GaborSzakacs

Coco Chanel és Vincent van Gogh szerelme

2021. augusztus 02. - gaborszakacs

A legendás francia divattervező és a holland posztimpresszionista festő szenvedélyes kapcsolata csupán a Chanel kreatív igazgatójának képzeletében válhatott valósággá. Virginie Viard a 2021-es őszi haute couture ruháiban a két művész jellegzetes stílusjegyeit hozta közös nevezőre, ezzel megalkotva egy igazán különleges kollekciót. A tweed-gyöngy-szalag Chanel-szentháromság mellett ezúttal felbukkannak az éles kontrasztok, a valóságon túlmutató színek és a körkörös ecsetvonások. Érték és esztétikum egyenesen a párizsi divathétről.chanel_fall_2021_couture_2_1.jpg

Őrült és érzelmektől túlfűtött szerelem lett volna az övék. Megkondultak volna a párizsi Notre-Dame harangjai, amikor a francia divat első számú ikonját a holland festészet géniusza oltárhoz vezette volna. Mindent elsöprő lendület és lázadó alkotói szenvedély jellemezte volna a művész házaspár életét. Ám a világ zűrzavarában 1890. július 29-én önkezével véget véget életének Vincent van Gogh, ekkor Gabrielle „Coco” Chanel mindössze 7 éves volt. Így soha nem találkozhattak. Sok-sok évtizeddel később a képzelet szárnyán művészetük mégiscsak összefonódhatott, hála a Chanel-ház kreatív igazgatójának, Virginie Viardnak.

Egy meglepően újszerű, a megszokott formákon túlmutató haute couture kollekcióval érkezett a Chanel a párizsi divathétre. Bár az idő nem volt túl kegyes a meghívottakhoz, a látványos fashion show mindenkit kárpótolt a mindössze 19°C fokos francia júliusért. A Grand Palais grandiózus bemutatótere helyett a Palais Galliera udvarán megrendezett eseményen kizárólag a nemzetközi divatvilág nagyágyúi vehettek részt. A divathét idejére a múzeum bezárt, így a Párizsba érkező divatrajongók nem nézhették meg a 'Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto' című kiállítást sem.

A XIX. század látványos krinolinjai és az 1930-as évek elitjével szembeforduló dühös és lázadó Coco Chanel ihlette a 2021-es őszi kollekciót. Történt ez akkor, amikor az isteni Coco a jelmezszerű megjelenést mélyen megvetette és modern, letisztul, mégis erőteljes szettekbe öltöztette a nőket. Ezt a változásra ítélt korszakot Virginie Viard a koronavírus-járvány utáni időkkel állítja párhuzamba.

Személyes és romantikus, optimista és határozott vonalakkal találkozhatunk, amelyek könnyed eleganciával repítenek át bennünket az évszázadon. Viard szettjeiben felbukkannak az impresszionista festők által ihletett motívumok és formák. Felfedezhetjük többek között Édouard Manet finomságát és merészségét az apró színes strasszokból felépített mozaikokban, de talán Vincent van Gogh hatása a legerősebb. A Párizsban alkotó holland posztimpresszionista művész erőteljes ecsetvonásai, finom pointillista tapintásai visszaköszönnek Viard kardigánjaiban és terebélyes szoknyaiban. Van Gogh festészeti bravúrjait kitűnően transzformálta a textíliákra, a tüllre és a sifonra készült hímzések, a tollak és a virágdíszítések lenyűgöző egésszé álltak össze. 

Ahogyan Van Gogh művészetében, úgy a Chanel 2021-es őszi haute couture kollekciójában is felfedezhető a drámai zűrzavar. A káoszban mégis ott van a rendszer. A körkörös ecsetvonások a szélesedő szoknyákon köszönnek vissza, a szellős tüllöket óvó-védelmező jelleggel ölelik át a finom csipkék, a sifonok és a tweedek megnyugvást és eleganciát hoznak a tomboló érzelmek viharában. Viard a valóságon túlmutató színekkel (megjelenik Van Gogh ikonikus napraforgóinak élénk sárgája) és a dús virágzatokkal ügyesen eltereli a figyelmünket. Romantikus hatást kelt, pedig tagadhatatlan, hogy a háttérben megbújik a szenvedély.  A hamis punk frizurák, a köldököt villantó csíktopok és a férfias nadrágos szettek sorozata valamilyen oknál fogva mégsem tudja lerombolni a több évtizedes Chanel-mítoszt.

A show fináléjában megjelenik a '30-as évek menyasszonya, aki egy rózsaszín szaténruhában idézi meg a Chanel második világháború előtti korszakát. Szettjét egy csodás fekete kalap - rajta sokszínű flitterekkel szétszórt fátyol - teszi tökéletessé. A hatás letisztult és különleges, a drámai belépőt azonban a modell megbotlása feloldotta, hatalmas vigyorral az arcán vonult végig a Palais Galliera divatmúzeum udvarán, majd a galérián. Visszarántva bennünket a fennkölt művészet mámoros fellegeiből a nagybetűs VALÓSÁGBA. 

Chanel Fall 2021 Couture bemutató a párizsi Palais Galliera divatmúzeum udvarán

A Chanel Fall 2021 Couture fináléjában egy lépcsősoron érkezett a menyasszony.

fsh-1625580467151-21khcheadercomdesktop.jpg

Fotók: Chanel / Alessandro Lucioni / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr516642290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása