Logo Pic
Ági Helló Curry 2024. szeptember 16.

Körte csatni

Nem is értem, hogy nem volt eddig körte csatni recept.... Van már alma, szilva, datolyaszilva, mangó, és több is még. De valahogy a körte eddig elmaradt. Sebaj, most pótlom egy pofon egyszerű verzióval. Ebből a mennyiségből 1 nagyobb tálkányi lesz. Lehet eltenni nagy mennyiséget is télire, akkor a fűszerek mennyisége csökkenthető, mert lesz ideje jobban összeérni. 

Mindig leírom, hogy nem lehet nem imádni, tökéletes húsokhoz, grillekhez, pakórához, lepénykenyérhez. A csatni egyik fő ismérve:

A csatni akkor jó, ha annyira csípős, hogy nem tudod megenni és annyira édes, hogy nem bírod abbahagyni.

 

lményfőzés workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

 20240916_172952.jpg

Hozzávalók:

60 dkg érett körte

10-20 dkg cukor

fél citrom kifacsart leve

1 evőkanálnyi mazsola (ha szereted)

2-3 cm-es gyömbérdarab

1 csillagánizs

1 fahéjrúd

4-5 szem szegfűszeg

fél teáskanál (kashmiri) vörös chili por

 

Nagyon egyszerű dolgunk lesz vele. A körtét megmossuk, negyedeljük, magházát kivágjuk, héja marad, ha szép és ép. Apró kockákra vágjuk és betesszük egy serpenyőbe. A cukrot direkt így írtam, nekem elég az érett körte mellett a 10 dkg, de ugye indiában ennél jóval édesebben készítik. Tegyetek bele elsőre 10 dkg-ot, kóstoljatok, ha nem elég, akkor mehet még rá. Közepes lánggal alágyújtunk, kicsit átkeverjük. Miközben elkezd melegedni, megpucoljuk és lereszeljük a gyömbért, kikészítjük a fűszereket és a citromot kifacsarjuk.

Ahogy a körte a tűzön elkezd levet engedni, átkeverjük és beledobjuk az egész fűszereket meg a reszelt gyömbért. Itt én a mazsolát is hozzá szoktam adni, hadd szedje fel a neki szükséges nedvességet. Többször kevergetve sűrűre főzzük. Meglocsoljuk a citrom levével és megszórjuk a chili porral. A kashmiri chilitől szép narancsos színe lesz. Kicsit itt még hevítjük, de már csak pár percet. Ha érett volt a körte és apróra vágtuk, akkor lesznek a csatniban kisebb darabok is és jó zselés állaga lesznek.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a címlapra
Helló Curry!
Kis hazánkban az indiai gasztronómia még csak most kezdi bontogatni szárnyait. Ha otthon szeretnénk főzni indiai ételeket, nem is olyan egyszerű magyar nyelvű receptet találni. Blogom célja, hogy az érdeklődőknek elérhetőek legyenek a receptúrák. Azok körében, akik még nem ismerik, népszerűsítem ezt a különleges, széles spektrumú konyhát. És néha becsempészek egy kis nem indiait is, csak hogy izgalmasabb legyen a kalandozás:-)
Legjobban pörgő posztok
Idősebb korban is természetes a szerelem
Kontent • 9 nap
Korai menopauza, amire sok nő nem is gondol, pedig kellene
Kontent • 16 nap
A Monza elleni mérkőzés
Apuleius • 6 nap
A latin jazz királynője, a funkgitár optimista hőse, és korunk egyik legnagyobb baritonja a Müpában
srecorder • 5 nap
Nagy dán szalámi teszt
Linda Morvai • 9 nap
Cikkek a címlapról
Ide vidd a kutyát strandolni!
    Állandó problémaköre a kutyásoknak, hová lehet menni pancsolni a kedvenccel. Mert igen, a nyár és a fürdés nekik is jár, sőt. Most hoztam egy menő listát nektek, kutyafuttában közlöm is, hogy rá tudjatok keresni igény esetén. A kutyabarát szolgáltatók közül természetesen nem maradhatnak ki a…
5+1 hasznos tipp a méhek napjára
A legelőtől az itatón át a tudatos mézvásárlásig.  1994 óta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére április 30-án tartjuk a méhek napját! Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és…
>