GaborSzakacs

"A sóbánya az én kifutóm"

2022. július 07. - gaborszakacs

A dél-franciaországi Camargue park sóhegyei között mutatta be a 2022-es őszi ready-to-wear kollekcióját a Jacquemus. Simon Porte vezető divattervező a szerény és mégis nemes anyagokkal dolgozó márkát ezzel a különleges gyűjteménnyel újrapozicionálta, így ma már egyszerre kínál kényelmes és divatos ruharabokat. Puffos mellények, kötött pulóverek, hevederekkel ellátott felsők, lycra öltözetek, zsákvászon nadrágok, áttetsző fehér ruhák, szálló tüllök és Humara Nike by Jacquemus cipők sorakoztak a nem mindennapi kifutón. Úgy tűnik, hogy divatrendszer írott és íratlan szabályait talán örökre elfújta a hűsítő nyári szél...

300_15.jpg

"A sóbánya az én kifutóm!" - mondta Victoria Beckham, amikor a provence-i sóbányában megrendezett különleges divatbemutatóra érkezett. Az egykori Spice Girl ma már világhírű divattervező a tőle megszokott megjelenést hozta az eseményen. A rafinált szabásvonalú, finom csipkével díszített ruhájához rövid állású kabátkát, fekete harisnyát és fekete magassarkút húzott, a haját pedig a holdbéli táj felerősödő szele Vogue-címlaposra rendezte át. Igazán kifinomult és sikkes! "A sarok a homokban nagyon VB!" – írta róla Derek Blasberg ismert divatújságíró az Instagram megjegyzésében. Amire persze Mrs. Beckham azonnal visszavágott “Só volt, Derek!!!”

Vannak márkák, amelyek egy-egy izgalmas ruhadarabbal, egy-egy különleges kiegészítővel vagy éppen egy nem mindennapi divatbemutatóval égnek bele az emlékezetünkbe. Na, nálam ilyen a francia Jacquemus. A Simon Porte Jacquemus vezetése alatt álló nemzetközi brand a dél-franciaországi Camargue park sóhegyeibe invitálta az elkötelezett rajongóit, a rendszeres vásárlóit és a divatszakma jeles képviselőit, hogy bemutassa a 2022-es őszi ready-to-wear kollekcióját.

A holdbéli táj - tiszta víz, jeges só, lila égbolt - a divatházak zárt tereitől és pompás díszleteitől igencsak távol áll. A sóhegyek közé a Jacquemus egy lefelé kanyargó, hosszú kifutót vájt ki. A modellek lassú léptekkel érkeztek egy hegy tetejéről, textiluszályaikat feszes lobogóként vitte a szél, a ruháik tüllrészletei pedig felhőként szálltak a magasba. A látványvilág a Budapesten és Jordániában forgatott Dűne című 2021-es amerikai sci-fi mozifilm jeleneteit idézte meg.

A sósivatag íves nézőtér elé érkező modellek nyers és szerény hatású, ám igazán nemes anyagokat viseltek. Jacquemus láthatóan újradefininálta a márkáját, a kényelem és a divatos megjelenés égisze alatt "minden stílusban" alkotott, ügyelve a részletekre. A biztonságot és az otthon melegét jelképező takarók és párnák eredeti puffos mellények és gubókabátok képében keltek életre. Egységes és könnyed drámaiságot tükröző darabok készültek a férfiak számára, terepnadrágok, laza sortok, átlósan nyitott kötött pulóverek és Humara Nike by Jacquemus cipők sorakoztak. A női vonal egyszerű és nagyszerű ötletekből állt össze. Láthattunk fehér tüllből midiruhát, zsákvászonból nadrágot, a ma oly népszerű lycra tapadós anyagát áttetsző fehér ruhával és furcsa gömbszoknyákkal társította JacquemusMeglepően sok tűsarkú bukkant fel a nézőtéren és a kifutón is. A tüllök visszatérő elemként jöttek elő, néhol egy szmokingruha oldalán, másutt egy terepruha negyedelt szoknyájaként, de a klasszikus fátyol jellegét is fel-felvillantotta a designer.

A Vogue szerint határozott visszalépést jelent ez a kollekció a Jacquemus kezdetéhez képest. Ugyanis a 2010-es évek közepének ravasz stílusa meghatározta a művészi megjelenés fogalmát, aranyos, pimasz és meglepően elegáns darabjait imádták a divatrajongók. Jacquemus ma egy újfajta drámaisággal akarja elkápráztatni a vásárlóit, ezekhez pedig különleges díszítéseket, köteleket és hevedereket használ. A tervező úgy fogalmazott: „Szeretnék a generációm neve lenni” - ezzel pedig arra utalt, hogy ő nem kíván egy nagy márka vezető designeri székében tetszelegni, hanem a saját márkanevét erősítve mindvégig a Jacquemusnak akar dolgozni. Mindenesetre az Y és Z generáció (ön)tudatossága, elvárásai és minőségre vágyakozása következtében - sok más divatházhoz hasonlóan - láthatóan ez a francia márka is felhagyott a divatrendszer eddigi írott és íratlan szabályaival. A kortárs nemzetközi divat a sóbánya után remélhetőleg nem a sóhivatalban fog kikötni.

A Jacquemus Fall 2022 RTW kollekció különleges darabjai 

 A teljes Jacquemus Fall 2022 RTW bemutató az alábbi videón elérhető:

Fotók: Getty Images / Grazia / The Business of Fashion / Vogue

Videó: JACQUEMUS FW22 “LE PAPIER” SHOW / Jacquemus Official YouTube Channel

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr417873649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása