GaborSzakacs

Christian Dior ruhák karantén előtt, alatt és után

2021. január 23. - gaborszakacs

Ruhadarabok az új életstílusunkhoz - ez a hangzatos cím árasztotta el a nemzetközi divatsajtót a Christian Dior 2021-es tavaszi ready-to-wear kollekció bemutatója után. A patinás francia divatház munkatársai új alapokra helyzeték a világmárkát, ugyanis a koronavírus-járvány miatt az élet, így az értékrendek is megváltoztak. Már nem a vörös szőnyeges gálák, az exkluzív partik és az előkelő estélyek, hanem az otthon töltött idő, a biztonság és a kényelem került előtérbe. Az haute couture darabokhoz szokott Dior-rajongók vajon mit kezdenek ezzel az új helyzettel? A klasszikus eleganciát a praktikus öltözködés leválthatja?

1_397.jpg

A karanténban számos új élethelyzet elé állított bennünket. Megtanultuk értékelni az egészséget, a biztonságot és a család szeretetét, fontossá vált az otthonról végzett munka, az online jelenlét, na és persze a kényelem. Egy-egy megbeszélés vagy baráti találkozó előtt már nem töltünk hosszú időt a tükör előtt, csak odaülünk a kamera elé és indulhat az eszmecsere. Ezeket a megváltozott körülményeket vette figyelemben a világhírű francia divatház, a Christian Dior vezető tervezője és olyan könnyed és laza darabokat készített a 2021-es tavaszi szezonra, amelyekben mindenki komfortosan érezheti magát. Maria Grazia Chiuri a viselhető és ízléses megjelenést tartotta szem előtt a következő időszakra, így fogalmazott: 

„Ezt a kollekciót inkább egy tervezési ötlettel kellett megközelíteni. Más módon élünk, és inkább otthon maradunk a meghittségünkön belül. Ruháinknak tükrözniük kell ezt az új életstílust.”

A Dior a párizsi Jardin des Tuileries közepén felállított sátrában mutatta be a teljes ready-to-wear gyűjteményt, amely erősen hasonlít a Marokkóban kifutóra vitt Resort 2020 sorozatára. Bár elég messze van a klasszikus értelemben vett Dior-vonalaktól - mert ugyebár a Christian Dior egy couture ház volt - a magas minőség és a kifinomult francia elegancia mégis megmutatkozik. Chiuri minden szettje hordható és láthatóan igencsak kényelmes. Hangsúlyt kaptak a kézműves hagyományok, a kézi hímzések és a mediterrán motívumok, amelyeket egy leheletnyi közel-keleti varázslattal tett izgalmassá. Érdekesség, hogy szinte minden összeállítás a dzseki-ing-nadrág hármasára épült. Ám az ingek tunikává, a kabátkák kaftánokká nyúltak, a nadrágok kiszélesedtek, a hozzájuk párosított szandálok pedig a római kort idézték meg. A középpontban - ahogyan a New Look idején - a homokóra alak megtartása állt, a derékhangsúlyos darabok mégsem szorítják el, sokkal inkább körülölelik és természetes szépségében mutatják be a testet. Felszabadító érzés, amikor a ruha funkciójában és esztétikájában is tökéletes szolgálatot teljesít.

Népies díszítéseiben, hosszú formáiban és szárnyaló színvilágával az 1960-as évek hippimozgalmait hozza vissza az új Dior kollekció. Egy olyan korszak nőképét festi meg, amelyben egy új egyensúlyra törekvés lebegett mindenki szeme előtt. Ahol a nő magabiztos és erős lehet, a szexuális szabadságot hirdetve - teste és lelke felszabadítása érdekében - akár a rendszer eszméivel is szembemegy. A korlátok leszaggatása pedig elhozza számára a kiteljesedés és a nyugalom magával ragadó érzését. Vajon a karantén végén átéljük ezt a lélekemelő érzést? Szabadabbak, határozottabbak, céltudatosabbak és a világ rezdüléseire érzékenyebbek leszünk, mint előtte? Ezekre a kérdésekre mindenkinek a saját életének tanulságait leszűrve kell őszinte választ adnia.

A kényelem és a luxus találkozása a Christian Diornál

Fotók: Alessandro Lucioni / Gorunway.com / Vogue

Még több divattartalomért kattints a közösségi oldalakra, lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2216399840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása