GaborSzakacs

Amikor a megtagadott érzékiség újraéled a divatban...

2022. május 13. - gaborszakacs

Elképesztő színekkel és izgalmas formavilággal rukkolt elő a párizsi divathétre Dries van Noten. A világhírű belga divattervező a 2022-es őszi kollekcióját egy dekadens francia bérházban mutatta be, ahol a múlt megfáradt, rozoga és nyugtalanítóan ódon emlékei új értelmet adtak az 1940-es évek viseleteiből inspirálódott,  gazdagon rétegzett textúráknak. Merész anyaghasználat, különleges állatminták, hangsúlyos ékszerek és pimaszul harsány rúzsok sorakoznak egy nem mindennapi gyűjteményben. Az érzékiség újraéled a divatban.

8_468.jpg

Mindig is csodáltam Dries van Noten művészetét. Olyan lelkesen, őszintén és odaadással alkotja meg az aktuális szezon új ruhadarabjait, hogy az párját ritkítja a kortárs divatban. A 2022-es őszi ready-to-wear kollekcióját nem kifutós bemutatón, hanem egy dekadens párizsi bérház ódon falai között megrendezett prezentáción tárta a nagyközönség elé. A rozoga hatású épület nyikorgó lépcsősorán, majd elnyűtt parkettáján sétálva olyan érzése támad az embernek, mintha több évtizeddel ezelőtt megállt volna az idő.

A gyűjtemény ezúttal nem élő modelleken, hanem próbababákon sorakozott fel a panelekkel burkolt szobákban. A szekrények mellett vagy éppen az asztalon állva, a lépcsőre leülve, egymás felé fordított arcú babákat látni, mintha beszélgetnének a letűnt korok nyomasztó emlékeiről. A hangulat összességében igencsak nyugtalanító, mivel a múlt és a sötétség nyomasztó légköre belengi a tereket. A színes ruhák, a meghökkentő textúrák, a drámai volumenek újszerű, bizalommal teli jövőt, izgalmat hoznak, sajátos élménnyé alakítják a hely félelmetesnek tűnő légkörét.

Dries van Noten ruhái az 1940-es évek öltözködési stílusát idézik meg. Éles vonalakat, erős kontrasztokat használ, imádja a hangsúlyos ékszereket. Persze, találkozunk az op-art extrém geometikus jegyeivel is, felbukkannak a különleges állatminták, na meg az 1970-es évek glam vonala telis-tele flitterrel, csillogó bársonnyal, erőteljes színű selymekkel, szuperszexi maxikabátokkal és fűzős csizmákkal. Mintha Van Noten ordítva-sikítva kiabálná bele a világba, hogy elég volt a világjárvány fizikai és lelki bezártságából, szedjük elő a színeket, a mintákat, a harsány árnyalatú rúzsokat és mutatkozzunk minél izgalmasabb szettekben a közösségi terekben. Kezdjünk el élni, de nem úgy, mint annak előtte, hanem nagyobb odaadással, több figyelemmel egymás iránt és ne rejtsük el az érzelmeinket, az érzékiségünket és nyíljunk meg egymás felé.

A kollekcióhoz készített izgalmas fotósorozat - már valódi modellekkel - a prezentáció hangulatát adja vissza. Dries van Noten azon kevés designerek közé tartozik, aki nem kíván visszatérni a kifutók világába, mert a performansz jellegű private viewingon személyesebb élményt tud adni, mint egy hatalmas fashion show személytelen bemutatóterében. Sokkal érdekesebb, amikor testközelből figyelheted meg az egyes anyagok esését, a szabásvonalakat, a különféle varrási és díszítési technikákat, ezzel pedig egyfajta közelséget, privát kontaktust teremt a művész és a vásárló között.

Meggyőzően élénk és üde, mintha már láttuk volna valahol, de mégis roppant újszerű Dries van Noten minden sziluettje. Álmodozásra hívogat, a látványos formákon és íveken keresztül megmutatja, hogy a ruhatáradba igenis beilleszthető egy-egy különleges ruhadarab. Van Noten nem csupán ruházati termékeket ad el, hanem reflektál a világ eseményeire, beszél hozzád, formálja az ízlésedet és a szépség fogalmához társított képeidet, felnyitja a szemed és karaktert épít.

Ma, amikor az online világ határtalanságába vagyunk bezárva, az örömünket, a fájdalmunkat, az együttérzésünket egy hanyagul odavetett kommenttel, like-kal vagy emojival fejezzük ki, különösen nagy szükség van arra, hogy a személyes találkozások alkalmával az elfeledett érzéseinknek teret engedjünk. És ahogyan az évekkel ezelőtt elnyomott, elfeledett vagy megtagadott érzékiség lassan újraéled a divatban, úgy a bennünk elnyomott, elfedett vagy megtagadott érzékiség is egyszer talán újraéled és szabadon szárnyalhat.

Fotók: Casper Sejersen / Dries Van Noten / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7917775608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása