Logo Pic
Papp Virág 2024. május 05.

150. Kentucky Derby & Oaks: Ez volt aztán lóverseny!

Hármas célfotó döntött a 150. Kentucky Derby győztesének kilétéről.

kentuckyderbyphoto.jpg

Nagy hétvége ért véget tegnap este Churchill Downs-ban: idén rendezték 150. alkalommal a Kentucky Derby-t és Oakst, azaz Kancadíjat.

A hagyományhoz híven előbbi alapozta meg a jó hangulatot a hétvégére már pénteken. Izgalmakat azonban nem láthattunk: Thorpedo Anna szabályosan elszállt a mezőnytől, és közel öt hossz előnnyel száguldott be a célba. Fast Anna lánya első csúcskategóriás győzelmét aratta a Kentucky Oaks-on.

A mének viszont nem adták ilyen könnyen a fődíjat. A Kentucky Derby célegyenesének elején Mystik Dan állt az élre, akit kívülről Forever Young és Sierra Leone párosa rohamozott meg. A három ló olyannyira fej fejt haladt át a célvonalon, hogy senki nem tudott ünnepelni – a győzelmi üdvrivalgás csak percekkel később következett, amikor megszületett a bírói ítélet. Mystik Dan, Sierra Leone és Forever Young a sorrend, mind orrhosszra egymástól.

Ezzel nem csak Goldencents fia dicsőült meg az ikertornyok alatt, de a Ken McPeek – Brian Hernandez páros is. Thorpedo Annát is ők készítették, illetve ülték, így megvan a 150 év negyedik tréner- és nyolcadik zsokéduplája. Mindezt úgy, hogy eleve először nyertek magukban a futamokban is. Úgy tűnik, a siker ezúttal párban járt. 1933 után ez az első eset, hogy a nyerő tréner és zsoké személye is ugyanaz! 

„Ez hihetetlen. Ez volt életem leghosszabb pár perce, amikor arra vártam, hogy közzétegyék a fotót. Ez egy életre szóló teljesítmény. Ez az egész családunknak szól. Hogy megélhettem azt, amit 6 éves koromban megálmodtam, amikor a nagyszüleim farmján bicikliztem, és azt mondtam nekik, hogy egy nap megnyerem a Kentucky Derbyt, nos, itt vagyunk” – nyilatkozta eufórikusan Hernandez.

Ami a többieket illeti, bőven van mit megemlíteni a lemaradókról is. Sierra Leone csapata bizonyára csalódottan tér haza, hiszen a favoritnak a világ végéről, külső ívről kellett zárkóznia, így maradt le néhány centiméterre a halhatatlanságról. Chad Brown tréner úr azonban nem sajnálkozott; kielemzik a futamot és készülnek tovább.

Forever Young harmadik helye pedig ismét egy szép eredmény Japánnak. Afelől sose voltak kétségeink, hogy a felkelő nap országában virágzik a lóversenyipar, de így is nagy eredmény a világ másik végén, teljesen eltérő környezetben elhozni a bronzérmet az Egyesült Államok legnagyobb versenyében, sőt két japán telivért láthatunk az első ötben! Ugyanakkor Todd Pletcher üdvöskéje, Fierceness ezúttal csak csalódást keltő 15., bár nem tartjuk kizártnak, hogy a nem túl megbízható teljesítményű méntől láthatunk még ezt-azt.

Hármas célfotó és Derby-Oaks dupla. Ennél többet nem is kívánhattunk volna a 150. Kentucky Derby & Oaks hétvégéjéről. Holnap pedig a newmarketi Guineas-kel folytatjuk; a tengeren innen is ébredeznek a háromévesek.

Nyitókép: Sports Illustrated

Vissza a címlapra
Legjobban pörgő posztok
A Salernitana elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Nagy változások várhatók a középpályán
venember83 • 8 nap
Nagy barbecue szósz teszt
Linda Morvai • 8 nap
A kommunizmus egyik utolsó botránya: az 1989-es érettségi
Kerek Bálint • 4 nap
Cikkek a címlapról
Cegléd, Zöldhalom
A bejegyzés címe nem tévedés. Ugyanis nemcsak a Ceglédhez közeli Csemőben, hanem Cegléden is volt egy Zöldhalom.  Régi térképek, feltételezések, következtetések, helyszíni tapasztalatok alapján. A ceglédi Zöldhalmot és annak pontos helyét régi térképek alapján azonosítottam, amely halom több mint…
10 időtlen lakberendezési ötlet
Nehéz választani a rengeteg lakberendezési stílus között. Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy valóban szeresd, ne csak pillanatnyi fellángolásból kövess valamit. Tíz tippet gyűjtöttem most össze, amelyek segítenek a gyönyörű és időtlen otthon kialakításában. 1. Minőségi bútorok, letisztult…
>