GaborSzakacs

Ruhák, amelyek élnek, mozognak, lélegeznek

2023. október 02. - gaborszakacs

Iris van Herpen azt a jövőről alkotott elképzelést fogalmazta meg a textíliák nyelvén, amely az emberiség életét mutatja meg a szárazföldi és egy esetleges óceáni környezetben. A világhírű holland divattervező 2023-as őszi haute couture kollekciójában a hagyományos kézműves technikákat és az innovációt hozta közös nevezőre a tőle megszokott magas minőségben. A kifutón folyadék hatású organzát, képlékeny mídereket, redőzött, fémes szöveteket és futurisztikus kiegészítőket sorakoztatott fel. A szoborszerű alkotásai a harmonikusan létező vízi világra utalnak, ahol a biológiai rendszerek reagálnak az ingerekre és alkalmazkodnak a környezetükhöz.

iris-van-herpen-fw23-couture.jpg

Tovább

Ruhaköltemények a virtuális és fizikai valóság határán

Lépcsőzetes sziluettjeivel, dinamikus vágásaival és elegáns, kézzel készített vonásaival önkifejezési lehetőséget ad a modern kor nőinek Saiid Kobeisy. A világszerte ismert libanoni divattervező a 2023-as őszi couture kollekciójával hidat képez a virtuális és a fizikai valóság között úgy, hogy a szoborszerű ruhakölteményeiben a kortárs divat a klasszikussal, az érzékiség a merészséggel, a váratlan fordulat pedig a maradandó értékekkel találkozik.

100_76.jpg

Tovább

Rózsák a kifutón: Giorgio Armani párizsi bemutatója

Visszafogott csillogással átitatott karcsú sziluettek sorakoztak fel Giorgio Armani kifutóján. A világhírű olasz tervező a 2023-as őszi couture kollekciójában a kifinomult ízlést és a modern eleganciát jelenítette meg. Ezúttal sem okozott csalódást, hiszen a jól ismert, minimalista vonalvezetést új szintre emelte a teljes gyűjteményen végigvonuló rózsamotívummal. A pazar díszítőelem - a felesleges és drámai túlzásokat elkerülve -  elszórtan, fokozatosan bukkant fel, láthattuk selyembélésen, dekoltázson elhelyezett sifonbrosson, mesés hímzésen vagy éppen szimbolikusan egy gomblyukba tűzve. Szemet gyönyörködtető és méltóságteljes Armani Privé szettek egyenesen a párizsi divathétről.

500_16.jpg

Tovább

Fendi, avagy a kifinomult elegancia szinonimája

Az 1990-es évek minimalista esztétikája egyesült az ókori Róma szobrászatával a Fendi friss kollekciójában. A világhírű olasz márka 2023-as őszi couture ruhadarabjait a drágaköves fülbevalók, brossok és nyakláncok, na meg az ékszerdobozokra emlékeztető táskák tették feledhetetlenné. Az elképesztően látványos párizsi divatbemutatón a magas minőség, a kortalan elegancia és a valódi luxus találkozott.

200_54.jpg

Tovább

Kalandozások Wednesday Addams újragondolt gardróbjában

Minden bizonnyal ilyen gardróbot állítana össze Wednesday Addams, ha meghívást kapna egy luxushétvégére a francia riviérára és Edgar Allan Poe-tól kérne öltözködési tanácsokat. Gótikusan elegáns, meglepően izgalmas és érzéki kollekciót mutatott be Zuhair Murad. A kedvenc libanoni divattervezőnk 2023-as őszi couture ruhakölteményeivel az elhagyatott kastélyok és a titokzatos éjszakák hangulatát idézte meg. Fekete csipkefűzők, hollóra emlékeztető tolldíszítések, pókhálószerű hímzések, latex kesztyűk és méretes tüllmasnik sorakoztak a párizsi divathét kifutóján.

200_52.jpg

Tovább

Amikor a józanságot és a csábítást keressük a divatban...

Merész és magabiztos vonalvezetéssel vitte kifutóra a legújabb kollekcióját Alexandre Vauthier. Az ismert francia divattervező 2023-as őszi haute couture darabjai valódi szabászati remekművek lettek, amelyek magukon viselik a kifinomultan elegáns és a modern-innovatív francia divat jegyeit, na meg a vágás, az építés, a kivitelezés és savoir faire legmagasabb szintjét. A karcsú sziluettek, az érzéki és drámai ruhaköltemények mellett a férfiaknak szánt haute couture viseletek is felbukkantak a márka bemutatóján.

1_111_111.jpg

Tovább

Elie Saab lenyűgöző fantáziabirodalma

A távoli múlt lenyűgöző pillanatait keltette életre Elie Saab. A világhírű libanoni divattervező 2023-as őszi haute couture kollekciója a fantasztikus anyaghasználaton, a drámai szabásvonalakon és a pazar hímzéseken keresztül a régi glamour világát idézte meg. A párizsi divathéten magas minőségű sziluettek kerültek kifutóra, királynői köpenyek, grandiózus uszályok, szuperszexi meztelenruhák sorakoztak fel, sőt még férfiaknak szánt couture szettek is helyet kaptak ebben a pazar gyűjteményben. 

300_36.jpg

Tovább

A bécsi szecesszió ihlette vörös szőnyeges ruhák

A művészvilág forradalmárai, a bécsi szecessziós mozgalom alkotói előtt tiszteleg a legújabb kollekciójával az Azzi & Osta. A tehetséges libanoni tervezőpáros, George Azzi és Assaad Osta 2023-as őszi couture gyűjteményében összpontosult az a szellemi és esztétikai hagyaték, amelyet Gustav Klimt, Otto Wagner, Koloman Moser, Josef Hoffmann és Joseph Maria Olbrich hagyott az utókorra. A luxus minőségű szövetek izgalmas szabászati megoldásokkal, gyönyörű hímzésekkel, kézi gyöngyözésekkel és 3D-s virágapplikációkkal keltek életre, ezekhez geometriai motívumokkal díszített, aranyozott tiarákat és csodás kerámiaékszereket társítottak a designerek. Íme, az újraértelmezett és modern köntösbe bújtatott művészi szabadság!

azzi_and_osta.jpg

Tovább

Jeanne d’Arc páncélruhái a Balenciaga kifutóján

A Balenciaga 2023-as őszi haute couture kollekciója egy elképesztően izgalmas hidat teremt a múlt és a jelen között, egyben tisztelettel adózik Cristóbal Balenciaga munkássága előtt. A patinás francia divatház kreatív igazgatója, Demna bemutatta a ruhakészítés örömét, azokat az építészeti és formatervezői jegyekkel rendelkező szabászati megoldásokat, amelyekkel - a korábbi évek botrányos kampányai után - be tud illeszkedni a kortárs divat meghatározó alakjai közé. Íme, a Balenciaga történetének 52. couture gyűjteménye, amely a klasszikus szabásvonalaktól a 3D nyomtatott páncélruhákig terjed.

200_50.jpg

Tovább

Az időtlen vonzerő és a régi Hollywood eleganciája

Hollywood aranykorának lenyűgöző eleganciáját idézte meg a 2023-as őszi kollekciójával Rami Kadi. Az ismert libanoni divattervező legfrissebb couture ruhasorozata letisztult kontúrokból és strukturált formákból állt össze, az egyedi vonalvezetés mellett jelentős szerepet kaptak a kristályokkal díszített fűzők, a hálós gyöngymaszkok, a bonyolult hímzések és a geometriai alakzatokba rendezett flitterdíszítések. A drámai elemek és a kifinomult részletek kiemelik a ruhaköltemények általános esztétikáját és időtlen vonzerejét.

unnamed_3.png

Tovább

Stéphane Rolland szoborszerű ruhakölteményei

Elképesztően izgalmas szabászati remekműveket vitt kifutóra Stéphane Rolland. A világhírű francia divattervező 2023-as tavasz-nyári haute couture kollekciója a jellegzetesen minimalista szemlélet, az éles vonalvezetés és a folyékony szövetek nagyvonalú együttállásában kelt életre. A ruhasorozatot Oscar Niemeyer építész munkássága, az amazóniai esőerdők gazdagsága és a brazil napfelkelte aranyló szépsége ihlette. Ilyen lehet, amikor a kifinomult ízlés, a luxus és a kreativitás a Bossa Nova hangjára érzéki táncot lejt.

100_70.jpg

Tovább

Drámai magasságok és mélységek Julien Fournié színházában

Julien Fournié támadásba lendült az értéktelen stílus- és divattervezés ellen. A francia couturier a 2023-as őszi haute couture kollekciójával kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy napjainkban a hamis trendek szöges ellentétben állnak az eleganciával és a kreativitással. A First Shield, vagyis az Első pajzs néven futó ruhasorozatában felbukkannak a díszes katonai viseletek, a romantikus nappali szettek és a királynői sziluettek. A szenvedélyes férfi és női energiák segítségével újraalkotott francia sikk nagyszabású bemutatójára meghívást kaptam én is, így a következő összeállítás egy exkluzív helyszíni beszámoló a párizsi divathétről.

julien_fournie_200.jpg

Tovább

Chanel divatbemutató a Szajna partján

A kifinomult ízlést és a könnyed eleganciát vitte kifutóra a Chanel. A patinás francia divatház a 2023-as őszi haute couture kollekcióját ezúttal nem egy méregdrága díszletben, hanem a Szajna partján mutatta be, amellyel a romantikus párizsi séták hangulatát idézte meg. A márka kreatív igazgatója, Virginie Viard klasszikus és nőies szabásvonalú ruhákba öltöztette modelljeit, a gyűjteményben felbukkantak a maisonra jellemző csodás tweedek, a fodros blúzok, a szalagos kalapok és a kézzel készített 3D-s virágapplikációk.100_74.jpg

Tovább

Pezsgő, csipke és a párizsi éjszakák pillangói

Mondaines címmel mutatta be új kollekcióját Alexis Mabille. A világhírű francia divattervező 2023-as őszi haute couture ruhakölteményeit a Christie's akciósház impozáns párizsi épületében vonultatta fel. A jelentős divateseményre meghívást kaptam én is, így ismét élőben csodálhattam meg a designer alkotásait, amelyek ezúttal egy kicsit szemtelenebb, provokatívabb témakört jártak körbe. A szetteket a bájos társasági pillangók ihlették, akik hajlamosak a magasröptű életmódra, na meg a hozzá tartozó kacér éjszakai tevékenységekre. Elképesztő vonalvezetés, erőteljes színek és mesés kézi díszítések sorakoztak a kifutón. A következő blogbejegyzésben egy exkluzív helyszíni beszámolót olvashattok a divatbemutató első sorából egyenesen a Paris Fashion Weekről.

_alexis_mabille_fw23_collections_masolata.jpg

Tovább

Az életre keltett Schiaparelli-fantáziák

Az haute couture mindig is a kísérletezés és a határok feszegetésének első számú színtere volt. Évente kétszer a rangos divatházak a fantáziadús ruhakülönlegességeiket a hagyományos kézművesség mellett az innovatív szabászati-díszítési technikák, a jövőbe mutató öltözködési irányzatok és az adott márka stílusjegyeinek égisze alatt keltik életre. Minden párizsi couture divathét nyitóeseménye a Schiaparelli nagyszabású divatbemutatója. A patinás francia ház ebben a szezonban is a tőle megszokott szürrealista szemléletet a művészi önkifejezéssel karöltve vitte kifutóra, így a 2023-as őszi kollekció szoborszerű ruhákat, vibráló színeket és lenyűgöző ékszereket sorakoztatott fel.2000_2.jpg

Tovább

A felszín alatt rejlő érzelmek Tony Ward kollekciójában

A felszín alatt rejlő érzelmekre, a felszín alatt rejlő szépségre fókuszálva egy mélylélektani utazást mutatott be a 2023-as őszi couture kollekcióján keresztül Tony Ward. A világhírű libanoni divattervező „Under My Skin” tematikájú ruhasorozatát a párizsi Palais de Tokyo épületének tágas csarnokában vitte kifutóra. A divathét rangos eseményére meghívást kaptam én is, így első kézből, egy exkluzív helyszíni beszámoló keretében tudom megmutatni nektek ezeket a magas minőségű, csodálatos kézi díszítési technikákkal előállított textilművészeti alkotásokat.

600_10.jpg

Tovább

Látogatás Elie Saab párizsi üzletében

A Paris Fashion Week idején az egyik kedvenc fakultatív programom, hogy körbejárom az általam tisztelt és nagyrabecsült divatházak üzleteit. Nagyszerű érzés, amikor testközelből tanulmányozhatom az aktuális szezon vállfára akasztott ruhakínálatát, amelyet pár hónappal korábban a kifutón mutattak be a márkák. Ahogyan az előző szezonban, most is ellátogattam Elie Saab szalonjában, ahol jelenleg a 2023-as pre-fall kollekció darabjait kínálják a kifinomult ízlésű vásárlóknak. A párizsi George V sugárúton lévő boutique-ban egy privát vezetésen megcsodálhattam a flitteres estélyi ruhákat, a hímzett kabátokat és a szuperelegáns kiegészítőket. A következő összeállításban a világhírű libanoni divattervező legfrissebb munkáit mutatom be itt a GaborSzakacs Blogon egyenesen Párizsból.

20230703_201333.jpg

Tovább

Pamella Roland stílusos és elegáns ruhakölteményei

Csodás szabásvonalakkal, káprázatos színekkel és fenséges kézműves díszítésekkel mutatta be a legújabb kollekcióját Pamella Roland. A kedvenc amerikai divattervezőnk 2024-es resort gyűjteményét a New York-i Metropolitan Museum of Modern Artban található Georgia O'Keeffe kiállítás ihlette. A két művész világképe és vizuális kultúrája olyan finom őszinteséggel keveredett ebben a ruhasorozatban, hogy a szezonban hasonlóval sem találkozhatunk.

200_49.jpg

Tovább

A történelmi korokon átívelő Dior-kollázs

Roppant látványos divatbemutató keretein belül vitte kifutóra a 2024-es tavaszi menswear kollekcióját a Dior. A világhírű francia divatház péntek délután megrendezett nagyszabású fashion show-ján a márka korábbi tervezőinek izgalmas motívumait és jellegzetes díszítési technikáit használta fel Kim Jones kreatív igazgató. A vibrálóan színes és nemes textíliák pszichedelikus hatású szettekben keltek életre, az összhatás pedig olyan volt, mint egy történelmi korokon átívelő Dior-kollázs.

400_24.jpg

Tovább

Monokróm pasiszettek a Dolce & Gabbanától

A római kor drapériáit idéző szoborszerű felsők, csipkével díszített ingek, magas derekú nadrágok és újragondolt oxfordi öltönyök sorakoztak fel a milánói divathéten kifutóra vitt 2024-es tavaszi Dolce & Gabbana menswear kollekcióban. A lassan négy évtizede sikeresen működő olasz márka kínálatából ebben a szezonban kimaradnak a feltűnő nyomatok, a harsány feliratok és a vibrálóan élénk színek, helyettük az anyagok finomsága és a különleges vonalvezetés került előtérbe. A színvilág - a modern eleganciát hirdetve - a fekete, a fehér, a karamell, a szürke és a sötétbarna keskeny palettájára korlátozódott. A roppant kifejező és jövőbe mutató összeállítások a divat múlandóságáról, ugyanakkor a stílusos megjelenés erejéről meséltek.

100_69.jpg

Tovább

Modern kifinomultság a Z generáció ruhatárában

Az 1980-as évek öltözködési stílusát idézte meg a legújabb kollekciójában Monique Lhuillier. A világhírű divattervező 2023-as őszi ready-to-wear darabjai a hétköznapok eleganciájától a vörös szőnyeges megjelenésig terjednek. A meggyőzően sokszínű sorozatban láthatunk pimaszul szexi miniket, szupersikkes nadrágos szetteket, puffos ujjú ruhákat, na meg csipkével, strucctollakkal és csillogó kristályokkal díszített estélyiket. Mindez tökéletes bizonyítéka annak, hogy a klasszikus megjelenés nem poros múltidézést, hanem modern kifinomultságot jelenthet a Z generáció ruhatárában.

1_568.jpg

Tovább

A pillanat eleganciája a Saint Laurent bemutatóján

Az öltözködés a jelen művészete. Ami ma újdonság, az holnap már a múlté. A divattörténetben mégis vannak olyan jelentős mérföldkövek, sikeres irányzatok, izgalmas szabásvonalak és egyedi formák, amelyek vissza-visszatérnek. Ezt az örök körforgást vette alapul a 2023-as őszi ready-to-wear kollekció megalkotásakor a Saint Laurent kreatív igazgatója, Anthony Vaccarello. A designer korunk elvárásainak megfelelően - a megjelenés minden aspektusát figyelembe véve - újragondolta a klasszikus öltözködés és az elegancia fogalmát és kifutóra vitte Yves Saint Laurent jellegzetesen karcsú ruháit, széles vállrészeit, maszkulin öltönyeit és szuperszűk szoknyáit.

2000_saint_laurent.jpg

Tovább

Federico Fellini és Alberta Ferretti találkozása Riminiben

Federico Fellini szülővárosában, Riminiben tartotta a 2024-es resort kollekció bemutatóját Alberta Ferretti. A népszerű divattervező nem csupán egy közhelyes tisztelgésnek szánta a legújabb alkotásait a világhírű olasz filmrendező munkássága előtt, hanem azokat az érzelmeket adta át a textíliák nyelvén, amelyek a Maestro is megjelenített a filmművészetében. Pillanatokat, amelyek lelkesek, érzékiek, tele vannak emberséggel és kéjjel. Ezért Ferretti legújabb ruhasorozata éterien könnyed, szellős és súlytalan, szemet gyönyörködtetően csillogó és roppant nőies lett.

100_68.jpg

Tovább

Pimaszul szexi szettek Ann Demeulemeester kifutóján

Gyengéd és tiszteletteljes óda a divatház névadója előtt. Talán így lehetne a legjobban jellemezni Ludovic de Saint Sernin divattervező első kollekcióját, amelyet az Ann Demeulemeester márka kreatív igazgatójaként készített. A világhírű divatház 2023-as őszi ready-to-wear darabjaiban Demeulemeester jellegzetes stílusa az új designer pimaszul szókimondó bőrsortjaival és kristályokkal díszített láncaival találkozott.

400_23.jpg

Tovább

Rami Kadi mantrái Gaia tiszteletére

A természet változatos formavilágából és szemet gyönyörködtető színeiből merített ihletet a legújabb kollekciója elkészítésekor Rami Kadi. A világszerte ismert libanoni divattervező a 2023-as tavaszi couture ruhakölteményeiben az óceánok hullámait, a sivatagok homokdűnéit, a flora és fauna pompás kincseit ültette át a textíliák nyelvére. Látványos szabásvonalai, aprólékos kézi díszítései mind-mind Gaia, azaz a Földanya szépsége előtt tisztelegnek.

mantra_looks-20.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása