A karaj a sertés egyik legnépszerűbb része, nem véletlenül. Ízletes és sovány hús, ráadásul jó fehérje-és vasforrás. Kapható frissen a pultból, tálcásan előre csomagolva, egészben és szeletben. De melyik bolti termék a legfinomabb? Erre kerestük a választ ebben a tesztünkben.
A magas fehérjetartalmú karaj a gerinc mentén húzódó szálkás hús. A hosszú karaj a fej felőli, a rövid karaj a farok felőli rész, utóbbi magában foglalja a szűzpecsenyét is. Ha a húspultban vagy hentesnél azt látjuk kiírva, hogy kotlett vagy sertésborda, ezek is a karaj elnevezései. A sertésborda csontos vagy kicsontozott karajt, a kotlett pedig csontos karajt jelent.
Egyben és szeletben is süthető, sőt, tölteni is lehet: kolbásszal töltve közkedvelt étel a csabai karaj. Sokan rántott húst készítenek belőle, ami nem véletlen, hiszen a rántott karaj az egyik legkedveltebb rántott hús. Ha a kicsit zsírosabb ízvilágot kedveljük, akkor a hosszú karajt válasszuk, míg, ha teljesen zsírmentes húsra vágyunk, akkor a rövid karajt. Készülhet pácolás után kemencében sütve is, és vannak, akik csonttal együtt serpenyőben sütik hagymával, paprikával.
Érdemes odafigyelni sütés közben, hiszen alacsony zsírtartalma miatt könnyebben kiszáradhat. Javasolt bepácolni, és letakarva vagy bundában sütni. A csontjáról se feledkezzünk meg: némi zöldséggel ízletes csontleves készülhet belőle.
A Friss hús: a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. mellékletének 1.10. pontja szerinti fogalom, mely szerint:
- „Friss hús”: olyan hús, amelyen nem végeztek más tartósítási folyamatot, mint hűtés, fagyasztás vagy gyorsfagyasztás, beleértve a vákuumcsomagolt vagy a szabályozott nyomás alatt csomagolt húst.
- A húskészítmények és előkészített húsok csomagolására csak a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő csomagolóanyag és védőgáz használható fel.
- Védőgáz: olyan inert, ill. semleges gáz, amely gátolja a termék felszínén a káros mikroorganizmusok tevékenységeit, és nem befolyásolja a termék alapvető tulajdonságait.
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket. Ezek között volt tálcás, védőgázas csomagolású és pultos friss termék is.
Ezeket a termékeket hűtőpultban tartják, így vittünk magunkkal hűtőládát, hogy fel ne melegedjenek szállítás közben a húsok.
A karajokat szeleteltük, enyhén klopfoltuk, nem fűszereztük. Ezután serpenyőben vastagságtól függően minimum 5, maximum 8 percig sütöttük mindkét oldalát.
1 fő készült elő a tesztre. Ő sütötte ki a termékeket és végül ő szervírozta a karajokat a kóstolók elé, de már csak sorszámokkal jelölve a mintákat. Az előkészítő nem vett részt a kóstoláson.
Illat: a frissen sült sertéshúsra jellemző illatot vártuk el.
Állag: sütés előtt azt vizsgáltuk, hogy a színe a friss húsra jellemző-e, sütés után pedig azt, hogy puha és omlós vagy inkább száraz és nehezebben rágható.
Íz: sütés után kóstoltuk meg a sertéskarajokat és a frissen sült sertés jellegzetes ízét kerestük. Fontos volt, hogy érződjön a sertéskaraj jellegzetes íze.
18. TESCO Sertéskaraj szeletelt tálcás, egységár: 3 193 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont
A friss hús színe enyhén rózsaszínes. Sütés után a karaj enyhe sertéshús illatú. Állaga kissé száraz. Ízében is enyhén érezhető a fajtajelleg.
17. TESCO Sertéskaraj pultos, egységár: 2 099 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
A hús színe sütés előtt rózsaszín. Sütés után jellegzetes sertéshús-illatú. Állaga kissé száraz kívül, belül rugalmas maradt. Kóstoláskor enyhe sertéshúst-ízt éreztünk.
13. ALDI Húsmester Sertéskaraj darabolt (Kaposvár), egységár: 2 239 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
A hús sütés előtt halványpiros színű. Sütés után megfelelő sertéshús-illatú. Állaga kissé száraz kívül, kevésbé őrizte meg rugalmasságát. Kóstoláskor enyhe sertéshúst-ízt éreztünk.
13. AUCHAN Friss Sertéskaraj szeletelt, egységár: 3 190 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
A hús sütés előtt halványpiros színű. Sütés után megfelelően sertéshús-illatú. Állaga kissé száraz kívül, kevésbé őrizte meg rugalmasságát. Kóstoláskor enyhe sertéshúst-ízt éreztünk.
13. ALDI Húsmester Sertéskaraj szeletelt (Kaposvár), egységár: 2 658 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
A hús sütés előtt halványpiros színű. Sütés után megfelelően sertéshús-illatú. Állaga kissé száraz kívül, kevésbé őrizte meg rugalmasságát. Kóstoláskor enyhe sertéshúst-ízt éreztünk.
13. AUCHAN Nívó sertéskaraj darabolt pultos, egységár: 2 458 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
A hús sütés előtt halványpiros színű. Sütés után megfelelő sertéshús-illatú. Állaga kissé száraz kívül, kevésbé őrizte meg rugalmasságát. Kóstoláskor enyhe sertéshúst-ízt éreztünk.
12. AUCHAN Friss Sertéskaraj darabolt tálcás, egységár: 2 729 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
A friss hús színe megfelelő, rózsaszín-pirosas. Enyhe sültsertéskaraj-illata van sütés után. Az állaga kissé száraz, kevésbé maradt omlós. Kóstoláskor megfelelő sertéskaraj-íze volt.
3. PENNY Kedvenc Hentese sertéskaraj szeletelt tálcás, egységár: 3 373 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
A friss hús színe a fajtára jellemző, rózsaszín-pirosas. Kellemes sülthús-illatú. A karaj kellően átsült, kívül ropogós, belül pedig megfelelően omlós. Kóstoláskor a sertéshúsra jellemző ízt éreztük.
3. LIDL Húsfarm Sertéskaraj szeletelt, tálcás, egységár: 3 373 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
A friss hús enyhén pirosas, a fajtára jellemző színű. A sült hús illata megfelelő. A karaj kellően átsült, megőrizte rugalmasságát. Kóstolóink a sertéshúsra jellemző ízt éreztek.
3. LIDL Húsfarm Sertéskaraj darabolt, tálcás, egységár: 2 449 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
A friss hús enyhén pirosas, a fajtára jellemző színű. A sült hús illata megfelelő. A karaj kellően átsült, megőrizte rugalmasságát. Kóstolóink a sertéshúsra jellemző ízt éreztek.
3. ALDI Húsmester Sertéskaraj szeletelt (Mohács), egységár: 2 658 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
A friss hús kellően pirosas, a fajtára jellemző színű. Jellegzetes sültsertéshús-illatú. A karaj jól átsült, megőrizte rugalmasságát és omlósságát. Kóstolóink a sertéshúsra jellemző ízt éreztek.
3. PENNY Kedvenc Hentese darabolt sertéskaraj tálcás, egységár: 2 799 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
A friss hús színe a fajtára jellemző, rózsaszín-pirosas. Kellemes sülthús-illatú. A karaj kellően átsült, kívül ropogós, belül pedig megfelelően omlós. Kóstoláskor a sertéshúsra jellemző ízt éreztük.
3. ALDI Húsmester Sertéskaraj darabolt (Mohács), egységár: 2 079 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
A friss hús kellően pirosas, a fajtára jellemző színű. Jellegzetes sültsertéshús-illatú. A karaj jól átsült, megőrizte rugalmasságát és omlósságát. Kóstolóink a sertéshúsra jellemző ízt éreztek.
3. PICK Friss Sertéskaraj szeletelt, egységár: 3 998 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
A friss sertéskaraj színe a fajtára jellemző, megfelelően piros. Sütés után kellemes sülthús-illatot éreztünk. A külső réteg ropogós, a belseje kellően rugalmas maradt. Íze a sült sertéshúsra jellemző.
3. S-BUDGET sertéskaraj szeletelt, tálcás, egységár: 2 449 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
A friss hús piros színű. Sütés után megfelelő sülthús-illat érezhető. A hús megfelelően átsült, de nem száradt ki. Kóstoláskor jellegzetes sertéskaraj-ízt éreztünk.
3. SPAR Premium sertéskaraj szeletelt, tálcás, egységár: 3 349 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
A friss hús piros színű. Sütés után megfelelő sülthús-illat érezhető. A hús megfelelően átsült, de nem száradt ki, omlós maradt. Kóstoláskor jellegzetes sertéskaraj-ízt éreztünk.
1. SPAR Regnum Sertéskaraj szeletelt, tálcás, egységár: 2 849 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
A friss hús élénkpiros színű. Sütés után finom sertéskaraj-illat érezhető. A hús külső része jól átsült, belül pedig omlós és puha maradt. Kóstoláskor jellegzetes sertéskaraj-ízt éreztünk. Kiemelkedő fogyasztási élmény.
1. SPAR Regnum Sertéskaraj darabolt pultos, egységár: 2 699 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
A friss hús élénkpiros színű. Sütés után finom sertéskaraj-illat érezhető. A hús külső része jól átsült, belül pedig omlós és puha maradt. Kóstoláskor jellegzetes sertéskaraj-ízt éreztünk. Kiemelkedő fogyasztási élmény.
A tesztgyőztes SPAR Regnum sertéskaraj a SPAR és az INTERSPAR üzleteiben kapható.