GaborSzakacs

Christian Dior újragondolt klasszikusai

2020. szeptember 30. - gaborszakacs

A letűnt korok eleganciáját és az haute couture művészi kifinomultságát hozta el a legújabb kollekciójában a Christian Dior. A patinás francia divatház a 2020-as őszi gyűjteményét - a jól bevált kifutós bemutató helyett - egy megindítóan szép kisfilmben tárta a divatrajongó közönség elé. Nőies vonalak, könnyed textíliák és ízléses megjelenés amerre a szem ellát. Hölgyeim és uraim, a következő összeállításban az év legsikkesebb pillanatait fogjátok átélni! Kész álltok erre a szavakkal nehezen kifejezhető esztétikai csodára?a_6.jpg

Le Mythe Dior címmel készítette el a Dior-ház az első online divathétre az őszi couture kollekciót bemutató kisfilmjét. A különleges alkotást Matteo Garrone rendezte. A teljes videót a nyílra kattintva nézheted meg.

abc_2.jpg

A történelem ismétli önmagát. Igen, tudom, én sem szeretem a közhelyeket, mert végtelenül unalmasak, ám most az egyszer kivételt tehetünk. Ugyanis ez a mondás a Dior esetében igaznak bizonyult. A II. világháború idején sem kedve, sem megfelelő anyagi háttere nem volt az embereknek az utolsó divat szerint öltözködni, a munka nélkül maradt divattervezők és képzőművészek - többek között Christian Bérard, Jean Cocteau és Christian Dior - azonban nem hagyták cserben a korábbi megrendelőiket.

1945-ben 60 francia couturier fogott össze és álmozodásra hívta a nőket. Az álmok megvalósulása a Théâtre de la Mode kiállítással a párizsi Louvre-ban jött létre, amelyben a designerek 237 babát állítottak ki a legfrissebb francia divat stílusában felöltöztetve. A tárlat óriási sikert aratott, a divattörténet egyik legnagyszerűbb mérföldköve lett. A kiállított miniatűrök minden egyes milliméretükben leképezték a viseleteket, mind-mind tökéletes kézi varrással, működő gombokkal és kidolgozott kézitáskákkal kerültek a kiállítótérbe. A több mint 100.000 látogatót vonzó látványosság európai és amerikai körútra indult, a bevétele nemes célt szolgált, a háború francia túlélőit támogatta.

c_6.jpg

A Christian Dior jelenlegi kreatív igazgatója, Maria Grazia Chiuri a háborús időket állította párhuzamba a világot jelenleg sújtó koronavírus-járvánnyal. A Dior 2020-as őszi haute couture kollekcióját a kifutós bemutató helyett ezúttal egy meghatóan szép kisfilmben és - a Théâtre de la Mode kiállítást megidézve - babákon mutatta be a tervező. Természetesen a ruhaköltemények nomál emberi méretben is rendelhetőek és megvásárolhatóak a márka párizsi üzletében.

2020-ban a Dior-bemutató nem okozott közlekedési káoszt Párizs bevárosában, a felvonuló hírességek nem lepték el a Rodin Múzeum kertjét és nem készült mesés díszlet a show látványvilágát erősítve. 2020-ban a couture egy szokatlan platformon, az első online divathét keretében került a műértő szakma és divatrajongó nagyközönség elé.

Meg kell hagyni, Maria Grazia Chiuri igazán jól vette ezt az akadályt. Jóbarátját, az olasz filmrendezőt, Matteo Garronét, hívta segítségül, hogy elkészíthesse a világhírű francia márka kisfilmjét. A Le Mythe Dior címet viselő alkotás egy szürrealista videó lett, amelyben mitikus erdei lények - tündérek, nimfák és istenek - egy rejtélyes ládából egészen apróra zsugorított babák közül választhatják ki az ízlésüknek megfelelő ruhakölteményeket. És a varázslat sem maradt el! A szoborszerű ruhák kézzel foghatóvá váltak, a viselőik pedig mámoros boldogságban úszva váltak eggyé az őket körülvevő természettel.

Talán a különleges mesebeli elemek, talán a nosztalgikus hangulat teszi, ez a kollekció az év egyik legsikkesebb élménye. Hozza a jellegzetes Dior-vonalakat, benne a New Look formáival, a roppant nőies szabással és persze a feszes eleganciával. Elképesztő időutazás a redőzött sifonok és selymek, a hímzett tüllök és a pasztellben megmártózó csipkék világába. A romatikus ívek és a letisztultság mellett a drámai elemek teszik igazán szerethetővé a sorozatot. Bár az újdonság varázsa hiányzik a kollekcióból, de a megnyerő őszinteséggel való gyönyörködtetése még a leghidegebb szíveket is meglágyítja.

A Christian Dior őszi couture kollekciója a klasszikus Dior-vonalakat és a kifinomult eleganciát hozta el

Fotók: Christian Dior Fall 2020 Couture / Brigitte Niedermairn / Vogue

Videó: Christian Dior Autumn-Winter 2020-2021 Haute Couture collection by Maria Grazia Chiuri, showcased in an exclusive film directed by Matteo Garrone

Még több divattartalomért kattints a közösségi oldalakra, lájkolj a Facebookon ITT és kövess az Instagamon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5616041418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása