GaborSzakacs

Az igazi pillangóhatás Párizstól Új-Delhiig

2020. augusztus 17. - gaborszakacs

A természet sokszínűségét, a kézműves hagyományok felbecsülhetetlen értékét és a szépség és a szabadság fogalmának újraértelmezését hozta el a legújabb kollekciójában Rahul Mishra. A világhírű indiai divattervező és haute couture művész a 2020-as őszi ruhakölteményeit az online divathéthez igazodva egy különleges videóban tárta a nagyközönség elé. A márkára jellemző szabásvonalak, a romantikus ívek és a légies anyagok mellett a kézi hímzések és a 3D-s applikációk is jelentős szerepet kaptak. 


maxresdefault.jpg

„Egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon” - tartja a mondás a jól ismert káoszelméletről, a pillangóhatásról. Nincs is ennél időszerűbb teória, amikor napjainkban a bolygónk egyik oldalán kialakult egészségügyi veszélyhelyzet a világ másik oldalán élő emberek életét is gyökeresen megváltoztatja. A koronavírus okozta világjárvány során milliók kerültek kórházba, tömegek haltak meg. 2008 után egy újabb gazdasági válság alakult ki, világszerte rengetegen elveszítették a munkájukat, ezzel a teljes kilátástalanságot élik meg mindennapjaikban. A nemzetközi divatvilág is pillanatok alatt átalakult, a jövő viseletét igencsak befolyásoló párizsi divathét digitális platformra, online fashion weekre váltott.

Rahul Mishra indiai couture tervező 2020-as őszi kollekciójában a természet szépségét és a kézműves hagyományok értékét hozta közös nevezőre, a textilművészetén keresztül a szabadság fogalmát helyezte új alapokra. A gyűjteményének online bemutatója előtt a Vogue-nak adott Zoom-interjúban hosszan beszélt az országát sújtó éhezésről, a pénztelenségről és a súlyos munkanélküliségről, amely tömeges elmozdulásokhoz vezetett Indiában. Már évekkel ezelőtt is jól megfigyelhető volt, hogy a biztosabb megélhetés reményében az emberek milliói elindultak a túlnépesedett nagyvárosok felé, sokan a külföldi munkavállalás miatt a környező országokba költöztek. Mishra elmondta, hogy amíg korábban az új kollekció akár 6 hónapig is készült, addig most nagyjából 6 hete volt erre, mert a vidéki munkatársai - többek között a hímzők - az elkészült munkáikkal nehezen tudtak eljutni Új-Delhibe. És ez egy nagyon fontos momentum, ugyanis itt tisztán látszik: az haute couture nem csupán öncélú csillogás és luxushajhászás, hanem támogatja a kézműveseket, ezáltal megélhetést és célokat biztosít. A Butterfly People névre keresztelt sorozat pedig a bemutató előtti utolsó percekben összeállt.

„Csak az élet nem elég "- mondta a pillangó. „Napsütésnek, szabadságnak és egy kis virágnak kell lennie.” - erre a nagyszerű Hans Christian Andersen idézetre épült a 2020-as őszi Rahul Mishra-gyűjtemény. Ez a költői-festői hangulat és tervező tehetsége roppant erőteljes és beszédes ruhakölteményekben öltött testet. Minden millimétere a természet szépségét magasztalja, színekkel, élettel és szenvedéllyel teli darabjai önálló történeteket mesélnek el. Igazán erős motívumokkal dolgozik. A víz alatti korallvilág, a tavak gyönyörű lótuszai, a kecses madarak és tarka pillangók a szabadság, a remény és az emberi életek hasonlatai is lehetnének.

„... ezek az emberek olyanok, mint a pillangók, akik jönnek és dolgoznak, és sokkal szebbé teszik a kertet.” - mondta Rahul Mishra a munkatársairól.

A márkára jellemző kétrészes sziluettek, az A-vonalú ruhák és a légies köpenyek a szokásos magas színvonalat hozták. A kollekcióhoz készült kisfilmben is a kézművesség fontosságát, az inspirációtól a megvalósításig tartó kemény munkát mutatja be a designer. A vírus elleni védekezésben mindennapossá vált maszkokat művészi szintre emelte, ezzel is az önkifejezés erejét hangsúlyozta. „De nem támogatom a designer maszkok eladását. Ebben az egészségügyi veszélyhelyzetben csak meg kell védenünk magunkat és meg kell védenünk másokat is.” 

Bízzunk benne, hogy egyszer eljön az az idő, amikor a tetteink pillangóhatásként megváltoztatják a világot.

Rahul Mishra 2020-as őszi kollekciójához készített videót itt nézhetitek meg:

Fotók: Rahul Mishra Fall 2020 Couture / Vogue

Videó: Rahul Mishra Official, Butterfly People | Rahul Mishra Couture Fall 2020/21

Még több divattartalomért kattints a közösségi oldalakra, lájkolj a Facebookon ITT és kövess az Instagamon ITT!

Süle Kati személyi stylisttal elindult a DIVATSZTORIK YouTube csatornánk, iratkozzatok fel ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9016104818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása