GaborSzakacs

A váltakozó térfogatok flörtje a legfinomabb textíliákkal

2022. július 14. - gaborszakacs

A szíriai születésű dubaji székhelyű divattervező, Rami Al Ali a párizsi divathéten mutatta be a 2022-es őszi couture kollekcióját. Az elképesztő forma-és színvilágot felvonultató designer gyűjteményét az 1960-as évek csillogása ihlette. Egy izgalmas időutazásra invitállak benneteket, ahol a múlt és a jelen találkozik a kifinomult eleganciában.1_505.jpg

A szíriai születésű divattervező, Rami Al Ali számára a kifinomult esztétika szeretete már korán elkezdődött. A finom szövetek és a dizájn iránti kíváncsisága arra késztette, hogy vizuális művészetet tanuljon a damaszkuszi képzőművészeti főiskolán, ahol nyilvánvalóvá vált tehetsége. Al Ali 1995-ben diplomázott és megkezdte divatkarrierjét Dubaiban és Bejrútban. 2001-ben Dubaiban létrehozta a Rami Al Ali Couture márkát, amely a merész szabásvonalakkal és a megalkuvást nem ismerő couture-ötletekkel a régió egyik kiemelkedő divatháza lett. Olyan vezető divatkiadványok figyeltek fel rá, mint a Vogue, a Harper’s Bazaar, az Elle és a Business of Fashion. A nemzetközi márkák érdeklődését is felkeltette, együttműködött többek között a Swarovskival, a Royal Jet magánlégitársasággal és nagy ékszermárkákkal is, mint a Bulgari, a Cartier, a Van Cleef & Arpels és a Messika.

Az igazi áttörés 2009-ben jött el, amikor az Alta Moda Alta Roma vendégművészeként meghívták Olaszországba, ahol bemutathatta az aktuális tavaszi-nyári couture kollekcióját. Innen már nem volt megállás, a The Middle East Magazine az 50 legbefolyásosabb arab személyiség közé választotta. 2012 januárjában debütált a párizsi couture divathéten, a közönség elismerően fogadta az egyedi kézműves tudását és a kreatív vízióit. 2020-ban elindította a Rami Al Ali White-ot. Ez az almárka a ready-to-wear darabokat és a menyasszonyi ruhákat helyezi előtérbe, a túltermelésre hivatkozva évente csupán egy kollekciót mutat be ebben a szegmensben.

Rami Al Ali neve ma egyet jelent a kreatív művészettel, a modern eleganciával. A hírességek és a társasági élet kiemelt szereplői előszeretettel viselik a designer ruhakölteményeit. Többek között Beyoncé Knowles, Eva Longoria, Helen Mirren, Jennifer Lopez Kelly Rowland, Kerry Washington, Naomi Campbell, Carrie Underwood és Julianne Moore.

Sikerének köszönhetően Rami Al Ali ma már túlmutat a divaton, kiemelt figyelemmel támogatja a nők társadalmi helyzetével foglalkozó mozgalmakat. 2017 óta elkötelezett tagja a dubai ESMOD Fashion Institute mentorprogramjának, amely lehetőséget biztosít tehetséges egyetemisták számára, hogy saját kapszulakollekciójukat készítsenek a Rami Al Ali atelier-ben eltöltött gyakorlat során. 2019-ben a tervező részt vett az Atassi Foundation non-profit szervezet dubaji kiállításán, amelynek az volt a célja, hogy rávilágítsanak a szíriai női művészeti mozgalmakra, ezzel pedig a női művészek jelenlétét erősítsék. Al Ali a Dubai Design & Fashion Council-lal (DDFC) is együttműködik, mentorként segíti a helyi és regionális tehetségek felemelkedését.

Régóta figyelem Rami Al Ali pályáját. Igazán meggyőzőnek találom azt a fajta magas minőséget, művészi kivitelezést és részletgazdagságot, amelyet sok-sok éve képvisel. Most úgy éreztem, hogy a GaborSzakacs Blogon bemutatom nektek ezt a fantasztikus művészt, aki a párizsi couture divathét résztvevőjeként ebben a szezonban bemutatta a nagyszerű couture kollekcióját.

2020 januárja óta ez az első couture divathét, amelyen a kisebb és nagyobb márkák is kifutós divatbemutatón tárták a nagyközönség elé a 2022-es ősz/téli gyűjteményüket. Erről a nagyszabású fashion eseményről természetesen Rami Al Ali sem hiányozhatott. Párizs szívében, az Avenue Montaigne és a Champs-Elysées sarkán álló Artcurial aukciósház impozáns épületében rendezte meg divatshow-ját a designer.

Az 1960-as évek ihlette kollekció olyan finom időutazás, amelyben könnyedén egyesíti a múltat ​​és a jelent. Rami Al Ali elképesztő textúrákat, lélegzetelállító volumeneket és különleges formavilágot vitt kifutóra, na meg persze azt a ragyogást, amely a '60-as évekre oly nagyon jellemző. A libbenő köpenyei elegánsan megteltek levegővel, a drámai hatás miatt a csillogó oszlopruhák tökéletesen mutatnak. A váltakozó térfogatok flörtje a legfinomabb textíliákkal, mmm, mennyei!

Imádja a feltűnő színeket. A borvörös, a sötétlila, a sötétkék, a levendula, az erdőzöld, a málnapiros, a rózsaszín és réznarancs gazdag árnyalatai játékosan és észrevétlenül érzelmeket ébresztenek bennünk.

Stílusos és élénk design vonul végig a kifutón. Felsejlenek a '60-as évek divattörténeti mérföldkövei és stílusikonjai. Meg-megvillan a kifinomult francia sikk és a hollywoodi vörös szőnyeges események világa is. Al Ali ügyesen bánik a taftokkal, a szaténokkal, a finom selyemmuszlinnal, amelyekhez gyakran társít tüllöket. Játszik a textúrákkal, a lépcsőzetesen építkező formákkal, a kontrasztokkal, de minden egyes ruhakölteményében egyensúlyt biztosít.

Ami engem leginkább megfogott Al Ali couture művészetében az, hogy kifogástalanok a díszítései. Grafikai mintákra emlékeztető hímzéseket használ, kiváló arányérzékkel jelennek meg nála a fémszálak, az értékes üveggyöngyök, a Swarovski kristályok, a kézzel vágott selyem organza rátétek és persze a puha strucc-és kakastollak. Rami Al Ali couture kollekciója elegáns, feltűnő, tekintélyt parancsoló, ugyanakkor professzionális, mivel a kivitelezés mindig a legmagasabb színvonalon történik. Művészete igazán üde színfoltja a párizsi divathétnek. Csak így tovább, Rami!

Fotók: Rami Al Ali Official Website / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7317883063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása