GaborSzakacs

Egy mesés hercegi esküvő részletei

2018. május 19. - gaborszakacs

2018. május 19-én örök hűséget fogadott egymásnak Harry herceg és Meghan Markle amerikai színésznő. Az előkelő ceremóniára a londoni Windsor kastély Szent György kápolnájában került sor. A 600 meghívott vendég már órákkal az esküvő előtt megérkezett a helyszínre, a brit főváros lakói pedig az esemény útvonalán zászlókat lengetve, konfettit dobálva és pezsgővel koccintva köszöntötték az ifjú párt. A sorozatszínésznő és a herceg mesébe illő romantikus napjáról olvashattok a következő összeállításban.23_40.jpg

13_176.jpg

Az igencsak kicsapongó életű, sokat bulizó Harry herceg és az amerikai sorozatszínésznő Meghan Markle 2016-ban találtak egymásra. Kapcsolatuknak nem jósoltak hosszú jövőt, mivel különböző társadalmi rétegből származnak és a hazájuk is más-más kontinensen van. Ám a sok rosszindulatú pletyka ellenére a közelmúltban bejelentették, hogy összekötik az életüket. Ez persze Meghan teljes magánéletének a végét jelentette, meg kellett tanulnia az angol királyi család protokollja szerint öltözködni, járni, étkezni és viselkedni. Kiemelt, védett személyiségként hamarosan testőrök vették körül, minden lépését követni kezdte a sajtó, emellett törölnie kellett a személyes profiljait a közösségi oldalakon. Ám Meghan állta a sarat, úgy tűnik valódi hercegnét faragtak belőle II. Erzsébet királynő szakemberei. Harry és Meghan házasságkötését 2018. május 19-re tűzték ki. A verőfényes szombati napon egész London megmozdult, hogy láthassa a boldog szerelmeseket, ahogy a Windsor kastélyba hajtanak és ott összekötik életüket. A CNN és a BBC tévétársaságok mellett számtalan online stream is élőben közvetítette az év legnagyobb felhajtással járó eseményét. Érdekesség, hogy Vilmos és Katalin esküvőjétől eltérően nem a Westminster apátságot és a Buckingham-palotát jelölték ki a hivatalos helyszínnek. Talán ez annak tudható be, hogy Harry herceg nem elsőszülött királyi gyermek, így nem illeti meg annyi trónörökösi előjog, illetve a választottja sem angol nemes - jah és csendben hozzátenném, hogy Meghannek ez már a második házassága. A csodás Windsor Palace így is kitűnő választásnak bizonyult. A tökéletes kastélypark és a hercegi pár érkezési útvonala hamar megtelt érdeklődőkkel. A ceremónia előtt 2-3 órával érkeztek a meghívott vendégek, a hírességek, a VIP vendégek, őket követte a királyi család, Harry és Vilmos hercegek, Károly herceg és Kamilla, Katalin hercegné és a koszorúslányok, majd II. Erzsébet és férje, végül az ara. 

Lady Diana és Károly herceg esküvője óta egész Anglia lázban ég, amikor a királyi család egy tagja megházasodik. Számos közéleti szereplő, tévésztár, énekes, divattervező, modell és más híresség is meghívást kap ezekre az eseményekre - természetesen a protokollnak megfelelően ők a politikusoktól, nagykövetektől, államfőktől és uralkodóktól elkülönítve érkeznek és foglalnak helyet. Harry és Meghan esküvőjére meghívót kapott a világ egyik legbefolyásosabb üzletasszonya, az idén Golden Globe életműdíjjal kitüntetett, Oprah Winfrey. Az amerikai televíziós személyiség elsők között lépett be a virágokkal feldíszített Szent György kápolnába. Rózsaszín ruháját Stella McCartney tervezte. Oprah után már csak kapkodtuk a fejünket, olyan iramban jöttek az ismert személyiségek. George Clooney és divatikonná avanzsált felesége, Amal, aki szintén Stella McCartneyt választott magának erre az alkalomra - egy különleges szabású kanárisárga kreációt, amelyet egy Stephen Jones kalappal tett tökéletessé. Carey Mulligan színésznő egy viktoriánus stílusú, virágos Erdem darabban érkezett. Amíg a hűvös eleganciájáról híres Victoria Beckham saját tervezésű ruhában, addig férje, David egy szürke Dior Homme frakkban lépdelt a kastély udvarán. A legnagyobb meglepetést Serena Williams teniszcsillag okozta, puncs árnyalatban pompázó Versace sziluettje és fonott haja szinte felrobbantotta a közösségi oldalakat. James Blunt az alkalomhoz illően, ám felesége egy unalmas ruhában köszöntötte az ifjú párt. Pippa Middleton a menta árnyalatra szavazott, Lady Kitty Spencer pedig egy haragoszöld Dolce & Gabbana szettben és egy izgalmas kalapban mutatta meg, hogy az arisztokratikus megjelenés 2018-ban igenis menő lehet. A kalapok versenyét Károly herceg felesége, Kamilla nyerte ezen a napon, ugyanis hatalmas Philip Treacy kreációjával túlszárnyalta minden vendég képzeletét. Érdemes megjegyezni, hogy kora és alkata ellenére ő mindig kifogástalanul néz ki, őt ezúttal Anna Valentine öltöztette.

Bevallom, fogadásokat kötöttünk a barátaimmal, hogy II. Erzsébet milyen színű kreációban jelenik meg a nagy napon. A pink, a szürke, a menta és fakó arany maradt versenyben, ám egyikünk sem nyert, mert egy lime árnyalatú kabátot és kalapot rendelt a királyi szabóságtól a lila virágos ruhájához. Ezzel pedig a 92 éves uralkodó üde színfoltja lett az unokája esküvőjének.

Harry herceg a hagyományoknak megfelelően katonai egyenruhában érkezett testvérével. Igazán elegáns és tekintélyparancsoló megjelenését a kitüntetések és a vörös sávos kiegészítők csak fokozták.

13a_2.jpg

Meghan Markle édesanyja, Doria Ragland egy menta árnyalatú, hímzett Oscar de la Renta kreációt viselt. Az amerikai jógatanárt nem tudta elkísérni az esküvőre Meghan apja, mivel ő a héten súlyos szívműtéten esett át. A keserű pillanatok ellenére a templomba tartó Rolls-Royce-ban az örömanya izgatottan és büszkén fogta a lánya kezét.

A szigorú biztonsági - és a régi királyi esküvői hagyományokat is betartó - szabályok figyelembe vételével helyi idő szerint pontban 12 órakor begördült a Meghan Markle-t szállító burgundi vörös Rollys-Royce a Windsor kastély udvarára. Az autóból kiszállva megpillanthattuk a - várakozáson felüli - minimalista szabású, a test vonalát követő fehér ruháját és az impozáns méretű, kézi hímzésű fátylát, amit a II. Erzsébettől ajándékba kapott gyémánt tiara tartott. Ehhez jól illett a mesés Cartier fülbevaló és karkötő. Hetek óta óriási izgalommal várta minden divatrajongó, hogy ki tervezi a színésznő menyasszonyi ruháját. Vajon szem előtt tartja majd a brit szokásokat és helyi designer munkáját viseli majd vagy rendes amerikai lányként a tengerentúlon készíttet ruhát? Tuti befutónak tűnt Stella McCartney, mert a híresség imádják vagy Alexander McQueen, mert Katalin is őt választotta. A média napokkal korábban felkapta az Erdem és a Ralph & Russo nevét, de sokat emlegették Vivienne Westwoodot és Temperley Londont is. Ám Markle egy ügyes húzással a Givenchy divatházat választotta, ruhájának jellegzetes Givenchy-nyakrésze Audrey Hepburn kifinomult stílusát idézte meg. A patinás francia márka élén jelenleg Clare Waight Keller áll, aki nem mellesleg brit. Nem kérdés, hogy ezzel Meghan Markle egy igazán okos döntés hozott.

Érdekesség, hogy Meghan Markle nem egyszerű amerikai polgárként érkezett az esküvőjére, ugyanis a királynő szombat reggel bejelentette, hogy unokájának, Harry hercegnek adja a Sussex hercegségét, így Harry hivatalos neve mostantól Sussex hercege, Dumbarton grófja, emellett Kilkeel bárója. Ezáltal az esküvő után a hitvesét is megilleti "az őfelsége, a sussexi hercegné" megszólítás.

A gyönyörű menyasszony kissé bizonytalanul, a ruhája tömege miatt nehezen szállt ki a kocsiból és a hosszú lépcsősoron lassan lépdelve érkezett meg a kápolna bejáratához. Csodálatos hegedűszóra sétált be a meghívott vendégek sorfala között. Meghan édesapja nem tudott részt venni a szertartáson, így kedves és nemes gesztusként Károly herceg kísérte az oltár elé, ahol Harry herceg várta. A vőlegény izgatottsága a gesztusaiban jól megmutatkoztak, ezt a feszültséget választottjának elbűvölő szépsége csak fokozta. Harry a teljes szertartás alatt a szakállát vakargatta, illetve a ruhájának kiegészítőit igazgatta, levezetve a ránehezedő stresszt. Ám a fogadalomtételnél olyan hangos és határozott volt, hogy a templom hátsó soraiban ülők is tökéletes hallhatták: Fogadom! Ez természetesen nagy derültséget váltott kis a meghívottakból. A rövid és érzelmes szertartás után következett a gyűrűk felhúzása és a tiszteletes életre szóló gondolatai, intelmei. A ceremónia közepén felcsendül a Stand by me című ismert dal egy különleges gospel kórus előadásában, a hercegi pár ezzel az erős politikai üzenettel a szolidaritását fejezte ki az amerikai fekete lakosok iránt. Sheku Kanneh Mason csodálatos csellószólója pedig könnyeket csalt a hallgatósága szemébe. A meghívott amerikai lelkész, Michael Bruce Curry fergeteges beszéde ugyan nem illett a feszes, királyi eseményhez, ám túláradó előadása mosolyt csalt mindenki arcára. A menyegző talán legemberibb és legmeghatóbb pillanata azonban az volt, amikor az ifjú pár néhány percre elvonult a szülőkkel, Károly herceg pedig kézen fogta Meghan édesanyját, ezzel is jelezve, hogy igazi családtagként mellette áll a nehéz pillanatokban.

20_92.jpg

Amíg Meghan arcáról letörölhetetlen volt a mosoly - ami érthető is, hiszen jóképű és kőgazdag pasihoz ment hozzá -, addig II. Erzsébet királynő szemében egy cseppnyi öröm sem látszott. Talán unokája nem túl előkelő választása, talán a showműsorként összeállított esküvői program nem nyerte el a tetszését. Mindenesetre vérbeli arisztokrataként rezzenéstelen arccal hallgatta végig az eseményeket, majd integetett a templom kapujából elhajtó boldog párnak.

A felsorakozó hírességek és a hercegi pár helyett az eseményt - a tévéközvetítéseken csak pár másodperc erejéig felbukkanó - Katalin hercegné vitte el. Olyan előkelő, elegáns és kifinomult volt, mint senki más egész Angliában. Krémszínű selyemruháját és kabátkáját az Alexander McQueen biztosította, ehhez pedig színében harmonizáló Philip Treacy kalapot és Jimmy Choo cipőt párosított. Kifogástalan alakján nem látszik, hogy már három gyermek édesanyja.

Immáron Sussex hercege és hercegnéje az elismerő pillantások és boldog mosolyok kereszttüzében vonult ki a Szent György kápolnából. Az előtte várakozó tömeg hatalmas üdvrivalgással és tapssal köszöntötte a friss házasokat, akik egy csókkal adták a világ tudtára, hogy most már egy életre összetartoznak. Hatlovas hintóba szálltak és integetve körbekocsiztak a környéken, ezzel megköszönve a nép szeretetét. A hercegné szinte ragyogott, ám Harry arcán még mindig valamiféle izgalom, aggodalom, idegesség látszott. Valószínűleg a hatalmas nyilvánosság vagy a kimondott fogadalom megbánásának apró jelei mutatkoztak rajta, ezt soha nem fogjuk megtudni. Egy biztos, hogy a királyi család fekete báránya, az egyetemi évek legnagyobb partiarca most már törvényesen is elkelt. Frigyüket pedig 1.200 vacsoravendéggel és Elton John fellépésével ünnepelték meg szombat délután.

Érdekességek:

1. Úgy tűnik, egy hercegi esküvő sem lehet tökéletes, ugyanis Meghan haja teljesen szétjött a ceremónia végére. Bízzunk benne, hogy ezért nem fog a fodrászának feje porba hullni!

2. Harry herceg megszegte a protokoll egyik szabályát, ugyanis a királyi család tagjai nem házasodhatnak szakállban. Változnak az idők.

3. Az Afganisztánban szolgáló brit hadsereg tagjai online közvetítésen nézték a menyegzőt, a táborban pedig az ország zászlajával díszített tortával ünnepelték a hazai eseményeket.

4. A Szex és New York című sorozatból ismertté vált Magnolia Bakery is az esküvőt ünnepelte, több száz koronával díszített tortácskát adtak el ezen a napon.

5. David Emanuel, Lady Diana esküvői ruhájának tervezője szerint Meghan selyemből és tüllből készült sziluettje kifinomult és szofisztikált volt. Az 5 méteres fátyla pedig varázslatos. A BBC-nek adott interjúban a designer kiemelte, hogy a ruha alkotója, Clare Waight Keller az első női tervező a Givenchy élén.

6. Nem kértek esküvői ajándékokat, hat alapítványt jelöltek ki, ahova a vendégek az ajándékok értékét átutalhatják szegény gyerekek és bántalmazott, hátrányos helyzetű nők javára.

7. A közösségi oldalakat elárasztották a #royalwedding hashtaggel felkerült képek, világszerte több millió néző kísérte figyelemmel a londoni esküvő minden mozzanatát.

Sok boldogságot kívánok az ifjú hercegi párnak!

Photos: Getty Images, Vogue UK

Kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr713983490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása