GaborSzakacs

Szürreális elegancia a Schiaparelli tavaszi kollekciójában

2021. március 03. - gaborszakacs

Elsa Schiaparelli a szürrealista divat nagyasszonyaként vonult be a történelembe, átütő személyisége és rendkívül gazdag szellemi hagyatéka a mai napig óriási hatást gyakorol a kortárs öltözködésre. A nevével fémjelzett párizsi divatház napjainkban az egyik legtekintélyesebb márka, amely szezonról szezonra meghökkentő és extravagáns kreációkkal lepi meg a fashionistákat. A Daniel Roseberry kreatív igazgató irányítása alatt készült 2021-es tavaszi haute couture kollekció puffos ujjrészekből, izgalmas mellvértekből, foggyöngy fülbevalókból és bizarr körömgyűrűkből állt össze.

1_404.jpg

Két éve sincs, hogy Daniel Roseberry a Schiaparelli-ház kreatív igazgatói székében került, de már túl van azon a bizonyos meghatározó pillanatán, amelyről az egész világ beszélt. Január 20-án az új amerikai elnök, Joe Biden beiktatási ceremóniáján a nemzeti himnuszt éneklő Lady Gaga egy fekete kabátot, egy vörös selyemszoknyát és egy aranyszínű galamb brosst viselt. A szett megálmodója a Schiaparelli csapata volt.

„Őszintén szólva a lényegemig megrendültem. Olyan megtiszteltetés volt ”- mondta Roseberry, aki bár egy tekintélyes francia márka élén áll, ő maga ízig-vérig texasi. Nem csoda, hogy ennyire meghatódott ezen a felkérésen, ugyanis az elnöki beiktatások mindig jelentős divattörténeti pillanatok. Gondoljunk csak Michelle Obama Thom Browne szettjére vagy éppen Melania Trump babakék Ralph Lauren összeállítására. Gaga sziluettje a 2021-es év egyik meghatározó momentuma lett, ez persze elég sokat lendített a Schiaparelli hírnevén is.

Ahogyan a 2020-as év, úgy a 2021-es sem bővelkedik vörös szőnyeges eseményekben, így a legnagyobb márkák minden alkalmat megragadnak egy-egy megjelenésre. Lady Gaga izgalmas elnöki belépője mellett Kim Kardashian West karácsonyi 'Grinch-Meet-Hulk' outiftje valósággal felrobbantotta az Instagramot. A ruha egy kockás hasat imitáló zöld bőr felsőrészből és egy magasan sliccelt szoknyából állt. A szokatlan szett ügyesen kivitelezett marketingfogásként a Schiaparelli 2021-es tavaszi couture kollekciójának előfutára is lehet.

Daniel Roseberry elképesztő fantáziavilága erősen meghatározza a patinás francia márka alakulását. A névadó, Elsa Schiaparelli híres szürrealista nézetei túlléptek minden olyan szabályon, amelyek az haute couture néha túlságosan finomkodó és udvarias megjelenését jellemezték. A ruhakölteményein meghökkentő motívumok és formák, szokatlan anyagok és bizarr idomok bukkantak fel, ezeket pedig kiváló érzékkel emeli át a mai elvárásoknak megfelelő képi világba Roseberry.

A párizsi divathéten bemutatkozó 2021-es tavaszi haute couture gyűjtemény legjelentősebb eleme a mellvért. A modern nőket szuperhősként ábrázoló, maszkulin jegyekben pompázó mellszobrok első pillantásra tolakodóan erősnek tűnhetnek, ám ez inkább a jelenkor szépségideáljainak görbe tükre. Daniel Roseberry ezért is burkolja be őket hatalmas rózsaszín masnival vagy éppen önti aranyba. Elsa Schiaparelli sokkoló aláírása nem merül ki ebben a nyitóképben, hihetetlennek tűnő foggyöngy fülbevalók, körömgyűrűk, túlméretezett szem-szemüvegek jelennek meg a gyűjtemény további részében, a frappáns kiegészítők jól működnek az ügyesen szabott textíliák társaságában.

Felmerül a kérdés, hogy mindenáron tökéletesen kell festened egy haute couture darabban? Kizárólag mesés hercegnő lehetsz, ha egy párizsi szalonban rendeled meg a legújabb sziluettedet? Semmiképpen sem! Roseberry szembemegy a kényelmetlen és sablonos red carpet dress-ek uralmával, a végletekig nyújtja a szupernőiesség és a szuperférfias jegyek felnagyítását. Sorozatába túlzó kristálydíszítéseket, drámai volumenű ujjakat, a test szépségét bemutató végtelenbe nyúló ruhákat, couture dzsekiket és nagy kapucnival ellátott couture parkákat vonultat fel. Az összkép egyszerre vonzó és taszító, meghökkentő és szerethető. Vajon egy újfajta szuperhősnőt, egy futurisztikus nőtípust vetít előre vagy csupán egy furcsa álmot, amelyet Elsa Schiaparelli erőteljes vizualitása ihletett?

Az első pillantásra formabontó és polgárpukkasztó, de mégis igencsak izgalmas Schiaparelli Spring 2021 Couture kollekció

Fotók: Schiaparelli Spring 2021 Couture Lookbook / Daniel Roseberry / Vogue

Ha tetszett a cikk, akkor lájkolj a Facebookon ITT és kövess az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7016442408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása