GaborSzakacs

Halld meg a szavannák hívó szavát!

2020. november 13. - gaborszakacs

Egy erőteljes és izgalmas kollekcióval lepte meg a divat szerelmeseit Guo Pei. A legismertebb kortárs kínai divattervező a 2020-as őszi couture gyűjteményének elkészítéséhez a szavannák gazdag növény-és állatvilágából merített ihletet. Igazán megkapó, ahogyan a természet szeretete, Afrika felbecsülhetetlen értékei és a magasfokú szabászat egy művészi sorozatban életre keltek. 

17_masolata.jpg

Akik rendszeresen olvassák a blogot, azoknak nem kell bemutatni Guo Pei művészetét. A kortárs kínai divat első számú designere szezonról szezonra egy különleges tematika köré építi fel az aktuális kollekcióit, látványos fashion show-ira pedig a világ minden tájáról érkeznek szerkesztők, divatírók, buyerek és persze rajongók. Minden gyűjteményében mély társadalmi, filozófiai és szociális kérdéseket boncolgat, gyakran utal egy-egy történelmi eseményre, a letűnt korok értékeire és építészeti alkotásaira. A hamisítatlan haute couture ruhakölteményeinek aprólékos kézi díszítései még a legelszántabb divatszkeptikusokat is meggyőzik.

Hatalmas megtiszteltetés volt, amikor 2020. januárjában meghívót kaptam Guo Pei tavaszi kollekciójának bemutatójára a Paris Fashion Weekre. A Himalája témakörre komponált show életem meghatározó emléke marad. Bízom benne, hogy még láthatom ezt a magas szintű textilművészetet a divat fővárosában!

A 2020-as őszi couture kollekció a világot sújtó koronavírus-járvány miatt sajnos nem került kifutóra, ám az első online divathét keretén belül Guo Pei is egy nagyszerű fashion filmet készített a levarrt ruhákhoz prezentációjához. A korábbi drámai megjelenés, a tekintélyt parancsoló volumenek és jelmezszerű kreációk ezúttal egy letisztultabb formában, ám erőteljes mondanivalóval kerültek a nagyközönség elé. A művész egyszerűen csak „Savannah” -nak nevezte el a felsorakozó őszi darabokat. Nem meglepő a névadás, hiszen az egyszerű vonalvezetéseken az afrikai növény-és állatvilág legjelentősebb képviselői is felbukkantak. A homokszínű, törtfehér, izzó vörös, fűzöld és ébenfekete árnyalatú textíliákon Földünk hihetetlenül sokszínű élővilága jelent meg a szeretet, a harmónia és az egymással törődés jegyében.

Az elefántok, gepárdok, zebrák és zsiráfok a szavannák erőteljes és energikus élőlényei, egyben az afrikai kontinens jelképei. Kecsességüket, egyedi testfelépítésüket, életmódjukat és a környezetükhöz idomuló szívósságukat a különféle textúrák találkozásával érzékeltette Pei. A gepárdok nemezből készített körvonalait aprólékos hímzéssel erősítették fel a fekete ruhára, a végtelen fás-füves legelők a kabátok szegélyeire kerültek, így a zsiráfok igazán otthon érezhetik magukat. A zebrák különleges csíkozása több kreációban is visszaköszön, ahogy az elefántok szürke színe és jelentőségteljes kisugárzásuk is. A 3D-s applikációk - dús sörények, hosszú ormányok és kecses nyakak - meglepően jól működnek a kabátokon és ruhákon, valósággal körülölelik viselőiket. Szinte érzed a perzselő afrikai napsugarakat, a hőséget, az édes-fűszeres illatokat és a bőrödre tapadó apró homokszemcséket... egy egzotikus világ semmihez sem fogható élményeit...

Az első pillantásra elnagyoltnak tűnő állatmotívumok valójában lenyűgözően részletes munkák. A gyapjúcsomókat aprólékos tűlyukasztásos technikával formáltak, majd kézi hímzéssel tették egyedivé. Guo Pei a szavanna tisztelete érdekében a kollekcióban nem használt állatbőröket, helyettük ananászlevelekből előállított, úgynevezett Piñatex - bőr hatású - anyagot alkalmazott. Figyelembe véve a globális felmelegedés hatásait, beleértve a hőmérséklet drasztikus emelkedését, a fekete kontinens aszályait és az elsivatagosodást, a couturier úgy döntött, hogy a kollekció bevételeiből befolyt összeg egy részét az állatok védelmére fordítja. Igazán szép és dicséretes kezdeményezés!

A Vogue divatkritikusai megjegyezték, hogy a gyűjtemény fotóanyagában nem szerepel egyetlen fekete modell sem, amellyel a valódi "Afrikában ihletett" autentikus élményt erősíthetné a divattervező. A világhírű divatlap szerint nem elég, ha törzsi sminkeket és jellegzetes afrikai motívumokat sorakoztatunk fel egy couture-gyűjteményben, az esélyegyenlőség jegyében meg kell mutatni a különböző kultúrákból származó embereket is. Mert nem lehet a művészetek elefántcsonttornyából problémamentesen szemlélni a nagyvilág változásait a szeretet és az esztétikum hangzatos PR szövegei mögé bújva. Nem fordíthatjuk el a fejünket, meg kell hallanunk Afrika hívó szavát!

17_270.jpg

Guo Pei 'Savannah' kollekciójához készült kisflmet itt nézhetitek meg:

Fotók: Guo Pei Fall 2020 Couture Lookbook / Guo Pei

Videó: Guo Pei Autumn/Winter 2020/21 Couture Collection: Savannah

Még több divattartalomért kattints a közösségi oldalakra, lájkolj a Facebookon ITT és kövess az Instagamon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr316218038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása