnők között tartották számon. Szépen lassan megismerte a nevét a világ. Hitt magában és hittek benne, így semmi sem állíthatta meg. Ennek immáron három évtizede és ez a kislány ma már a legkeresettebb és legtöbb lemezt eladott művészek közé tartozik. Kylie Minogue a vérbeli popsztár, az ellenállhatatlan díva és a szexi showgirl, aki a fülbemászó slágereivel - olykor-olykor csak "la la la"-zva - több tízezres arénákat tölt meg. Az apró termetű, mégis hatalmas akaraterővel rendelkező előadót karrierje során számos zenei díjjal is jutalmazták... De ne is szaladjunk ennyire előre!

Kylie Ann Minogue 1968. május 28-án az ausztráliai Melbourne-ben született a család legidősebb gyermekeként. Apja ír származású ausztrál könyvelő, anyja táncosnő volt. Két testvére van, a szintén énekesnő Danii és az operatőrként dolgozó Brendan. A család elég szűkösen élt, így sokszor költöztek, emiatt a kis Kylie nehezen talált magának igazi barátokat. Átlagos tanulóként végezte a tanulmányait, nem teljesített egyik tantárgyból sem kiemelkedően. Kylie és Danii karrierje az ausztrál televízióban indult el világhódító útjára. Kylie mindössze 11 éves volt, amikor szerepet kapott a The Sullivans és a Skyways című sorozatokban. 1985-ben már főszerepet kapott egy másik szappanoperában, emiatt felfüggesztette iskolai tanulmányait is. 1986-ban pedig a legendás sorozatban, a Szomszédokban is felbukkant Jason Donovan oldalán, amelyet 20 millió néző követett. A göndör hajú, feltörekvő színésznő meg is kapta a "Legnépszerűbb Televíziós Szereplő" díjat is. Ám Kylie-t a zene jobban érdekelte, így már a televíziós munkák közben több demót is készített. Jótékonysági koncerteken vállalt fellépéseket, a The Loco-Motion és I Got You Babe című számokkal, 1987-ben pedig lemezszerződést ajánlott neki a Mushroom Records kiadó. Az első kislemeze a The Loco-Motion Ausztráliában hét hétig listavezető volt, ezzel együtt a 80-as évek legtöbbet eladott kislemezévé lépett elő a kontinensen. A sikereken felbuzdulva Minogue Londonba utazott, ahol elkészült első nagylemeze és rajta az I Should Be So Lucky című dala. Németország, Írország, a Egyesült Királyság és Japán is a lábai előtt hevert. Az 1988-ban piacra dobott első nagylemeze a Kylie címet kapta, ebben az évben kiszállt a nagysikerű Szomszédokból.

1988 karácsonyán megjelent az Especially for You című dala, amelyet Jason Donovannel közösen adott elő. Több mint egymillió példány kelt el belőle az Egyesült Királyságban. Ez ma - a letöltések korában - elképzelhetetlenül magas szám. Kylie ontotta a slágereket, sorra jöttek a napjainkban is ismert dalok, Hand on Your Heart, Never Too Late, Better the Devil You Know, Step Back in Time, What Do I Have to Do, Shocked. Érdekes, hogy az idősebb korosztály jobban kedvelte a sorra megjelenő albumait, mint a fiatalok. Talán ez lehetett Kylie sikerének titka. A turnézás közepén összejött az akkor egyik legnépszerűbb ausztrál banda, az INXS frontemberével, Michael Hutchence-szel. Ám a románc nem bizonyult hosszú életűnek, mivel Hutchence kiszagolta, hogy Kylie inkább a karrierje és hírneve miatt van vele és nem az életre szóló szerelmi kötődés miatt. Minogue azonban egy percre sem állt le, sorra jöttek az újabb dalok és turnék, széthajtotta magát. 1992-ben elérkezettnek látta az  időt, hogy megjelentesse első Greatest Hits című válogatáslemezét. 1994-ben stúdiót és stílust is váltott, megcsapta a 90-es évek elektronikus zenei áramlata. Ebben az évben született a sokak által szeretett Confide in Me című kislemeze. Időközben felbukkant az ausztrál A Dibley-i lelkész című vígjátékban, ahol önmagát alakította, majd szerepet kapott Jean-Claude Van Damme oldalán a Street Fighter című moziban. A rendező imádta, a The Washington Post pedig a legrosszabb színésznőnek nevezte Kylie-t.

Az ausztrál Nick Cave felfigyelt a kiemelkedő zenei munkásságára és felajánlotta neki, hogy közösen készítsék el a Where the Wild Roses Grow című számot. A gyilkos és áldozata kapcsolatát feldolgozó drámai elemekkel tarkított ballada az év dala lett Ausztráliában. Immáron hatodik stúdióalbuma - Impossible Princess - a japán kultúra és az amerikai cowboyok stílusa között lavírozott. Lady Diana halála miatt az album címét Kylie Minogue-ra módosította a kiadó. 1999-ben átigazolt a Parlophone kiadóhoz, 2000-ben a boltok polcaira került a Light Years című albuma. A kimásolt kislemezekkel Kylie valósággal berobbant a slágerlistákra: Spinning Around, On a Night Like This, Please Stay, Your Disco Needs You és a Robbie Willams-duett, a Kids. A sajtó gyorsan összeboronálta a két világsztárt, állítólagos románcuk azonban nem tartott sokáig. Kylie életének talán legnagyobb és legizgalmasabb fellépése a 2000. évi nyári olimpiai játékok záróünnepségén történt Sydney-ben, ahol az ABBA Dancing Queen-jét és saját dalát, az On a Night Like This-t adta elő egy vérbeli showgirl-ként egy elképesztő tollas fejdíszben. 

Igen, ez az az aranylamé sort, ami Kylie Minogue védjegye lett. A Spinning Around című videóban viselte az aprócska ruhadarabot, amit a klip fotósa, Katerina Jebb az utolsó pillanatban vásárolt pár fillérért Melbourne egyik bolhapiacán. Kihangsúlyozta Kylie tökéletes alakját, így férfiak millióit kergette az őrületbe ezzel a képanyaggal. A leheletnyi forrónadrágot 2014 óta a The Performing Arts Collection at Arts Centre Melbourne múzeumban őrzik, értéke felbecsülhetetlen. Érdekesség, hogy a 2000-es évek elején Ms. Minogue fenekét kikiáltották a valaha volt legtökéletesebb popsinak, ugyanis annak formája és arányai alapján a legszebbnek bizonyult a Földön. Egyesek szerint a tökéletes körte vagy a tökéletes barack formát mutatja. Kevesen tudják, hogy Kylie 5 millió dollárra biztosította be.

Kylie ebben az arany sortban leigázta a világot

Meglepő, ám roppant emlékezetes alakítást nyújtott 2001-ben a Moulin Rouge című mozifilmben. Egy aprócska zöld tündért formált meg, akit Ewan McGregor a rengeteg abszint elfogyasztása után vizionált. Minogue szexi táncos-énekes produkciója helyett a forgatókönyvírók eredetileg Ozzy Ozbourne-t szánták a szerepre - persze nem tündérként -, ám végül Kylie karaktere lett a befutó.

Ugyanebben az évben piacra dobta a Fever című albumát, amelynek legnagyobb slágere, a mai napig legnépszerűbb dala a Can't get you out of my head. Több mint 5 millió darabot adtak el belőle, 40 országban listavezető lett, a 2002-es Brit Awards-on a legjobb női szóló előadó és a legjobb album díját is megkapta. Ikonikus fehér ruhájában előadott slágerét a poptörténelem egyik mérföldköveként tartják számon, koncertjein a felcsendülő első taktusok után ezrek éneklik: "La la la..."

A Fever album hozta el az énekesnő számára a szupersztárságot. Az In Your Eyes, a Love at First Sight és a Come Into My World slágerek egész Európában a rádiós játszási rekordokat döntögették, a Love at First Sight-ot Grammy-díjra jelölték, végül a Come Into My World című dallal nyerte el Minogue az arany gramofont. 

2009-ben megjelent kilencedik lemeze Body Language címmel, amelynek legnagyobb durranása a Barcelonában forgatott Slow klipje. A Red Blooded Women és a Chocolate kislemezek már nem szóltak akkorát, mint a Fever lemez slágerei. 2004-ben megjelent válogatásalbuma, az Ultimate Kylie, ez azonban csak Ausztráliát és az Egyesült Királyságot tudta meghódítani annak ellenére, hogy két új dalt is tartalmazott.

7_1_cancer.jpg

Kylie a válogatásalbumát egy elképesztően látványos koncerttel, Showgirl: The Greatest Hits Tourral szerette volna népszerűsíteni, de az élet közbeszólt. 36 éves korában, 2005 májusában mellrákot diagnosztizáltak nála, így kénytelen volt lemondani a teljes turnét, ami Európát, Ázsiát és Ausztráliát is érintette volna. 2005. május 21-én műtötték Melbourne-ben, mellének egy részét el is távolították, majd elkezdődött a kemoterápia hosszú és szenvedéssel teli folyamata. A gyógykezelést Franciaországban folytatta. A haja kihullott, hónapokig kendőben és napszemüvegben jelent meg, a sajtó minden lépését követte. Az ausztrál miniszterelnök a támogatásáról biztosította, Kylie példaképe, Madonna pedig is többször üzent neki, sőt még Kylie Minogue feliratú trikóban is megjelent a koncertjén, hogy együttérzését fejezze ki Kylie betegsége kapcsán. Kylie később több interjúban is arról beszélt, hogy mennyire hálás az orvosoknak, tiszteli őket annak ellenére, hogy elsőre félrediagnosztizálták a betegségét. Az énekesnő a mellrákból szépen lassan felépült, a rák elleni harc szószólója lett, 2010-ben aktívan adományokat is gyűjtött a betegségben szenvedők javára. Azóta évente többször felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, a megelőzésre és a tudatos életmódra. Munkásságáért az angliai Ruskin Egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott neki.

Kylie 2006 novemberében folytatta a félbehagyott turnéját egy sydney-i fellépéssel, ami stílszerűen a Showgirl: The Homecoming Tour névre lett átkeresztelve. Új színpadi megjelenést, új kosztümöket és a dalok között több szünetet kapott. A média az egekig magasztalta az énekesnő akaraterejét, a koncertfelvételek ezúttal egy gyenge, de sokkal letisztultabb Kylie-t mutattak.

2007 őszén megjelent a 10. lemeze X néven olyan nagyszerű dalokkal, mint a 2 Hearts, In My Arms, Wow és a The One. A kapcsolódó turnét Budapestre is elhozta, ez volt a második fellépése, de első nagykoncertje hazánkban. Ugyanis 1993-ban Rózsa György Top Show című műsorában már fellépett az Operettszínház színpadán. A KylieX2008 turné hatalmas sikere a nagyszerű dalok mellett a magával ragadó látványvilágnak köszönhető, a koncertsorozat megjárta Dubajt, Dél-Amerikát, Ázsiát és Ausztráliát is, összesen 21 országot érintett. Kylie pedig bezsebelt egy Brit Awards díjat és egy Grammy jelölést is.

A magyar és a világsajtó is előszeretettel boncolgatja az ausztrál énekesnő magánéletét. Sokan a szemére hányják, hogy nem ment férjhez, nem szült, inkább a karrierjére koncentrált. Ám a betegsége és a rosszul sikerült hosszabb-rövidebb párkapcsolatai után talán nem is bánta meg, hogy nem lett anya és tisztes feleség azon férfiak egyike mellett sem, akikkel összehozta a sors. 1984-ben Jason Donovannel jött össze a Szomszédok forgatása alatt, ám 1989-ben véget ért a románcuk. 1989 és 1991 között a korábban említett INXS frontemberével alkotott egy párt, ám nagyon rosszul jött ki Kylie ebből a kapcsolatból, ennek ellenére szoros barátság fűzte Michael Hutchence-hez az 1997-ben bekövetkezett haláláig.

2003-ban a Grammy-gálán ismerkedett meg a jóképű francia színésszel, Olivier Martinezzel. A sármőr igazán szerette Kylie-t, mellette állt a mellrák idején, ezért az énekesnő a mai napig hálás neki, mindig mindenhol szeretettel beszél róla. Ám a sajtó lassan szétcincálta a kapcsolatukat, Martinez hűtlen volt Minogue-hoz. Ma Halle Berry férje. 2008-ban újra rátalált a szerelem a spanyol modell Andres Velencoso személyében. Imádták egymást, Kylie koncertpromójába és Inverse parfümjének plakátján is szerepeltette. A sok munka és a rengeteg külön töltött idő miatt 2013-ban szakítottak. 2015 novemberében egy sorozat forgatásán összejött Joshua Sasse brit színésszel, aki hamar el is jegyezte. Sassa felbukkant Kylie karácsonyi videóiban, az énekesnő pedig szétkürtölte a nagyvilágnak, hogy mennyire boldogok. 2017 februárjában egy Instagram posztban jelentette be, hogy külön utakon folytatják. Kylie teljesen összetört, kiderült, hogy újra megcsalták. A paparazzik több londoni étteremben is lencsevégre kapták a zokogó énekesnőt. Ahogy minden hírességet, úgy Kylie-t is összeboronálták már számtalan énekessel, színésszel, herceggel, milliárdossal és üzletemberrel, ám ő ezeket a híreket nem erősítette meg. A sok kudarc után is reménnyel teli szívvel várja a Nagy Őt.

Olivier Martinez, Andres Velencoso és Joshua Sasse oldalán

2010 nyarán jelent meg a tizenegyedik albuma Aphrodite címmel. Egy teljesen új dance stílusban mutatta meg tehetségét. Az All the Lovers videója a határtalan szerelmet mutatja be férfi és nő, férfi és férfi, nő és nő között. Talán ez lett egyik legjobb dala, ám a szakma csak közepesnek ítélte, ez a slágerlistás helyezéseken is szépen megmutatkozott. Ezt követte a valódi partihimnusz, a nagy szakítós dal, a Get Outta my Way. Ennek látványvilága, kosztümjei és kellékei minden eddigi klipnél izgalmasabb vizuális megjelenést tartalmaztak. Kylie igazi dívaként lépdelt a szegecsekkel kivert Louboutin tűsarkújában. 2011 februárjában elindította az Aphrodite: Les Folies Tour koncertjét, ám ez Magyarországra nem jutott el. A szerencsések, köztük jómagam is, Münchenben láthattuk azt a lenyűgöző díszletet és magával ragadó show-t, amit eddig Kylie nem nagyon produkált. A koncert fináléjában egy hatalmas forgó szökőkút tetején adta elő All the Lovers című slágert.

A stúdióalbumok között sem lógatta a lábát a pöttöm sztár, Kylie Christmas és The Abbey Road Sessions címen válogatásalbumokkal kedveskedett a hűséges rajongóinak. Amíg előbbit egy nagyszabású Royal Albert Hall ban rendezett karácsonyi koncerttel, addig az utóbbit az angol királyi család nyilvános eseményein, így II. Erzsébet királynő születésnapján mutatott be. 2013 januárjában megvált a pályája kezdete óta hűséges menedzserétől és az új album munkálataiba kezdett. Közben a BBC One The Voice UK zsűritagja, The X Factor Australia segédítésze, majd sztárfellépője lett. 2014 márciusában megjelent a tizenkettedik albuma Kiss Me Once címmel, amelyen többek között Pharrell Williams is dolgozott. Különleges, de nem túl népszerű popdalok készültek erre a korongra, mint például az Into the Blue vagy az I Was Gonna Cancel. A Kiss Me Once Tour 2014 októberében Budapestre is ellátogatott... de erről majd még később.

2014-2016_kylie-danii_1.jpg

Kylie és Danii Minogue igazán jó testvérek hírében állnak. Kylie gyakran tölti húga családjával a szabadságát. A testvéri szeretet mellett szoros szakmai kapcsolat is összeköti őket, gyakran vállalnak közös fellépést, szereplést Ausztráliában. Kylie legutóbbi karácsonyi lemezén egy közös daluk is hallható 100 Degrees címmel

Kylie Minogue ízig-vérig nő. Imádja a divatot és a divat is imádja őt. A legnagyobb divatházak versengnek kegyeiért, mivel vékony és alacsony, így szinte minden jól mutat rajta. Ám nemcsak a privát életben, hanem a színpadon is szívesen visel designer ruhákat. 2008-as turnéjának fellépőruháit maga Jean Paul Gaultier, a 2011-es Aphrodite: Les Folies Tour kosztümjeit pedig Domenico Dolce és Stefano Gabbana készítette. Újabban pedig a Ralph & Russo divatház ruhakölteményeiben pompázik minden hivatalos eseményen. Kiváló kapcsolatot ápol a tervezőkkel. Gabbana rajong érte, egyenesenPiccola Principessa-nak, azaz kis hercegnőnek hívja Kylie-t.

Kylie Minogue nem csupán egy jól megálmodott zenei ikon, akit a szórakoztatóipar nagyhatalmú urai kitaláltak, hanem egy nagyon értékes márka is. Betegsége alatt piacra dobott parfümjei gyorsan nagy népszerűségre tettek szert, így több illat és több designer csomagolást is megértek ezek a termékek. Az énekesnő honlapján elérhetőek a nevével fémjelzett ágyneműk és lakberendezési tárgyak, amelyek a csillogás és a luxus jegyében készültek Kylie at Home név alatt. A közelmúltban dobta piacra a saját szemüvegmárkáját, a Kylie Minogue Eyewear kollekciót, amelynek igényes darabjait maga az énekesnő reklámozza világszerte.

Kevesen tudják, hogy Kylie Minogue az angol királyi család nagy kedvence, II. Erzsébet kifejezetten szereti a dalait, így nyilvános születésnapi rendezvényeire szinte minden évben hivatalos az énekesnő. Munkásságát és botrányoktól mentes életét így valószínűleg az előkelő körökben is szívesen fogadják. Ennek okán a francia állam a Francia Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi címét adományozta neki, majd 2008 nyarán Károly walesi herceg a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatával tüntette ki. 2017-ben a windsori kastélyban Fülöp herceg a The Britain-Australia Society Award OBE kitüntetésben részesítette. Az átlagemberek is nagyon szeretik, Melbourne-ben köztéri szobrot állítottak a tiszteletére.

2018.jpg

2018. április 6-án megjelent Golden című albuma, amelyet Dolly Parton amerikai country énekesnő inspirált. A felvételek nagy részét Nashville-ben és Tennessee-ben rögzítették, de dolgoztak a lemezen Londonban és Los Angelesben is. A country alapokra helyezett zene a sikertelen kapcsolatokat, az elmúlást, a halált, a szerelmet, az örömöt és a táncot kelti életre a hangjegyek nyelvén. Első kislemeze a Dancing dallamos világa meg sem közelíti a legnépszerűbb Stop Me from Falling-ot. Kylie 50.születésnapján jelent meg a címadódal, a Golden. A kritikusok fanyagolnak, mert nem eléggé mai és nem eléggé kattintásvadász egyik klip sem, ám az pontosan látszik, hogy az énekesnő egy olyan albumot hozott létre, ami a jelenlegi önmagát, lelkivilágát és érzéseit mutatja be.

2018. május 28-án Kylie Minogue betöltötte az 50-et! Egy elképesztően "Golden" partival lepték meg a családtagjai, barátai, ismerősei és kollégái. Kylie szinte sugárzott a boldogságtól. Születésnapjának estéjén pedig az Instagram közönségével megosztotta, hogy már a szerelem is beköszöntött hozzá. A szerencsés pedig Paul Solomons, a brit GQ kreatív igazgatója. Sok boldogságot és utólag is boldog születésnapot kívánok, Kylie!

...és a végére egy kis személyes...

Abban a szerencsében volt részem, hogy a 2008-as budapesti (KylieX2008), a 2011-es müncheni (Aphrodite: Les Folies Tour) koncertek után 2014. október 18-án (Kiss Me Once Tour) végre személyesen is találkozhattam a pop hercegnőjével - a koncert előtt a backstage-ben - egy úgynevezett meet and greet kapcsán. Váltottunk néhány mondatot, egy Budapestről szóló könyvet vittem neki ajándékba. A fotózás után az esti show egyik dala közben egy integetéssel és egy kacsintással jelezte, hogy ő is örült a találkozásnak. Sosem felejtem el ezt az estét.

2014.jpg

Photos: Daily Mail, Flickr, Getty Images, HELLO! Magazine, Instagram, LiveNation Hungary, Metro UK,OK! Magazine UK, Pinterest, Vogue Australia

Kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6714009884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.06.01. 18:11:51

Jajszegényke. Anyukámnak is voltak rossz napjai, majd írok róla egy cikket.

Momina 2018.06.02. 19:33:22

Remek cikk, sok újat megtudtam róla, köszönöm!
süti beállítások módosítása