GaborSzakacs

A kortárs textilművészet a túltermelés görbetükrében

2019. április 22. - gaborszakacs

A felesleges, a mesterséges és a bomlás háromszögében alkotta meg a tavaszi kollekcióját a Maison Margiela. A hagyományos vonalaktól jócskán elrugaszkodó márka kreatív vezetője, John Galliano egy valóságos vizuális cunamit zúdított a párizsi couture week vendégeire, amikor kifutóra küldte a legfrissebb munkáit. A nagyvárosok túlzásai, a tomboló energiák és az utcai művészet különös darabjai egy igazán elgondolkodtató sorozatban keltek életre.

2_275.jpg

A Maison Margiela sohasem a visszafogott és hagyományos szabásvonalairól volt ismert. A klasszikus értékeket kétségbe vonó, a tekintélyromboló gondolkodásmódú és a túlmisztifikált párizsi couture módszereit megkérdőjelező, ugyanakkor a kidolgozás minden apró részletébe beavató márkát képvisel. Kerüli a pompát és a csillogást,  a puha bársonyok, a fénylő selymek és a szálló tüllök is az anyagraktár mélyén maradnak, helyettük a durva vásznakat és sűrű szövésű textíliákat részesíti előnyben. Nem véletlenül, már ezzel is sejtet... Az első pillantásra giccses káosznak tűnő látványvilága, az egyszerre tombolni vágyó és feszítően drámai hangulatot árasztó ruhák a testet próbababaként, durva torzóként mutatják be. Ez az avantgárd világ egy különös street art, a leginkább urban couture-nek nevezhető irányzatot képviseli, amiben maga a bemutató is egy művészi installáció vagy éppen egy meghökkentő performansz.

John Galliano kreatív igazgató a 2019-es tavaszi Maison Margiela kollekció ötletét egy túlpörgött, hanyatlásnak indult világból merítette. A vibráló színekben tobzódó graffitik, a metropoliszok villodzó fényei és a szédítően felgyorsult életritmus kitűnő leképezését adta át a ruhák nyelvén. A Paris Fashion Week kifutójára érkező couture szettek "a felesleget, a mesterséget, a bomlást" hivatottak prezentálni, kiemelve a napjaink legégetőbb gazdasági problémáit, a túltermelést és a megállíthatatlan fogyasztás romboló hatásait. Galliano okosan és jól felépítetten használja a látványt a meghökkentésre. A Christian Diornál látott modern romantikába csomagolt szenvedély, az előkelően királynői szabásvonalak, az ámulatba ejtő szoknyarészek és a klasszikus couture értékek oly távol állnak Martin Margiela aktuális gyűjteményétől, mint Makó Jeruzsálemtől. Ám az előadás mégis hatalmába kerít, sokkol és lenyűgöz. A kaotikus festmények képében életre kelt darabok mozgó próbababákká teszik a viselőiket. A meggyötört ember - sem nem férfi, sem nem nő - a szaggatott vásznakban, a furcsa gombolású-ráncolású felsőikben, a meglepő helyeket végződő kabátjaiban és rövidnadrágjaiban az introvertáltságát megrendítően őszinte vízióit meséli el. A színes tollak, a kézi hímzések, a tarka pántok és a 3D-s applikációk csak fokozták ezt a döbbenetes összképet.

Galliano egy új embert hozott létre, a jövő kitűnni vágyó, mégis elidegenedő típusával szembesít bennünket, maga a tervező így fogalmazta meg: „megváltoztatva a valóságot, hogy új valóságot teremtsenek.” Ebben a sokkoló tükörképben a mérhetetlen fantáziavilága, a tomboló félelmek és a környezet túláradó vizualitása segítették, hogy „egy couturier ollójának félelme nélkül” létrehozott valósággal szembesítsen bennünket. Persze, lehet fanyalogni, hogy nem tetszik, mert nem bájos, nincsenek puffos ingujjak, romantikus masnik és nincsenek a darázsderékról leomló lágy fodrok sem. Ám jól megfigyelhető, hogy a jelenkor designerei sokszor az idealista képek segítségével próbálják leplezni a meghasonlott tudatú valóságot. Megkérdőjelezhetetlen, hogy John Galliano a kortárs divattervezés géniusza, aki „annyi energiát érez a világban”, hogy azokat csak egy megdöbbentően őszinte, háborgóan fortyogó, sokkolóan túlzó kollekcióban képes elmondani. Izgalmas, érdekes és inspiráló hatású művészet a fenntarthatóságért kiáltó divatvilágból.

Photos: Alessandro Lucioni / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5814778444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása