GaborSzakacs

A különcség művészete a textíliák nyelvén elbeszélve

2021. május 31. - gaborszakacs

Amikor már tele van a hócipőd a kommersz dolgokkal és nagyon unod a kliséket, akkor valami olyanra vágysz, ami eddig még nem volt az életedben. A Comme des Garçons kreatív igazgatója, Rei Kawakubo világhírű fashion designer egy extravagáns kollekcióval ment szembe a hétköznapok szürkeségével. A realitástól kissé elrugaszkodva egy meghökkentő ruhasorozatot dobott piacra, amely leginkább művészi önmegvalósítás, mintsem uniformizált utcai viseletek összessége. Dőljetek hátra és élvezzétek a fantázia határtalan szabadságát!

8_409.jpg

Amikor a pandémia egyik napról a másikra felforgatta a világot, az emberek mindennapjai is megváltoztak. Életterünk az otthonunk négy fala közé szorult, az információáramlás a digitális médián és a közösségi oldalakon keresztül zajlott. Hirtelen mindenki mindenhez értett, a rengeteg szűretlen információtól fellelkesülve minden második rokonunk, kollégánk, barátunk önjelölt orvossá, víruskutatóvá, pékké, séffé és mentálhigiénés tanácsadóvá lépett elő. Az „információ elárasztásának blokkolására irányuló impulzus" adta az ötletet a világhírű divattervezőnek, Rei Kawakubonak, hogy szembemenjen ezzel az őrülettel. A legendás alkotói szabadságáról és elképesztő látványvilágáról ismert designer egy különleges kollekcióval készül a 2021-es őszi szezonra.

Rei Kawakubo ruhái ezúttal sem a sablonos utcai viseletek világát hozzák, sokkal inkább a kompromisszumok nélküli önmegvalósítást mutatják be. A 20 szettből álló sorozat a fekete és fehér izgalmas játékára épült a jellegzetesen különc Comme des Garçons-hangulatban. Mintha egy fantasy film lélegzetelállító jelmezraktárába csöppentünk volna, ahol a drámai darabok, a nosztalgikus romantika és a viktoriánus kor öltözködési stílusa finoman összemosódna. A monokróm összeállítások egyszerre derűsek és játékosak, ugyanakkor fegyelmezettek és szigorúak. Felrúgnak minden formatervezési szabályt, ezzel is egy alternatív világ - olykor sokkolónak tűnő -  valóságával szembesít bennünket. A gyűjtemény a minimalizmusa miatt mégis szerethető, cseppet sem ijesztő. A fekete köpenyek arisztokratikus eleganciája a puffos ujjú ingek volumenével találkozik, emellett láthatunk bojtos kabátokat, ballonos krinolinokat és a modern tülltengerből felcsapó textilhullámokat is.

A Comme de Garçons „monokróm derűje” jócskán túlmutat a kliséken és a konformista viselkedésen. A kreatív ember szeme vágyik az újdonságra, a meghökkentő élményre, a rácsodálkozásra és a képzelet határtalan szárnyalása révén a WOW-élményre. És a Comme de Garçons ismét megadja nekünk ezt a hangulatot. A különcség művészete pedig ettől csodálatos.

Fotók: Comme des Garçons Fall 2021 RTW Lookbook

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9616503470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása