GaborSzakacs

"Nem kell repülnöd ahhoz, hogy átlépd a saját határaidat!"

2021. július 27. - gaborszakacs

Ne essetek pánikba, ez az igencsak közhelyesnek tűnő idézet nem Paulo Coelho vagy Oravecz Nóra legújabb könyvének címe, hanem Iris van Herpen 2021-es őszi haute couture kollekciójának mottója. Az extravagáns ruhakölteményeiről ismert holland divattervező ezúttal egy repülőből kiugró világbajnok ejtőernyőssel népszerűsíti az Earthrise, azaz a Földkelte elnevezésű gyűjteményét, amelynek darabjai újrahasznosított óceáni műanyagból készültek. Tudományos és fantasztikus, innovatív és fenntartható ruhák egyenesen a párizsi divathétről!200_8.jpg

Iris van Herpen 2021-es őszi haute couture kollekciójának legfőbb üzenete a szabadság és az önmagadba vetett hit ereje. Nemhiába adta a gyűjteménynek az Earthrise, azaz a Földkelte elnevezést. Amikor 1968 karácsonyán a NASA Apollo-8 küldetése során Bill Anders, Frank Borman és Jim Lovell űrhajósok maguk mögött hagyták a Földet, megörökítették ezt a különleges történelmi pillanatot. Anders fotóján a Kék Bolygónk egészen aprónak tűnik az univerzum végtelenjében. A földi lét aggodalmaitól eltávolodó asztronauták az akkori csúcstechnológiai eszközök segítségével átléphettek a gravitációmentes térbe túl a fizika törvényein, túl a saját komfortzónájukon (de utálom ezt az elcsépelt kifejezést) és túl a legmerészebb álmaikon. 

Ez a felemelő élmény, a szabadság felhőtlenül boldog érzése inspirálta a holland divattervezőt. Iris van Herpen maga is a szabadság egyik legkifejezőbb művészetének, a táncnak az elkötelezett hódolója, haute couture munkásságában a mozgás és a szabadság valamilyen módon mindig találkozik. A legfinomabb rezdülésektől az elnagyolt mozdulatokig terjed a palettája, ehhez pedig hozzáadódik a test arányainak megfigyelése és leképezése a textíliák nyelvére, na meg a couture magas minőség - ide értve a kézi kidolgozásokat és a mesés díszítéseket is. 

A 2021-es őszi kollekcióhoz készült kisfilmet Van Herpen a világbajnok francia ejtőernyősnővel, Domitille Kigerrel forgatta, aki 300 km/h sebességgel zuhant a Kék Bolygó felé egy drámai Iris Van Herpen kreációban. Egészen meghökkentő élmény, ahogyan az életveszélyes sport egy emlékezetes couture-projektté válik. A Kiger által viselt egyedi haute couture ruha kék gömbök ezreiből kelt életre, utalva bolygónkra és bemutatva "az építkezés makulátlan művészetét", amely a ruha ellenállóságát mutatja be extrém körülmények között. Érdekesség, hogy a gömbök kézzel vágottak és színátmenetesek, úgynevezett Parley Ocean Plastic-ból, azaz újrahasznosított óceáni műanyagból készültek. Egyszerre mérnöki alkotás, innovatív textilgyártási bravúr és művészi szinten kivitelezett kézimunka, amelyben a teljesítmény és a funkció elválaszthatatlanul összeforrt.

Van Herpen jól ismert aláírási formái visszaköszönnek a kollekció további 18 izgalmas darabjában is. A természet és a technológia találkozása egészen elképesztő látványvilágot nyújt. A magasba ívelő hegyvonulatok, az erőtől duzzadó gleccserek és az ég végtelenjének bemutatása kiválóan megfér az apró halpikkelyeket idéző organikus részletek mellett. Egyszerre népies és hagyományőrző, ugyanakkor innovatív, futurisztikus és a jövőbe vágyódó. A papírrétegek, a lézervágott szövetcsíkok és a 3D nyomtatásban előállított díszítőelemek olyan kifogástalan struktúrában kapcsolódnak egymáshoz, mint az idegpályák az emberi idegrendszerben.

Iris van Herpen számára az 1968-as „Earthrise” tanúbizonysága az emberi faj evolúciójának „sarkalatos momentuma”. Szerinte a Föld emberközpontúsága megkérdőjelezhetővé vált, ezzel pedig egy óriási paradigmaváltás történt az emberiség életében. A designer kollekciói az haute couture-ön keresztül ezeket az új nézőpontokat kívánja bemutatni szezonról szezonra. Túl a divatipar dollármilliárdos gépezetén, túl az eladási mutatókon és túl a képzelet határain, ahol képes vagy legyőzni a félelmeidet, a vágy táplálja az alkotást, ezzel pedig képes lehetsz kitolni a saját határaidat. Repülés nélkül.

Iris Van Herpen Fall 2021 Couture kollekciója a párizsi divathéten került bemutatásra

19_262.jpg

"Nem kell repülnöd ahhoz, hogy átlépd a saját határaidat!"

Iris Van Herpen őszi gyűjteményéhez készült „Earthrise” című kisfilmjét az alábbi képre kattintva nézhetitek meg:

Fotók: Iris Van Herpen Fall 2021 Couture / Iris Van Herpen 

Videó: Iris van Herpen ~ Earthrise / Iris van Herpen Official YouTube Channel

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1416634522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása