GaborSzakacs

A 2021-es Met-gála extravagáns ruhakölteményei

2021. szeptember 14. - gaborszakacs

A hagyomány szerint minden év májusának első hétfője a divatról szól a New York-i Metropolitan Múzeumban. Ilyenkor a világhírű színészek, zenészek, modellek, divattervezők és közéleti személyiségek gyűlnek össze az intézmény Museum of Costume Art részlegének - hivatalosan The Anna Wintour Costume Center -  nagyszabású gáláján. A 2021-es esemény szeptember 13-án került megrendezésre, az “In America: A Lexicon of Fashion” tematikájára és a hozzá kapcsolódó nagyszerű kiállításra épült. A hírességek pedig meghökkentő, egyedi és izgalmas ruhakölteményekben jelentek meg az est vörös vagyis ezúttal krémszínű szőnyegén. Pillants be Te is a divatvilág Super Bowl-jára!

billie_eilish_in_oscar_de_la_renta2.jpg

Billie Eilish énekesnő egy grandiózus Oscar de la Renta estélyiben érkezett az eseményre. A sziluettjét Marilyn Monroe ikonikus megjelenése - és ahogyan ő fogalmazta, a Holiday Barbie - inspirálta. A háttérben a ruha megálmodói, Laura Kim és Fernando Garcia divattervezők láthatók.

Tovább

Virágok közt veled lenni, tudom, szép volna, kedvesem...

"...virág sincsen, te sem vagy már / miért hagytuk, hogy így legyen?" - énekelte az Illés-együttes, majd Koncz Zsuzsa is a magyar zenetörténeti klasszikusban. Bár ők nem a léleksimogató romantikát vagy az idealizált szépséget jelenítettek meg a taktusaikban, sokkal inkább egy erős politikai üzenetet közvetítettek. A virágot, mint a nőiesség első számú szimbólumát képezte le a textíliák nyelvére a 2021-es őszi haute couture kollekciójába Alexis Mabille. Az ismert francia designer hízelgően érzéki, szórakoztató és látványos couture kísérletezése szoborszerű sziluettekben kelt életre. 

1_440.jpg

Tovább

Monique Lhuillier romantikája 2022 tavaszán

Nincs is lélekemelőbb pillanat, mint amikor a napsütötte toszkán vidéken sétálsz életed szerelmével. A boldogság ezen apró momentumát ragadta meg Monique Lhuillier, amikor a 2022-es tavaszi ready-to-wear kollekciót fotóztatta Olaszországban. Lágyan libbenő anyagok, színes virágapplikációk, nőies szabásvonalak és romantikus fodrok művészi módon megkomponált látványából állt össze ez a nagyszerű ruhasorozat. 

001a_2.jpg

Tovább

Ragadd meg a luxus lényegét!

Pazar anyagok, izgalmas szabásvonalak és lenyűgöző formavilág jellemzi az Ashi Studio 2021-es őszi haute couture kollekcióját. A klasszikus elegancia és a kifinomult részletek találkozásából született ruhaköltemények titka csupán ennyi: egyszerűen nagyszerűek!

1_437.jpg

Tovább

Csillogó partiszettek az őszi szezonra

A legendás Studio 54 világa ihlette az Azzaro 2021-es őszi haute couture kollekcióját. Olivier Theyskens kreatív igazgató egy olyan divattörténeti utazásra kalauzol el bennünket, ahol a test szépsége, a fémes csillogás és a soha véget nem érő partik sora tette boldoggá a nyitott szellemiségű fiatalságot. A designer belga érzékenysége, az amerikai diszkókorszak és a francia kifinomultság metszéspontjában pedig elképesztő szettek születtek.

7_426.jpg

Tovább

Mesés ruhaköltemények a Valentino velencei bemutatóján

A velencei Gaggiandre hajógyár területén mutatta be a 84 szettből álló őszi kollekcióját a Valentino. A Pierpaolo Piccioli kreatív igazgatása alatt lévő olasz világmárka ezúttal is elképesztően színes, élettel teli és nagyvonalú haute couture ruhakölteményekkel lepte meg a divatrajongókat. A következő összeállításban megcsodálhatjátok a gyűjtemény legszebb darabjait, nézzétek csak!

1_435.jpg

Tovább

Romantikus remények Giambattista Valli tülltengerén

Párizs kifinomult eleganciája és a jövőbe vetett hit ereje ihlette Giambattista Valli új kollekcióját. A világhírű designer 2021-es őszi haute couture ruhakölteményei mintha egy dollármilliókból legyártott Netflix sorozat jelmezei lennének valahol az Emily Párizsban és a Drakula metszéspontjában. A roppant színes textilsorozatban találkozhatunk hatalmas tüllruhákkal, feszes vonalvezetésű nadrágos szettekkel és (végre!) szupermenő pasicuccokkal is. Szerelem, ármány, bűn és stílusos megjelenés egyenesen a divat fővárosából.

1_434.jpg

Tovább

"A több több, a kevesebb unalom"

... mondta a 99 éves amerikai üzletasszony és világhírű stílusikon, Iris Apfel. És milyen igaza van! Minden bizonnyal ezt az elvet vallotta Elsa Schiaparelli divattervező is, akit a szürrealista jegyeket felvonultató kreációi tettek a divattörténet kiemelkedő alakjává. Schiaparelli patinás francia divatháza napjainkban újra a régi fényében tündököl és ez a felemelkedés Daniel Roseberry kreatív igazgatónak köszönhető. A designer 2021-es őszi haute couture kollekciója a tőle megszokott merészség, meghökkentés és nagyvonalúság hármasára épült. Gyere, lépjünk be együtt a szoborszerű alkotások pazar világába! 

12_380.jpg

Tovább

Coco Chanel és Vincent van Gogh szerelme

A legendás francia divattervező és a holland posztimpresszionista festő szenvedélyes kapcsolata csupán a Chanel kreatív igazgatójának képzeletében válhatott valósággá. Virginie Viard a 2021-es őszi haute couture ruháiban a két művész jellegzetes stílusjegyeit hozta közös nevezőre, ezzel megalkotva egy igazán különleges kollekciót. A tweed-gyöngy-szalag Chanel-szentháromság mellett ezúttal felbukkannak az éles kontrasztok, a valóságon túlmutató színek és a körkörös ecsetvonások. Érték és esztétikum egyenesen a párizsi divathétről.chanel_fall_2021_couture_2_1.jpg

Tovább

"Nem kell repülnöd ahhoz, hogy átlépd a saját határaidat!"

Ne essetek pánikba, ez az igencsak közhelyesnek tűnő idézet nem Paulo Coelho vagy Oravecz Nóra legújabb könyvének címe, hanem Iris van Herpen 2021-es őszi haute couture kollekciójának mottója. Az extravagáns ruhakölteményeiről ismert holland divattervező ezúttal egy repülőből kiugró világbajnok ejtőernyőssel népszerűsíti az Earthrise, azaz a Földkelte elnevezésű gyűjteményét, amelynek darabjai újrahasznosított óceáni műanyagból készültek. Tudományos és fantasztikus, innovatív és fenntartható ruhák egyenesen a párizsi divathétről!200_8.jpg

Tovább

Stílus és dráma egy Loire-völgyi kastélyban

A méltán híres Loire-völgyi kastélyok páratlan szépsége nemcsak a kíváncsi turistákat vonzza, hanem a művészvilágot is lenyűgözi és alkotásra inspirálja. Az ismert libanoni divattervező, Ziad Nakad 2021-es őszi couture kollekcióját ez a páratlan vidék és annak talán legelegánsabb gyöngyszeme, a Château de Chambord ihlette. A reneszánsz palota építészeti bravúrjai mind-mind visszaköszönnek a könnyed textíliákból készült, kézi díszítésű Nakad-ruhakölteményekben.

900.jpg

Tovább

A couture szabászat és a kortárs építészet boldog házassága

Hollywood aranykorának csillogása egy leheletnyi francia eleganciával kelt életre Tony Ward 2021-es őszi couture kollekciójában. A világhírű libanoni divattervező a párizsi divathéten mutatta be a kortárs építészet ihlette ruhakölteményeit. Bizony, ilyen lenyűgöző textilművészeti alkotások születnek, amikor a tehetség, az innováció és a kifinomult ízlés találkozik!

3_424.jpg

Tovább

A divat magasiskolája: a parfümök ihlette ruhaköltemények

Hogyan lehet a parfüm mulandóságát a textilipari termékek világába leképezni? Hogyan lehet leírni azokat az érzelmeket, amelyeket egy elillanó illat szabadít fel bennünk? Hogyan lehet az éteri anyagokon keresztül bemutatni a személyiségünk egyedi esszenciáit? Ezekre a kérdésekre keresett és kapott választ ebben a szezonban az Azzi & Osta. A libanoni tervezőpáros, Georges Azzi és Assaad Osta a 2021-es őszi kollekciójában a magasfokú szabászatot és a kifinomult érzékszerveinket hívta segítségül annak érdekében, hogy hamisítatlan haute couture-hatást gyakoroljon a szívünkre és a lelkünkre.

16_326.jpg

Tovább

Dior bemutató az athéni olimpiai stadionban

Nem csalás és nem ámítás, hölgyeim és uraim, a Christian Dior a 2022-es Cruise kollekcióját az athéni olimpiai stadionban mutatta be. A világhírű francia divatház legújabb darabjai az ókori építészeti műremek, a Panathenaic Stadium vagy közismertebb nevén a Kallimarmaro grandiózus terében vonultak fel a divatszakma kiválóságai előtt. Az antik viseletek ihlette gyűjtemény méltó tisztelgés a történelmi örökség, a sporthagyományok és a sikkes megjelenés előtt.

dior-cruise-2022.jpg

Tovább

Amikor a Z generáció pasijait a Dolce & Gabbana öltözteti...

...akkor végre kiengedik a designerek a szellemet a palackból. És elszabadul a fantázia. Vagy a pokol? A világhírű olasz divatház "Fényterápia" névre keresztelt 2022-es tavaszi menswear kollekciója a millenniumi nemzedéket célozta meg. Domenico Dolce és Stefano Gabbana a vibráló színekben pompázó textíliáktól kezdve a buja csipkéken át a kristályokkal és rózsafüzérekkel díszített összeállítások a márka történetének teljes spektrumát sorakoztatta fel. A látszólagos hanyagság és a polgárpukkasztó kombinációk mögött valójában a Boldogság, az Élvezet és a Wow-hatás keresése húzódik. Bevállalós férfiaknak szánt szettek amúgy Dolce & Gabbana módra.

1_426.jpg 

Tovább

Zuhair Murad kecsesen táncoló textíliái

Zuhair Murad a 2021-es pre-fall kollekciójában újrateremtette a divat és a tánc közötti köteléket. A világhírű libanoni designer kitűnő arányérzékkel ábrázolja - a legfinomabb textíliák segítségével - a balett-táncosok hajlékonyságát és kecses mozdulatait. Íme, az őszi szezon legszebb ruhakölteményei, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

4_410.jpg

Tovább

Az időtlen szépség szimfóniája

Klasszikus és elegáns ruhaköltemények a kortalanság és az időtlen szépség égisze alatt. Ez is lehetne a mottója Pamella Roland 2022-es resort kollekciójának, amely a társadalmi osztályoktól és az életkortól független, nőies és sikkes darabokat vonultat fel. A kedvenc amerikai divattervezőm a márkájára jellemző kifinomult vonalakkal és színekkel, na meg mesés toll-és kristálydíszítésekkel hódítja meg a megjelenésükre érzékeny hölgyek szívét a következő szezonban.

campaign_1.jpg

Tovább

A nyári szezon legszebb szandáljai

A szikrázó napsugarak előcsalogatták a szekrények mélyéről a nyitottabb cipőket, a szandálokat és a kényelmes papucsokat. A nyár beköszöntével sokan fejvesztve rohannak a kedvenc cipőboltjukba, hogy felvásárolják az idény legmenőbb darabjait. A következő összeállításban megcsodálhatjátok a 2021-es év legszebb designer szandáljait.

jchoo4.jpg

Tovább

Az állatmintákba csomagolt Cavalli kollekció

Feltűnő állatmintákkal és különleges vonalvezetéssel tette emlékezetessé a Roberto Cavalli őszi kollekcióját a márka kreatív igazgatója, Fausto Puglisi. Az olasz designer a merész szabászati megoldások mellett kitűnő érzékkel építette be a gyűjteménybe a tigrisek vadságát, a leopárdok gyorsaságát és a pumák kecses szépségét. Wow, mennyi energia, mennyi lendület...és mennyire Cavalli!

1_424.jpg

Tovább

A különcség művészete a textíliák nyelvén elbeszélve

Amikor már tele van a hócipőd a kommersz dolgokkal és nagyon unod a kliséket, akkor valami olyanra vágysz, ami eddig még nem volt az életedben. A Comme des Garçons kreatív igazgatója, Rei Kawakubo világhírű fashion designer egy extravagáns kollekcióval ment szembe a hétköznapok szürkeségével. A realitástól kissé elrugaszkodva egy meghökkentő ruhasorozatot dobott piacra, amely leginkább művészi önmegvalósítás, mintsem uniformizált utcai viseletek összessége. Dőljetek hátra és élvezzétek a fantázia határtalan szabadságát!

8_409.jpg

Tovább

Giorgio Armani: "Az elegancia soha nem megy ki a divatból”

Az otthonmaradás követelményeinek megfelelő, ám a szebb jövőben bizakodó kollekcióval rukkolt elő Giorgio Armani. A világhírű divattervező a kényelem és a fesztelen megjelenés jegyében készítette el a 2021-es őszi menswear darabjait úgy, hogy közben előtérbe helyezte a stílusos olasz férfiak öltözködési szokásait. Uraim, lépjenek be a könnyed elegancia világába!

2_403.jpg

Tovább

10 mesés ruha Rami Kadi jubileumi kollekciójában

10 év történetét 10 elképesztő ruhakölteménybe sűrítve meséli el Rami Kadi. A tehetséges libanoni divattervező idén ünnepli márkájának jubileumát, amelyet egy kivételes kollekcióval koronázott meg. A "Retrospective 10" névre keresztelt gyűjtemény a couture divatház jellegzetes formavilágát, elképesztő szabásvonalait és egyedülálló díszítési technikáit mutatja be.

001_13.jpg

Tovább

A párizsi divat élő legendája, Christian Lacroix

Christian Dior óta nem volt olyan kiemelkedő művésze a nemzetközi divattörténetnek, mint az 1980-as években berobbant Christian Lacroix. A francia divattervező az extravagáns érzékiségével, a minták és színek elképesztően bonyolult társításával új értelmet adott az haute couture fogalmának. Eklektikus sziluettjeinek inspirációi a katolikus egyházi jelképektől kezdve a barokk és rokokó öltözködési szokásokon át a cirkusz színes világáig terjedtek. Fényűző csipkéket, pazar díszítéseket és szorosra húzott fűzőket alkalmazott, kreációi telis-tele voltak történelmi utalásokkal, kacér bájjal és persze polgárpukkasztóan őszinte látványvilággal. A következő összeállítással a május 16-án 70. születésnapját ünneplő divatikont, a párizsi couture élő legendáját, Christian Lacroix-t köszöntöm.

christian-lacroix-vogue-1202.jpg

Tovább

52 emlékezetes ruhaköltemény az 52 éves Cate Blanchett-től

Minden korszaknak megvannak a maga ikonjai és ideáljai. A kortárs filmművészet talán legfényesebb csillaga a kétszeres Oscar-díjas, a háromszoros Golden Globe-díjas és a háromszor BAFTA-díjjal kitüntetett ausztrál színésznő, producer, filmrendező és divatikon, Cate Blanchett. A művésznő a tehetsége mellett az arisztokratikus szépségével, az időtlen eleganciájával és kifinomult ízlésével is meghódította a világot. A következő összeállításban a május 14-én 52. születésnapját ünneplő Cate Blanchett tiszteletére 52 emlékezetes vörös szőnyeges ruhakölteményét hoztam el nektek. Exkluzív fotósorozat csak itt a GaborSzakacs Blogon!

001a_cannes_film_festival_2018_closing_ceremony_red_carpet_alexander_mcqueen.jpg

A 2018-as Cannes-i Filmfesztivál záróceremóniáján egy hatalmas piros masnival átkötött Alexander McQueen ruhát viselt az Oscar-díjas Cate Blanchett.

Tovább

Valentino világa a maszkok mögött

Kissé merész, már-már minimalista őrületbe hajló, a '90-es évek öltözködési stílusában készült haute couture kollekciót mutatott be a Valentino. Az olasz márka tavaszi darabjai ezúttal is a kiváló ízlésű designer, Pierpaolo Piccioli keze munkáját dicsérik. A különleges ruhák mellé ebben a szezonban különleges maszk is dukál. Arcra festett maszk, amely a szájat nem takarja.

200_5.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása