GaborSzakacs

Az eltűnt idő nyomában

2024. július 26. - gaborszakacs

A különleges művészi vízióiról ismert Robert Wun a párizsi divathéten vitte kifutóra a legújabb kollekcióját. A hongkongi születésű londoni székhelyű divattervező 2024-es ősz-téli haute couture alkotásai az idő fogalmát járják körbe az évszakok múlásától kezdve az élet körforgásán át az emberi test öregedéséig. Az elgondolkodtató koncepcióban a kézműves ruhakészítési technikákat és a modern gyártási technológiát is alkalmazta a designer annak érdekében, hogy kiemelje, mennyire fontos megélni a pillanatot. Wun lenyűgöző ruhasorozatában az idő varázslatos módon átragyog a couture művészeten.

100_robert_wun.jpg

Tovább

Elie Saab: Egy elvarázsolt szerenád

Ahogyan egy éteri dallam lágyan felemelkedik és finoman sodródik az alkonyati levegőben, úgy ölel körül és kerít hatalmába bennünket Elie Saab legújabb kollekciója. A világszerte ismert libanoni divattervező 2024-es ősz-téli couture ruhasorozatában fenséges díszítéseket és pazar textúrákat vonultatott fel, amelyek ihletforrása egy cseppnyi art deco stílussal átitatott szláv festőművészet és a romantikába csomagolt absztrakt fantázia volt.  Az árnyék és a fény gótikus dallamvilágában életre keltett szettek korunk istennőit idézik meg.

300a.jpg

Tovább

Ziad Nakad és a szőlőültetvények eleganciája

Ziad Nakad 2024-es ősz-téli couture kollekciója egy őszinte hódolat a szőlőültetvények eleganciája és a szőlőfürtök bonyolult szépsége előtt. A világhírű libanoni divattervező "Vinewalk" néven futó pazar ruhasorozatában ötvözi a hagyományos kézművességet a kortárs dizájnnal, miközben megismerhetjük a művész egyéni látásmódját, a magas minőség és a couture esztétika iránti elkötelezettségét.

22_ziad_nakad.jpg

Tovább

Ragyogó pillanatok Zuhair Murad párizsi divatbemutatóján

Kristályokkal és gyöngyökkel díszített estélyiket, kézi hímzéssel ellátott szetteket és szupernőies szabásvonalú nadrágos viseleteket vonultatott fel Zuhair Murad. Kedvenc libanoni divattervezőnk 2024-es ősz-téli couture kollekciója a "Lumineuses Cicatrices", azaz a "Ragyogó hegek" vagy a "Fénylő sebek" nevet kapta. A metaforikus cím mélyebb értelmet kölcsönöz a gyűjteménynek, utalva arra, hogy a múlt mély sérülései ellenére a Murad-ruhákat viselő nő egyre erősebbé válik. A különleges tematikájú divatbemutatóra meghívást kaptam én is, így Magyarországon kizárólag itt a GaborSzakacs Blogon olvashattok exkluzív helyszíni tudósítást a művész párizsi couture show-járól.

100_94.jpg

Tovább

Amikor Marie Antoinette megjelent a párizsi divathéten...

Julien Fournié 2024-es őszi haute couture kollekcióját az utolsó francia királyné, Marie Antoinette ihlette. A világhírű divattervező Last Queen névre keresztelt ruhasorozata tulajdonképpen egy átfogó történelmi összegzés a különböző korok öltözködési stílusai és a modern haute couture technikák találkozásában. A mindössze hat szettből álló, ám roppant látványos gyűjtemény exkluzív bemutatójára meghívást kaptam én is, így a következő összeállításban bepillantást nyerhettek erre a különleges párizsi divateseményre.

1900_julien_fournie.jpg

Tovább

Georges Chakra lélegzetelállító ruhakölteményei

Az I. században épített Arena di Verona, annak grandiózus operaelőadásai és elképesztő színpadi élményei ihlették Georges Chakra legújabb kollekcióját. A világhírű libanoni tervező 2024-es őszi couture ruháit a párizsi George V sugárúton található American Cathedralban mutatta be. A mély színek, a bonyolult hímzések és a merész sziluettek révén bepillantást nyerhetünk a valódi luxus és a modern elegancia világába. A különleges divateseményre meghívást kaptam én is, így végre személyesen élhettem át a méltán híres Chakra-élményt.

100_3.jpeg

Tovább

Stéphane Rolland szerelmes levelei Párizsból

A magyar származású Brassaï - eredeti nevén Halász Gyula - fotóművész fekete-fehér fényképei és Jacques Prévert szívhez szóló költeményei ihlették Stéphane Rolland legújabb kollekcióját. A világhírű francia divattervező 2024-es őszi haute coture alkotásai egy érzelmekkel teli szerelmeslevélként sorakoztak a Salle Pleyel kifutóján. A rangos párizsi divateseményre meghívást kaptam én is a designertől, így személyesen élhettem át azt a felemelő élményt, amelyet a fekete-fehér palettán életre keltett, kifinomult vonalvezetésű, szoborszerű ruhaköltemények szereztek.200_80.jpg

Tovább

A nimfák újjászületése Tony Ward bemutatóján

Csodás kézi hímzésekkel és csillogó kristályokkal díszített, légiesen könnyed ruhákat mutatott be Tony Ward a párizsi divathéten. A világhírű libanoni divattervező 2024-es őszi couture kollekcióját az Hôtel Potocki márvánnyal és puha szőnyegekkel burkolt termeiben tárta a nagyközönség elé. A ruhasorozatot a szépség, a termékenység, a természet alkotó és tápláló erőinek megtestesítői, az istennői tulajdonságokkal rendelkező nimfák ihlették. Az elegáns eseményre meghívást kaptam én is, így a következő összeállításban egy exkluzív helyszíni tudósítást olvashattok egyenesen Párizsból.

98_2.jpg

Tovább

Kifogástalan szettek a Dolce & Gabbana kifutóján

Egy sallangok nélküli, könnyed és elegáns kollekcióval jelentkezett a Dolce & Gabbana. A világhírű olasz divatház a 2025-ös tavasz-nyári menswear gyűjteményében az 1950-es évek stílusában szabott öltönyöket, rafiából és szalmából szőtt ingeket, magas derekú nadrágokat és puha bőrtáskákat sorakoztatott fel. A Domenico Dolce és Stefano Gabbana megidézte a méltán híres olasz kézműves hagyományokat, a hamisítatlan itáliai szenvedélyt és a kifogástalan megjelenésű macsók ruhatárát.

400_35.jpg

Tovább

Hangulatképek a Chloé őszi kampányában

Párizs energiájából és szelleméből merített ihletett a 2024-es őszi kollekciójához a Chloé. A világhírű francia divatház kreatív igazgatója Chemena Kamali új fejezetet nyitott a márka életében, amikor a legfrissebb kampányában az általa ünnepelt Chloé-nő magabiztos, szabad és hiteles oldalát mutatta meg.

8_chloe_fall-winter_2024_campaign.jpg

Tovább

Pamella Roland szuperelegáns alkalmi ruhái

A természet szépségét, az érzelmi mélységet és az egyéniséget egyesíti Pamella Roland legújabb kollekciója. A kedvenc amerikai divattervezőm 2025-ös resort ruhasorozatában hozta a tőle elvárt magas minőséget. A márkájára jellemző nőies szabásvonalak, a finom textíliák, a látványos színek és a különleges kézi díszítések ezúttal egy szuperelegáns gyűjteménnyé álltak össze. Gyönyörködjünk együtt a következő szezon legszebb alkalmi ruhakölteményeiben!

200_78.jpg

Tovább

Jacquemus divatbemutatója a festői Caprin

A világ egyik legszebb üdülőhelyén, az olaszországi Capri szigetén mutatta be legújabb kollekcióját a Jacquemus. A Simon Porte Jacquemus nevével fémjelzett francia márka 2024-es őszi ready-to-wear ruhadarabjai a ravasz szabásvonalak és az izgalmas textúrák találkozásában keltek életre. A kifutón felsorakozó kényelmes és hordható szettek valahol Brigitte Bardot ikonikus ruhatára és a kortárs utcai viseletek között helyezkednek el.

101_1.jpg

Tovább

Amikor összefonódik a vonzerő, az elegancia és a misztikum

A kulturális gazdagságot, a hagyományokat és az innovációt egyesítette az új kollekciójában Rami Al Ali. A szírai születésű dubaji székhelyű divattervező 2024-es tavasz-nyári couture ruhadarabjait a beduin életstílusban rejlő misztikum ihlette. A kézzel díszített csodás textíliák egy kifinomult színpalettán - a sivatag mély-és gesztenyebarna, rezes-narancsos, bézses-krémes árnyalataiban - keltek életre.

100_93.jpg

Tovább

Georges Chakra és a kortárs luxus nagyvonalúsága

Geometrikus minták, merész vonalak és látványos díszítések találkozásából jött létre Georges Chakra legfrissebb kollekciója. A világszerte ismert libanoni divattervező 2024-es tavasz-nyári couture darabjai a szürreális eleganciát, az art deco stílusjegyeket és a kortárs luxust testesítik meg. Csodás textíliái és pazar kézi kidolgozásai olyan harmonikus egységet alkotnak, hogy elmossák a határt az álom és a valóság között.

300_42.jpg

Tovább

Fendi 2024: minőség, elegancia és futurista víziók

A hordható, csendes couture-t részesíti előnyben a Fendi a legújabb kollekciójával, miközben finoman megkérdőjelezi az iparág hangosabb trendjeit. A világhírű olasz divatház kreatív igazgatója, Kim Jones a 2024-es tavasz-nyári haute couture szettjeiben a klasszikus eleganciát ötvözte a divat futurisztikus vízióival, egyúttal letette a voksát az innovatív technológiákkal előállított, hosszú élettartamú ruhák mellett. Dőljetek hátra és gyönyörködjetek a Fendi darabok szépségében!

400_33.jpg

Tovább

Hátborzongató pillanatok a párizsi divathéten

Az elméje titokzatos bugyraiba enged bepillantást a legújabb kollekcióján keresztül Robert Wun. A hongkongi születésű londoni divattervező a párizsi divathéten mutatta be a 2024-es tavasz-nyári haute couture alkotásait, amelyekben együttesen jelenítette meg a horrorfilmek mélyreható világát és a szürrealista művészetet. A meghökkentő ruhadarabok - az elképesztően igényes kézi kivitelezésen felül - kísérteties eleganciát és elgondolkodtató narratívákat kínáltak a kortárs divat rajongói számára.

200_76.jpg

Tovább

A couture-illúzió varázsa a Valentino-házban

Az 1950-es és az 1960-as évek couture aranykora előtt tiszteleg a Valentino Le Salon névre keresztelt kollekciója. A világhírű olasz divatház a szalonbemutatók hangulatát keltette életre, az eseményen pedig a 2024-es tavasz-nyári szezon haute couture ruhái sorakoztak fel. Pierpaolo Piccioli kreatív igazgató ügyesen vegyítette a különböző korok stílusait, a színeket, a formákat, a térfogatokat és az izgalmas vágási technikákat a modern eleganciával, miközben megőrizte a kifinomult párizsi sikk misztikumát.
200_75.jpg

Tovább

Dívák és ikonok a Magyar Zene Házában

Az elmúlt kétszáz év ikonjainak - operaénekesek, filmcsillagok és popzenei világsztárok - eredeti fellépőruháin, jelmezein, kellékein, plakátjain, kép- és hangfelvételein keresztül elevenedik meg a dívák története a Magyar Zene Házában. A budapesti időszaki kiállítás a londoni Victoria & Albert Museumból érkezett hozzánk, május 18-tól szeptember 15-ig látogatható. A tárlat érdekessége, hogy helyet kaptak magyar előadóművészek is, akik a hazai ismert nők helyzetét, rendkívüli erejét és kreativitását mutatják be. Soha ennyi meghatározó híresség személyes tárgya nem volt látható egy helyen Magyarországon.

diva2.jpg

Tovább

A Dior időtlen varázsának esszenciája

A klasszikus eleganciát és a modern vásárlói igényeket hozta közös nevezőre a legújabb kollekciójában a Dior. A patinás francia divatház 2024-es tavasz-nyári haute couture darabjait a letisztult szabásvonalak, a finom színek és az innovatív megoldások jellemzik. Maria Grazia Chiuri kreatív igazgató szakmai alázata és hagyománytisztelő nézőpontja teszi tökéletessé és igazán értékessé ezt a ruhasorozatot.

200_71.jpg

Tovább

Stéphane Rolland elegáns esküvői ruhái

Éterien elegáns esküvői ruhákat mutatott be Stéphane Rolland. A világhírű francia divattervező a 2024-es ősz-téli menyasszonyi kollekciójában a márkára jellemző haute couture színvonalú és kézi díszítésű alkotásokat sorakoztatott fel, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik a boldogító igen kimondásának pillanatát.

1_610.jpg

Tovább

Tükrök a sivatagban

A couture és az AlUla lélegzetelállító vonzerejének ötvözeteként mutatta be a 2024-es tavasz-nyári kollekcióját Rami Kadi. A világhírű libanoni divattervező „Les Miroirs” azaz „A tükrök” nevet viselő gyűjteményét az évezredes történelmi múlttal és kulturális örökséggel rendelkező sivatagi vidék szépsége ihlette. Az innovatív előállítási és díszítési technikákkal készült ruhadarabok az alkotó páratlan mesterségbeli tudását dicsérik.

rami_kadi_1.jpg

Tovább

Lenyűgöző ruhaköltemények a 2024-es Met-gálán

Minden év májusának első hétfője a divatról szól a New York-i Metropolitan Múzeumban. Ilyenkor a világhírű színészek, zenészek, modellek, divattervezők, politikusok, üzletemberek és közéleti személyiségek összegyűlnek az intézmény Museum of Costume Art részlegének - hivatalosan The Anna Wintour Costume Center -  nagyszabású gáláján. A 2024-es esemény idén május 6-án helyi idő szerint este 6 órakor került megrendezésre, ezúttal a “Sleeping Beauties: Reawakening Fashion”, azaz a "Csipkerózsikák: Újraébredő divat” tematikájára és a hozzá kapcsolódó nagyszerű kiállításra épült. A hírességek különleges és sokszor meghökkentő ruhakölteményekben jelentek meg az est - ezúttal nem vörös, hanem - zöld szőnyegén. Pillants be a divat legnagyobb ünnepére - vagy ahogyan sokan emlegetik - a divatvilág Super Bowl-jára!

gigi_hadid_in_thom_browne.jpg

Gigi Hadid szupermodell egy fehér alapon fekete szegéllyel keretezett, virágokkal díszített Thom Browne ruhában érkezett az idei Met-gálára. Az alkotás 70 ember keze munkáját dicséri

Tovább

Látogatás Elie Saab mennyei királyságában

Csodás csipkékkel és pazar hímzésekkel díszített ruhakölteményeket mutatott be a párizsi divathéten Elie Saab. A világhírű libanoni divattervező 2024-es tavasz-nyári haute couture kollekciója eddig soha nem látott egységben került kifutóra, amelyről a nemzetközi divatszakma elismerően nyilatkozott a fashion show után. Így nem csoda, hogy a vörös szőnyeges eseményekre kívánkozó alkotások láttán a díszvendégként megjelenő Jennifer Lopez lélegzete is elállt.

98.jpg

Tovább

Yves Saint Laurent múzsája, Zizi Jeanmaire

Micsoda sorsszerűség, hogy a tánc világnapján, április 29-én született Zizi Jeanmaire francia balett-táncos, a revü királynője. A párizsi mulatók első számú sztárja a fergeteges show-műsoraival, a látványos kosztümjeivel, a búgó hangjával évtizedekig elvarázsolta a közönséget, egyedi stílusát és színpadi jelenlétét a világ minden táján csodálták és utánozták. A világhírű divattervező, Yves Saint Laurent is a tisztelői közé tartozott, múzsájaként tekintett rá. A rajongásból munkakapcsolat lett, sok-sok éven át ő tervezte a táncművész fellépőruháit. A következő összeállításban a 100 éve született Zizi Jeanmaire-re emlékezem.

zizi-jeanmaire-irving-penn-vogue-january1951-cn00160380.jpg

Zizi Jeanmaire-t egy 45 karátos Harry Winston gyémánttal a fogai között fotózta Irving Penn a Vogue számára, 1951

Tovább

Parádés kollekcióval tért vissza John Galliano

Az 1920-as és 1930-as évek párizsi éjszakai életét, a kor füstös és buja lokáljainak hangulatát idézte meg John Galliano a Maison Margiela számára tervezett kollekcióban. A világhírű divattervező 2024-es tavasz-nyári couture ruhasorozatával gátlástalanul merész és kihívóan szexi megjelenést mutatott be extrém fűzőkkel, párnázott csípőkkel, porcelánbabaszerű sminkekkel és színpadias mozgású modellekkel. A megdöbbentően pimasz gyűjtemény és annak kreatív prezentálása egy ízig-vérig Galliano-élmény volt a Paris Fashion Weeken.

100_90.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása