GaborSzakacs

... és akkor kifutóra lépett a Halál

2022. május 28. - gaborszakacs

Immáron a harmadik kollekcióját mutatta be a párizsi couture divathéten Charles de Vilmorin. A tehetséges francia divattervező 2022-es tavaszi ruhadarabjait a groteszk látványvilággal rendelkező Tim Burton filmek ihlették, amelyekben a halál hűvös érintése a lelkünkig hatol. A couture gyűjtemény cseppet sem sötét vagy taszító, inkább színes és kihívóan nagyvonalú, mintha a designer kifigurázná az életünkbe váratlanul betoppanó Kaszást.

100_24.jpg

A párizsi Fédération de la Haute Couture et de la Mode hivatalos programjában már harmadjára szerepel a feltörekvő francia designer, Charles de Vilmorin. A fiatal művész egyedi látásmódja gyorsan a kortárs divatértők nagy kedvence lett, ugyanis a klasszikus párizsi szabásvonalakon túl egy árnyaltabb, alternatív világba kalauzolja el a divat nyitott szívű szerelmeseit.

Charles de Vilmorin 2022-es tavaszi couture kollekciójához egy nagyszerű fashion videót készített, amelyben a filmes Tim Burton stílusjegyeit használta fel. A „Danse Macabre” vagyis a Haláltánc allegóriájára felfűzött alkotás a Kaszással való incselkedést, a "na, előle nem menekülsz" érzést mutatja be. A videó kevésbé sötét és ijesztő, mint Burton művei, ám a felnagyított érzések és a groteszk elemek ugyanúgy megtalálhatók benne.

A fashion film a fiatal Charles hálószobájában indul, ahol a kis tudóspalánta a tudományos laborjában kémcsövekkel babrál. Miután a flitterekbe és tollakba öltözött szülei jó éjszakát kívánnak neki, az óra éjfélt üt. Charles egy láda mélyéről előveszi a varrógépét és nekilát ruhákat varrni. Őszinte boldogság ül ki az arcára, miközben a szebbnél szebb textíliák átrobognak a keze alatt. Egy fodros fehér ruhát készít, amelyen De Vilmorin egyik színes festménye látható, maga elé tartva megnézi a tükörben. A tükörből megpillant egy csontvázat. Felöltözteti az általa készített kreációba, ekkor megszületik a fiatal couturier.

A fiú és a csontváz táncra perdülnek a szobában, a színes textíliák szinte úsznak a levegőben. A Halál hívására a kis Charles a tüzes pokolban találja magát, ahol a táncosok De Vilmorin couture ruháit viselik. A színes anyagokat  miniatűr csontvázakból készült szövetszobrok díszítik. Láthatunk jellegzetes De Vilmorin rajzokat, hatalmas fodrokat, puffos ujjakat és földet söprő, flitteres szoknyát is. A film záróképében megjelenik Charles de Vilmorin,  Ő maga a Halál, és azt kérdezi a fiatalkori alteregójától: „Tetszett a műsor?” Mintha a földi élet végén lepergő képkockákba engedne bepillantást. A Halál a kezét nyújtja, a háttérben lévő hatalmas festményt pedig felemésztik a lángok.

A francia designer az Élet és Halál örök ellentétét, az elmúlás szépségét, a földi lét színes pillanatait festi meg a 2022-es tavaszi kollekciójában. A művész szerint felesleges túlgondolni a saját kezűleg készített couture ruhadarabjait annak ellenére, hogy azok telis-tele vannak szimbólumokkal és utalásokkal. Charles de Vilmorin zsenialitása abban rejlik, hogy minden egyes alkotásával gyönyörködtet, lenyűgöz, nem ijeszt meg és nem vált ki taszító érzést. Ez nagyon fontos üzenet, mert a sorsdöntő pillanat egyszer mindenki életében elérkezik.

A kollekcióhoz készült kisfilmet az alábbi képre kattintva tudjátok megtekinteni:

Fotók: Melanie Doh / Charles De Vilmorin / Vogue

Videó: Charles de Vilmorin Haute Couture SS 2022 / Charles de Vilmorin Official YouTube Channel

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2717790640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása