GaborSzakacs

Groteszk rongybabák a divathéten

2018. április 22. - gaborszakacs

A Comme des Garçons márka mindig is híres volt a polgárpukkasztó szettjeiről és az extravagáns kreációiról, ám a 2018-as őszi gyűjteménye túltett minden eddigi sorozatán. Rei Kawakubo tervező nemes egyszerűséggel bábszínházi figurákká változtatta modelljeit. Az egyes ruhadarabok megszámlálhatatlan rétegei színes, fényes, rojtos, puffos, habos és fodros művészeti alkotásokban keltek életre. Ki gondolná, hogy kifutóra lehet vinni egy olyan kollekciót, ami milliónyi anyagból és mintából áll össze? Rei Kawakubo megtette. Gyönyörködjetek!

1_180.jpg

Tavaly májusban Rei Kawakubo és a Comme des Garçons tiszteletére tematikus szettekbe öltözött a sztárvilág a New York-i MET-gálán. Tették mindezt annak érdekében, hogy megjelenésükkel is támogassák a divatot, mint művészeti ágat és felhívják a figyelmet a csodálatos haute couture ruhákra. Rei Kawakubo japán designer a saját márkáját a felszínesség és az uniformizált irányzatokkal szemben hozta létre. Az 1973-ban alapított divatháza a mértéktelenségre, a forradalmi újításokra, az aszimmetriára és a mérnöki precizitásra épült. Napjainkban már több száz önálló üzlettel rendelkezik a világ minden pontján, nevéhez pedig a párizsi és tokiói divathét karizmatikus bemutatói fűződnek.

"A több több, a kevesebb unalom." - Iris Apfel

A Comme des Garçons 2018-as őszi ready-to-wear kollekciója a megszokott meghökkentő szín-és formavilágon túl egy mesevilágba kalauzol el bennünket. Paplanszerű virágok, habcsóknak öltözött királylányok és hálózsákos óriáscsecsemők nem mindennapi víziójaként jelentek meg Rei Kawakubo modelljei a párizsi divathéten. A különleges performansz során a hétköznapi viseletre teljesen alkalmatlan kreációk (a ready-to-wear megnevezés ebben az esetben igencsak félrevezető lehet) kerültek kifutóra. Amit láthattunk az egyszerre fejedelmi és groteszk, előkelő és lázadó. A leginkább színházi kosztümöknek beillő ruhaköltemények megszámlálhatatlan rétegből és anyagból álltak össze. A csipkék, tüllök, sifonok, selymek és steppelt kevert textíliák mellett lüktetően sokszínű mintákat használt Kawakubo. Társította a skót kockákat a leopárdmintákkal, a geometrikus vonalrajzokat a virágos réteg tarka kavalkádjával. És ha mindez nem lenne elég, akkor a látottakat megfejelte a kézi hímzésekkel, az apró flitterekkel, a csillogó fejdíszekkel, a hatalmas fodrokkal, az aszimmetrikus vágásokkal és a rajzfilmfigurák - Betty Boop - printjeivel. A bemutató csúcspontjaként az édes-színes krémmel töltött leveles tészták ízletes rétegeire emlékeztető költemények bukkantak fel a kifutón, ezzel az öltözködés örömére, édes pillanataira kívánt fókuszálni Kawakubo. Túlzó, ellentmondásos és sokkolóan hanyag, de mégis valamitől szerethető ez a sokszínűség. Az állandóan kritizáló, a négy sarkából teljesen kifordult világot figurázza ki, cinizmusával pedig az előítéletekre, a részletek szépségére és a kreativitás végtelenségére hívja fel a figyelmet. Lehet szeretni vagy utálni, de megkérdőjelezhetetlen, hogy a Comme des Garçons egy igazán emlékezetes és magas művészi színvonalon előállított kollekciót hozott el az őszi szezonra.

Photos: Kim Weston Arnold / Indigital

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1313749946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása