GaborSzakacs

A szépség és a szörnyeteg szereplői a Moschino kifutóján

2022. március 03. - gaborszakacs

Egy életre kelt mesevilágba csöppenhettek azok a szerencsések, akik meghívást kaptak a Moschino 2022-es ősz ready-to-wear kollekciójának bemutatójára. A milánói divathét látványos eseményén fantáziadús formavilág, elképesztő szabászati megoldások, meghökkentő díszítések és vibráló színek tömkelege került kifutóra, a meghökkent divatrajongók csak kapkodták a fejüket a különös jelmezfesztiválon. Csillárok a fülben, kalap helyett lámpaernyők a fejen, szekrények, szőnyegek, vázák és megannyi izgalmas lakberendezési tárgy tetszelgett ruházati szerepet játszva. Vajon A szépség és a szörnyeteg című Disney klasszikus minden szereplője hivatalos volt erre a különös divatvízióra?

200_16.jpg

A legtöbb gyermek meghatározó élménye, A szépség és a szörnyeteg című Disney mesefilm. Az átkokkal, varázslattal és romantikus gondolatokkal teli animációs játék látványvilágáról és néhány szereplőjéről titkon reméltük, de valójában soha nem gondoltuk komolyan, hogy egyszer valósággá válhatnak. Amikor Belle az elvarázsolt kastélyba érkezik csupa-csupa furcsa lénnyel találkozik, akik egy sötét mágia hatására lakberendezési tárgyakká változtak. A különleges történet a milánói divathéten most valósággá vált, a szereplők a Moschino-ház 2022-es őszi kollekciójának bemutatóján életre keltek.

A Moschino vezető tervezője, Jeremy Scott már néhány hónappal korábban nekilátott annak a fantasztikus gyűjteménynek, amely akár a fent említett meseklasszikus fashion remake-je is lehetne. Ezzel pedig a milánói divathét talán legnagyobb durranása a Moschino show lett. Amikor Johann Strauss keringőinek világszerte ismert taktusaira a kifutóra érkeztek a modellek, akkor minden vendég gyermekkori álma elevenedett meg. A meghívottak megbabonázva figyelték a fantáziadús formavilágot, az elképesztő szabászati megoldásokat, a meghökkentő díszítéseket és a vibráló színeket.

Bár Jeremy Scott eredeti inspirációja a 2001: Űrodüsszeia című 1968-ban bemutatott amerikai sci-fi film és annak hálószoba-jelenete volt, a kreációk sokkal inkább A szépség és a szörnyeteg című Disney rajzfilm elvarázsolt kastélyát juttatják eszünkbe. Benne a reneszánsz festményeket, a pompás bútorokat és persze az elátkozott szereplőket. A bemutatótérben egy szűk ruhán életre kelt a pompás chesterfieldi komód és a karcsú falióra, az aranyozott képkeret és tükör. A puha perzsaszőnyeg az uszályos estélyi szerepét töltötte be, az evőeszközök pedig a szűk "kis fekete ruha" izgalmas díszeiként tündököltek. A falikarok, a vázák, a madárkalitkák, a kecses gyertyatartók és a lámpaernyők ezúttal kalapként funkcionáltak - Stephen Jones kalaptervező zsenialitását dicsérik a felsorakozó alkotások. A gyűjtemény bizarr és egyben legemlékezetesebb pontjai a kristálycsillár alakú fülbevalók, a melltartóvá avanzsált ezüstös fényű tálca és az előkelő szalon vörös drapériájából született ruhaköltemény. Epekedve várjuk, hogy végre megjelenjen Belle, Gaston és a Szörnyeteg, na meg a rózsa... ám ez mégiscsak egy másik történet, a Moschino története.

Az emberi találékonyság, a határtalan fantáziavilág és a lehetetlen gondolatok összessége költői finomsággal ez a látványos kollekció. Játékos, bohém és kellőképpen őrült ahhoz, hogy igazán ne is vegyük komolyan. Jeremy Scott találékonyságában, rafinériájában és kreativitásában egyszerűen nem lehet csalódni, nemhiába nevezi őt a nemzetközi sajtó "a divat utolsó lázadójának".

Fotók: Alessandro Lucioni / info@imaxtree.com / The New York Times / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1317766914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása